Brannvesenet har bestilt superbåt

Helt nytt konsept på vei. - Et teknologisk syvmilssteg sier brannsjefen.

Publisert Publisert

3D-modeller viser den nye brannbåten slik den skal se ut når den blir levert høsten 2015. Foto: Bergen brannvesen

3D-modeller viser den nye brannbåten slik den skal se ut når den blir levert høsten 2015. Foto: Bergen brannvesen

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Etter 40 år i tjeneste skal brannbåten «Sjøsprøyte II» nå pensjonere seg.

Sjøsprøyte blir erstattet av en spesialbygget båt, levert av Maritime Partner i Ålesund. Denne skal stå klar til bruk neste høst.

— På tide med nytt

Det var en stolt brannsjef som presenterte nyheten om ny brannbåt fra dekket på «Sjøsprøyte II».

Les også

En beskyttende bølge

— Sjøsprøyte har gjort sin lange og tro tjeneste, men nå er det på tide med fornying, sier Johnny Breivik i Bergen brannvesen.Den nye båten representerer ifølge Breivik et teknologisk syvmilssteg.

— Blant annet kan den nye båten holde posisjonen i sjøen automatisk, mens dagens båt må fortøyes før slukningsarbeidet starter.

Viktig for byens sikkerhet

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen var til stede på presentasjonen. Hun snakket om byens behov for et fungerende flytende brannvesen.

— Vi så behovet tydelig under brannen i Skuteviksboder 13 i 2008, og senest underbrannen på skipet «Britannia Seaways» i fjor.

Under begge disse hendelsene var bruken av brannbåt essensielt for å få gjennomført slukking.

Dagens brannbåt "Sjøsprøyte II" jobber med etterslokking etter brannen i Skuteviksboder 13 i 2008. Foto: Bergen brannvesen

— Vi må være forberedt på hendelser i fremtiden, og anser det som veldig viktig å få på plass det rette utstyret, sier byrådslederen.

Etter en lang prosess med sondering og anbud har det blitt besluttet at den nye båten skal bygges hos bedriften Maritime Partner i Ålesund. Foto: Bergen brannvesen

— Et råskinn av en båt- Vi har hatt en ramme på 15 millioner og føler det utkastet vi har fått på plass er maksimal verdi for pengene vi har hatt til rådighet, sier Trine Sivertsen Sommerlade, informasjonssjef i Bergen brannvesen.

Ifølge Sommerlade er det en lang prosess med sondering av markedet og anbudskonkurranser som ligger bak konseptet de nå kan presentere.

— Denne båten vi nå skal få levert kombinerer brannslukking og redning på ypperlig vis. I tillegg er det et råskinn av en båt, med en toppfart på 32 knop, selv med fult utstyr og mannskap om bord, sier Sommerlade fornøyd.

STOLTE: Brannsjef Johnny Breivik og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen presenterer konseptet som skal bli bergens fremtidige brannbåt, fra dekket på dagens brannbåt «Sjøsprøyte II». Foto: Baste Fanebust

Publisert