- Totalt er det snakk om fire gutter i alderen 15 til 17 år. Tre av dem er nå tiltalt, deriblant en som har fungert som lederfigur. I tillegg jobbes det med å ta ut tiltale for den siste i gjengen, forteller politiets leder for ungdomsseksjonen i Bergen sentrum, Tone Loftesnes Kornli.

Rekken av tiltalepunkter er lang for de tre guttene. Ran, legemsbeskadigelse, trusler og hindring av offentlige tjenestemenn, vinningskriminalitet og narkotikakriminalitet — alt i perioden februar til mai - er bare noe av det de må svare for i retten. Den fjerde, en gutt på 15 år som også skal ha hatt en lederrolle i miljøet, skal ha utført flere av de samme lovbruddene de tre andre står tiltalt for.

Avtalte slåsskamper

Kornli forteller at alle de fire guttene har minoritetsbakgrunn og bosatt i Bergen kommune. Barnevernet er orientert om forholdene, og vil følge opp tenåringene.

Ifølge politiet har ungdomsgjengen vært godt synlig i by­bildet. Torgallmenningen skal ha vært et sentralt samlingspunkt for de fire. I løpet av våren har det også kommet tips om flere avtalte slåsskamper. Disse skal ungdomsmiljøet selv ha arrangert.

- Noen av disse kampene har ført til stygge skader hos involverte unge, blant annet som følge av spark i hodet. Kampene er blitt avtalt både i Åsane, Fyllingsdalen og Bergen, forteller Kornli.

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har tatt ut tiltalen mot de tre guttene. Han forteller at saken er uvanlig i Bergen.

- Det er få under 18 år som begår så mange alvorlige lovbrudd i løpet av ett år her, sier statsadvokaten. Han vil på nåværende tidspunkt ikke spekulere i hvilken straff de unge får.

Ungdomsstraff

- Men siden de tre er under 18 år, går de under en egen bestemmelse i loven som sier at de ikke skal dømmes til fengsel med mindre det er særlig grunn til det, forklarer Stolt-Nielsen.

De tre kan derimot få ungdomsstraff, en ordning som ifølge statsadvokaten ble vedtatt i sommer.

- Ordningen kan være et alternativ for yngre lovbrytere. Dette er da en sammensatt straff som administreres av konflikt­rådet, der det etableres et program rundt lovbryteren. Men det er usikkert om dette blir aktuelt her, sier Stolt-Nielsen.

13 år gamle jenter

Etter at politiet trappet opp ressursbruken mot miljøet, er det blitt avdekket flere personer tilknyttet gruppen. Blant disse er jenter helt ned i 13-års alderen.

Flere av jentene politiet har kommet i kontakt med, var helt ukjente fra før. Mistanke om førstegangsbruk av narkotika er en gjenganger for flere av dem.

- Disse er fra ulike steder rundt omkring i Bergen. Også her har det dukket opp leder­figurer i form av jenter som trolig har rekruttert andre jenter. Men disse har få saker på seg, sammenlignet med de fire guttene. Likevel er det bekymrings­verdig, og enkelte av dem har vært meldt savnet, sier Kornli.

Ifølge politiet hadde enkelte av jentene større utfordringer enn ventet, da de kom i kontakt med dem. Kornli oppfordrer foreldre til å være ekstra på vakt når skolene starter opp igjen.

- Vi ser at mange havner i nye miljøer ved skolestart. Enkelte er usikre på seg selv, og da er det ekstra viktig for voksne å være tydelige ledere, slik at de unge ikke finner seg andre ledere. Skal sønnen eller datteren din på overnatting, ta en telefon til verten og sjekk at de snakker sant, sier Kornli.