Gutt (3) drept i fosterhjem

13-åring har erkjent drap.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Det var fem personer på åstedet når dette skjedde. Fire av dem var i familie. Offeret (3) er et fosterbarn. Gjerningsmannen er et biologisk barn (13). Den skadde mannen er far (45), og så er det mor i tillegg. Utover det var det en person til i husstanden, men hun var ikke tilstede da dette skjedde. Den femte personen var en representant for barnevernet som var på rutinebesøk i hjemmet, sa Bernt Norvalls, lensmann i Stord lensmannsdistrikt under pressekonferansen i Leirvik klokken 17.30.

Politiet har ingen historikk eller kjennskap til denne adressen fra tidligere.

— Når det gjelder avhøret av antatt gjerningsmann, har han vedkjent og skildret handlingen, og han vet hva han gjorde da han påførte den volden.

Les også

- Han har ingen spesiell sykdomshistorie som tilsier at noe sånt kunne skje

— Den avdøde er obdusert, men vi har foreløbig ikke fått den første rapporten, men vi jobber fortsatt med den klare antakelsen at det er ytre vold som har medført død, sier lensmannen.

Barnevernet overtar saken

— Ettersom gjerningsmannen er under den kriminelle lavalder, vil helsevesenet og barnevernet følge ham videre opp. Vi har et tett samarbeid med barnevern og helsevesen i denne saken. De er viktige aktører i det arbeidet som blir iverksatt, sa Norvalls på pressekonferansen.

ERKJENNER DRAPET: Fra politiets pressekonferanse klokken 17.30
AVHØRT: 13-åringen ble fredag avhørt på politistasjonen i Haugesund.

— Vi fortsetter med taktisk og teknisk etterforskning. Vi er ferdige i morgen innen klokken femten. Det kommer til å være vakthold her frem til dette tidspunktet.

Treåringen som ble drept i Sagvåg på Stord torsdag ettermiddag, var plassert i en fosterfamilie.

En 13-åring satt fredag i avhør, mistenkt for å ha drept gutten, som var plassert i fosterhjem hos foreldrene hans. Treåringens fosterfar, og far til 13-åringen, ligger på Haukeland universitetssykehus. Han har lettere skader, ifølge sykehuset.

Avhørene var ferdig fredag ettermiddag.

- Svært vellykket

Drapsofferet (3) hadde bodd i fosterhjem hos familien på Stord siden mai i år. Rusproblematikk hos de biologiske foreldrene var årsaken til at barnevernet noe tidligere fjernet gutten fra hjemmet i en annen kommune. Før han ble plassert i fosterhjemmet på Stord, bodde treåringen i en periode i et beredskapshjem.

Fosterhjemsplasseringen ble vurdert som svært vellykket av retten, da foreldrene tidligere i år anket Fylkesnemndas vedtak om omsorgsovertakelse.

Advokaten som representerte foreldrene i retten ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Ytre skader

Treåringen er påført ytre skader som har medført at han døde, ifølge politiet. Gutten ble funnet like utenfor boligen der drapet skjedde.

Politiet ønsker ikke å kommentere detaljer rundt et eventuelt drapsvåpen. Treåringen er nå sendt til obduksjon.

PRESSEKONFERANSE: Politiadvokat Bård Njøsen, lensmann Bernt Vidar Norvalls og etterforskningsleder Oddbjørn Laurhammer informerte media fredag.

Politiet vil nå avhøre vitner i saken.

— Det var noen flere personer til stede, uten at jeg vil gå nærmere inn på det. De var ikke på stedet, men de var i umiddelbar nærhet, sier Norvalls.

Politiet ble varslet av AMK, som først hadde fått melding om hendelsen.

Motiv

Politiet vil ikke si noe om noe mulig motiv for drapet.

— Det er en sentral del av det avhøret som foregår akkurat nå, sier Norvalls.

Politiet har anholdt 13-åringen og tatt ham i forvaring.

— Vi har et nært og tett samarbeid med barnevernet og andre relevante aktører for at han blir tatt hånd om, sier lensmannen.

13-åringen er ikke formelt siktet, på grunn av sin unge alder.

— Men dette blir etterforsket som en drapssak. Etter som gjerningsmannen er under den kriminelle lavalder, er det ikke utferdiget noen formell siktelse. Men vi har gitt ham alle rettigheter som en siktet ville fått, sier politiadvokat Bård Njøsen.

Kriseteam

Lokalsamfunnet på Stord er hardt rammet av den tragiske hendelsen.

— Stord er ikke større enn at dette påvirker alle i kommunen. Vi er opptatt av å ta vare på de nærmeste på best mulig måte, sier ordfører Liv Kari Eskeland.

Kommunalsjef Knut J. Gram forteller at de har aktivisert kommunens kriseteam. Det består blant annet av lege, psykiatrisk sykepleier, barnevernspedagoger og sosionomer.

— Dette er utrolig trist og tragisk, og rammer hele kommunen. Men selvsagt er det de som er tett på som har det vanskeligst, sier han.

— Vi har et godt samarbeid med kriseteamet i kommunen i forhold til de involverte, sier lensmann Bernt Norvalls.

Møte i dag

Gram forteller at kommunen skal ha et møte i dag. Der skal de involverte diskutere hvordan informasjonen skal gis til skoleelevene i bygden når de begynner på skolen igjen på mandag.

— Det gjelder den aktuelle skolen som kan være berørt av situasjonen, sier han.

Publisert:
ÅSTEDET: Treåringen ble funnet drept like utenfor huset der han var plassert i fosterhjem i Sagvåg på Stord.