— Dere har vært veldig flinke til å vaske hendene deres. Derfor vil vi gjerne gi dere en premie på 10.000 kroner, sier avdelingsleder Sonja Skotheim ved Etat for helsetjenester.

Rundt henne sitter barna i Havhesten FUS Barnehage på Kolltveit på Sotra og smiler. I hele høst har de jobbet hardt for å kunne sertifisere seg som en ren hånd-barnehage. Nå har de endelig fått betalt for arbeidet, med en sertifiseringsdiplom og en sjekk på 10.000 kroner.

— Det var full jubel i barnehagen da vi fikk vite det. Noen av barna mente vi skulle bruke alle pengene på godteri, men det blir nok litt til leker og turer også, sier Mette Aarheim Nilsen som er pedagogisk leder i barnehagen.

- Litt skuffet

Havhesten FUS Barnehage er en av 80 barnehager som nå kan kalle seg en ren hånd-barnehage.

— Det har vært veldig gøy og nyttig både for barn og voksen, sier Nilsen.

Etat for helsetjenester i Bergen kommune sendte ut invitasjonen til totalt 400 barnehager i Bergen og omegn.

— Vi er jo litt skuffet og hadde håpet at flere barnehager hadde meldt sin interesse. Håndhygiene i barnehager er ikke god nok og det ser vi også når vi er ute på tilsyn i barnehager, sier Skotheim.

Målet med denne sertifiseringen var altså at flere barnehager skulle bli gode på håndhygiene. Kommunen la spesielt vekt på at barnehagene skulle innføre gode rutiner på at alle i barnehagen vasker hendene godt når de for eksempel har vært ute, på toalettet og før en spiser.

— God håndhygiene er viktig og det hadde vært ønskelig at det hadde vært større oppslutning. Men dette er en god begynnelse på noe som har en stor betydning for smittevern i barnehager, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

Viktig tiltak mot sykdom

Overlege ved Infeksjonsposten på Barneklinikken HUS, Dr Franziskus Bosse, er også svært positiv til ren hånd-barnehager.

— Det er lite tvil om at håndhygiene er et av de viktigste tiltak mot spredning av smittsomme sykdommer, sier Bosse.

Han viser til at det i svineinfluensasesongen var ca. 25 prosent færre innleggelser på Barneklinikkens infeksjonspost, sammenlignet med samme årstid andre år.

— I forveien av den fryktede svineinfluensa pandemien ble befolkningen opplært til god håndhygiene og det ble blant annet hengt opp sprit dispensere i barnehager og skoler rundt omkring. Dette førte til en dramatisk reduksjon i antall infeksjonsrelaterte innleggelser, sier Bosse.

Tallene gjaldt ikke bare pasienter med mistenkt influensa, men også antall pasienter som ble innlagt for RS virus bronkiolitt, infeksjonsutløst astma, omgangssyke og bakterielle infeksjoner.

Håper flere hiver seg på

Avdelingsleder Sonja Skotheim ved Etat for helsetjenester håper flere barnehager ser viktigheten av å sertifisere seg til en ren hånd-barnehage og understreker at dette ikke er en engangshendelse.

— Vi går i gang igjen med ny konkurranse neste høst slik at barnehager nok en gang blir gjort oppmerksom på at god håndhygiene er viktig. Men barnehager kan fremdeles sertifisere seg denne høsten, de blir bare ikke med i trekningen av en pengepremie, sier Skotheim.

— Vi håper også at andre kommuner vil ta kontakt med oss for å gjøre noe lignende. Vi har sett at det virker, legger hun til.