- Så døde mennesker ligge i veien

Minst 20 ungdommer fra AUF Hordaland var på leiren. En av dem forteller at hun så døde mennesker ligge i veien da politiet hentet henne.

VITNER TIL MASSAKRE: Fortvilte ungdommer ble tatt i land etter redselstimene på Utøya i går kveld. Minst ti av deres kamerater skal ha blitt drept da en mann forkledd som politimann åpnet ild mot uskyldige, ubevæpnede ungdommer.
 • Jan Stian Vold
 • Trond Olav Skrunes
 • Magnus Aamo Holte
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Flere bekymrede pårørende i Bergen fikk i går gladmeldingen om at deres nære var i god behold. En av disse var i nærkontakt med søsteren, som var på Utøya.

- Hun sendte sms om at vi ikke måtte ringe, fordi noen skjøt med maskinvåpen og at det lå døde folk rundt henne. Jeg så at hun var online, men jeg fikk ikke kontakt, og ble veldig bekymret, forteller broren.

Gjemte seg i timer

Han sendte sms, og fikk etter en god stund svar om at søsteren gjemte seg, og at det ikke hadde vært skudd på en stund.

- Vi så på nyhetene at gjerningsmannen var tatt, men 15 minutter etter dette skrev hun om skudd. Politiet klarte å ringe ungdommene som gjemte seg, og sa at de skulle være der de var til de ble hentet, forteller broren.

Søsteren ble liggende en time, men ringte klokken 21.30 og fortalte at hun hadde blitt hentet av politiet.

- Hun fortalte at hun så døde mennesker på veien, men da hikstet hun og gråt så mye at det ikke var så lett å skjønne hva hun sa, forteller broren.

Les også

[No available link text]

23 fra Hordaland

Hordaland AUF bekrefter at de har en delegasjon på 23 personer på sommerleiren. Det er usikkert hvor mange av dem som var til stede i går. Stortingsrepresentant Jette Christensen fra Hordaland er blant deltakerne fra Hordaland Ap, som nå koordinerer hjelpen til Utøya-ungdommen fra Hordaland.

- Vi har ikke fått melding om at noen av våre er kommet til skade så langt. Det er noen få vi ikke har fått kontakt med, men vi tror det kan skyldes at de er gått tom for batteri på mobilene, sier Christensen.

De jobbet i går kveld med å få leid inn en buss, for å frakte ungdommene fra Hordaland hjem når de er kommet seg fra Utøya.

Også Bergen kommune hadde kriseberedskap i går kveld. Marte Mjøs Persen, Aps ordførerkandidat i Bergen, samarbeidet i går med kommunens krisestab.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

- Vi jobber med å få oversikt over dem fra vårt område som var på Utøya da det skjedde. Det er vanskelig, for de sentrale i planleggingen av leiren er også på Utøya, sier hun.

- Hva kan Bergen kommune gjøre i denne forbindelse?

- Vi må sørge for å ta godt imot våre ungdommer når de kommer hjem, og ta oss av de pårørende.

Publisert
VITNER TIL MASSAKRE: Fortvilte ungdommer ble tatt i land etter redselstimene på Utøya i går kveld. Minst ti av deres kamerater skal ha blitt drept da en mann forkledd som politimann åpnet ild mot uskyldige, ubevæpnede ungdommer.

Les mer om dette temaet

 1. 15-åring: Han skjøt og skjøt

 2. Tror samme mann kan stå bak

 3. 30 ungdommer fra Hordaland på AUF-leiren

 4. - Vi er alle rystet av ondskapen

 5. Obama: Påminnelse om viktig kamp mot terror

 6. - Skuddskader i alle kroppsdeler

 7. - Passer ikke med al-Qaida

 8. Haukeland tømmes for blod

 9. - Mange skutt og drept på Utøya

BT anbefaler

God fremdrift i SAS-meklingen

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN