Langtidsvarsel for juni: Det blir varmt og tørt

– Er været bra i mai, er det litt mer sannsynlig for at det også blir bra i juni, sier klimaforsker Erik Kolstad.

Publisert Publisert

VARME DAGER: Skal vi tro klimaforskerne ved Universitet i Bergen, blir det også fint vær i hele juni. Torsdag nøt Helene Nedrevåge varmen i Nipedalen. Foto: Ørjan Deisz

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Forholdene ligger til rette for at Sør-Norge får en tørr og varm juni, spesielt de to første ukene.

Det sier klimaforsker Erik Kolstad, i Uni Research og Bjerknessenteret, som leder prosjektet «Seasonal Forecasting Engine», som jobber for å gi bedre sesongvarsler for Norge.

– Modellene våre sier noe om hvordan været blir litt lengre frem, enn kanskje det meteorologene ønsker å uttale seg om, sier Kolstad.

God mai = god juni

I februar spådde klimaforskerne på Nygårdshøyden en kald og lang vinter – noe de fikk rett i.

– Målet med prosjektet er å gi bedre sesongvarsler tidligere, noe som absolutt kan være en fordel. Mens den kalde og lange vinteren ga store flomutfordringer, gir denne varmen stor skogbrannfare. Slikt kan være greit å være forberedt på.

SYDENSTEMNING: Den varmeste badetemperaturen ble torsdag målt på Elsero sjøbad i Sandviken med 21,5 grader. Foto: Bjørn Erik Larsen

Torsdag publiserte prosjektet sitt tredje klimavarsel. Og resultatene lover godt for sommerværet på Vestlandet.

– I Bergen er det en signifikant sammenheng mellom mai og juni. Det vil si at dersom været er bra i mai – slik som i år – er det litt mer sannsynlig for at det også blir bra i juni, sier klimaforskeren.

Menneskeskapte klimaendringer

Onsdag var den varmeste maidagen noensinne i Bergen med hele 31,2 grader.

– Jeg kan ikke slå fast at denne rekorden er forårsaket av menneskeskapte klimaendringer, men sannsynligheten for at stadig flere varmerekorder vil bli slått, er økende, sier Kolstad.

Han forteller at på 100 år har gjennomsnittstemperaturen steget med en hel grad.

HELLENESET: På Helleneset ble badetemperaturen målt til 19 grader sist torsdag. Foto: Bjørn Erik Larsen

– Vi skal selvfølgelig kose oss med det deilige været, men bør også tenkte på at denne varmen er symptomer på noe som er veldig, veldig uheldig på sikt, sier Kolstad.

– For oss i Norden er det ikke negativt at somrene blir varmere, men for land som i utgangspunktet er tørre og varme, vil små temperaturendringer skape alvorlige utfordringer.

Meteorologene: – Det holder seg

Martin Granerød, meteorolog på Meteorologisk institutt, sier at det gode været ser ut til å holde seg til og med neste uke.

– Etter neste helg er det vanskelig å si, men tendensene for Vestlandet ser veldig gode ut. Dagtemperaturene blir nok noe lavere enn hva vi har sett de siste dagene, men enn så lenge er det ikke noe nedbør i sikte, sier Granerød.

Han får støtte fra Storm-meteorolog Lillian Bergheim.

– Det ser i alle fall bra ut frem til neste helg, sier hun.

– Etter det kan det se ut som det kommer en omlegging til noe dårligere vær, men det er fremdeles for langt frem til å si noe sikkert, sier Bergheim.

Publisert