Gateteater ble besk virkelighet

Barneskuespillerne Linn Høvik (13) og Karoline Stemre (14) skulle spille prostituerte i et gateteater på Torgallmenningen lørdag formiddag. Det endte med at ungpikene fikk tilbud fra voksne menn som ville kjøpe sex.

Publisert Publisert

I den kalde vintersolen på Torgallmenningen lørdag formiddag hadde et tjuetall ungdommer fra Vestlandske teatersenter kledd seg ut som gatebarn. De unge skuespillerne med en gjennomsnittsalder på tretten år, hadde i samarbeid med Redd Barna laget et skjult gateteater for å vise hvor ille virkeligheten er for millioner av barn rundt om i verden. Unger som utnyttes, undertrykkes og nektes muligheten til å leve et godt liv.

Haster forbi

To av skuespillerne er fjorten år gamle Karoline Stemre og tretten år gamle Linn Høvik som later som de er prostituerte. De pur unge jentene har iført seg høye støvletter og korte skjørt. Like i nærheten står voksne folk fra Redd Barna som deler ut informasjon om organisasjonens arbeid for barns rettigheter og som gjør publikum oppmerksom på at det er teaterscener fra virkelighetens verden de har vært vitne til.

Skuespillerne som agerer gatebarn, plager forbipasserende med å henvende seg til dem. Midt på blanke formiddagen mens bergenserne haster forbi med fjerne blikk og stramme ansiktsuttrykk.

Usynlige barn

– Dette handler om å gjøre usynlige barn synlige. De siste månedene har disse ungdommene fått kunnskaper fra Redd Barna om barns situasjon ute i verden. De unge skuespillerne har selv fått utvikle sine roller og har bestemt hvem som skal spille prostituerte eller gatebarn, forteller Trude Storheim som er regionleder i Redd Barna.

Men i virkelighetens teater skjer det et uventet sceneskifte da to voksne menn henvender seg til de to pur unge skuespillerne Karoline Stemre og Linn Høvik og begynner å forhandle om pris på seksuelle tjenester som de tydeligvis tror skuespillerjentene tilbyr. Så grell er faktisk virkeligheten. Også i Bergen. På en sjelden solskinnsdag.

Rystet

– Samtlige av de unge skuespillerne er sjokkert over alle menneskene som bare gikk rett forbi dem. Rake i ryggen uten å se på dem. Barna er rystet over at de fikk så få reaksjoner. Og da det til slutt var noen voksne som henvendte seg til dem, så var det for å kjøpe sex, konstaterer Trude Storheim i Redd Barna.

I dag er det seksten år siden FN vedtok Barnekonvensjonen. Fremdeles er det mange barn som lever i en brutal virkelighet. I den kalde vintersolen på Torgallmenningen er det heller ikke mye som varmer.

Foto: Rune Sævig

Publisert