Over 2500 toppet de syv fjell

God værmelding fikk folk ut av dynene og opp på byens fjell i går. Dette ble ny rekord.

Publisert Publisert
  • Magne Gaasemyr

Det er et spesielt syn. Som maur klatrer de oppover. Noen i rekke. Noen litt på kryss og tvers. Unge og gamle. Med og uten staver. Og med ett felles mål: Å forsere 2200 høydemeter og byens syv fjelltopper på en dag.

— I dag er det strålende, sa Ivan Sjåstad (49) da vi møtte ham sammen med Åse Bech (51) like nedenfor toppen av Løvstakken. I fjor slet de seg frem i regn, kulde og gjørme. - Vi bestemte oss for å gå på nytt etter å ha hørt værmeldingen lørdag kveld, sier Åse. - Denne turen gir oss et mål å trene mot hele resten av året, legger hun til.

Ny rekord

Og i Bergen Turlag er daglig leder Einar Johan Grieg strålende fornøyd. - Dette er femte året på rad med deltakerrekord. Trenden er veldig fin, jubler Grieg.

Hør bare: 4182 personer gikk i år enten syvfjells- eller firefjellsturen. I fjor var tallet 3809. Økningne er omtrent jevnt fordelt på de to turene. Nøyaktig 2576 gikk de syv fjellene, mens 1606 nøyde seg med fire. Og det er lite å si på rekrutteringen. Blant dem som gikk syvfjellsturen var 317 barn under 15 år, mens 516 barn tok fire topper.

Piner seg selv

Dette er en folkevandring. I svette og begynnende gnagsår. For noen også en fremvisning av muskler og utstyr. Det fornemmes når man prøver å følge flokkens tempo oppover fjellsidene. Et nærliggende spørsmål er hva som driver dem.

— Det er jo greit å pine seg selv litt, sier Erlend Randeberg (31), som går for fjerde gang. - Du går mest mot deg selv. Dette er altfor langt til å være noen kosetur, sier han på toppen av Løvstakken. Hiver innpå noen slurker fra drikkeflasken og haster videre mot neste styrkeprøve. Ulriken.

Terje Fjell (62) går sammen med fire kamerater. - Dette er min tredje syvfjellstur, og den fineste så langt. Jeg går ofte tur på Liatårnet på Sotra. Fjellene der ute er fine, men jeg må nok innrømme at disse Byfjellene ligger et hakk over, sier han.

For 42. gang

Hans Jacob Berntsen (64) gikk i går 7-fjellsturen for 42. gang på rad. Det er bare Arvid Bjørsvik som har gått turen flere ganger. Han gikk sin 45. syvfjellstur i går.

— Av de 42 gangene, har jeg bare gått i shorts fem ganger. Heldigvis er den grønne bølge på vei opp igjen. På 70-tallet var vi nede i fem-seks hundre deltakere. Det gleder meg at turlaget nå er inne i en god periode, og at flere og flere blir med for hvert år.

Salg for Redd Barna

Ved foten av Løvstakken, på Melkeplassen, har Live Sørtvedt (10) og Magnus Hjøllo (9) i flere år solgt saft og vafler på 7-fjellsdagen.

— Inntekten går til Redd Barna. Fedrene våre hjelper til med vaffelrøren. I år var det så mange som kjøpte at vi ble tom for vafler, forteller Live.

Og Redd Barna kan glede seg til godt over 1000 kroner, som er ny rekord.

Fire timer og fem minutter

Bergen Turlag er opptatt av at opplevelsen av tur og natur skal være alfa og omega for syvfjellsturen. Familier og venner skal gå og bli kjent med byens vakre fjell uten å stresse for å komme i mål.

Likevel er det ikke til å unngå at noen av de sprekeste konkurrerer både med seg selv og andre om å gå fortest mulig. Etter det BT kjenner til satte Sverre Sletthaug ny pers i år på fire timer og fem minutter på hele syvfjellsturen. Kanskje er det også beste noensinne?

Foto: VEGAR VALDE

Foto: VEGAR VALDE

Foto: VEGAR VALDE

Publisert