KrF vil ha 50 nye busser i Bergen

Innføringen av køprising må følges opp med en storsatsing på busstrafikken i Bergen, mener KrF.

MER AV DETTE: KrF ønsker seg et krafttak for busstrafikken når bompengene går opp i rushtiden fra nyttår.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Forslaget blir fremmet i fylkestinget tirsdag. Der skal de folkevalgte ta stilling til bergenspolitikernes ønske om å innføre såkalt differensierte bompenger fra nyttår, altså høyere bompenger i rushtiden.

KrFs fylkesordførerkandidat og representant i samferdselsutvalget, Pål Kårbø, mener det i tillegg må gis konkrete lovnader om styrket kollektivtilbud.

Les også

Høyre i full spagat

— Derfor krever vi at det settes inn 50 nye busser i rushet i bergensområdet, som gir plass til de som bytter ut bilen med kollektiv ved innføring av tidsdifferensierte bompenger, sier Kårbø.Ifølge partiets beregninger vil dette være en økning på ca. 15 prosent, fra 350 busser i dag.

Kårbø viser til Stockholm, der han mener køprisingen ble vellykket nettopp fordi de tok et krafttak for kollektivtrafikken samtidig.

- Hvor skal han hente pengene?

Fylkeskommunen samarbeider med kommunen og staten om Bergensprogrammet, som henter penger fra bompengeringen, og fylkespolitikerne skal dermed ha et ord med i laget.

Også i innstillingen som politikerne har fått på bordet tas det til orde for en styrking av kollektivtrafikken. Men den er ikke tallfestet med et antall busser, slik KrF vil ha det.

Hos Frp og Høyre er stemningen i beste fall lunken. Begge partiene er i utgangspunktet imot køprising.

— Har Kårbø tenkt noe på hvor han skal hente pengene fra? Vi må styrke kollektivtilbudet. Men vi må først finne ut hva behovet faktisk er, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H).

Frp bastant imot

I fylkesutvalget endte Høyre opp med å stemme for køprisingen, slik deres partifeller i Bergen har gjort. Frp ble stående alene om å si nei. Det standpunktet har de tenkt å stå fast ved.

— Vi er klart imot, sier gruppeleder Terje Søviknes (Frp).

Også i Senterpartiet er det en viss skepsis til KrF-forslaget.

— Vi er villige til å strekke oss langt for at Bergen skal få bedre luft, året rundt. Men jeg kan ikke si om 50 busser er det som må til. Og vi kan ikke la satsingen gå ut over kommunene utenfor Bergen hele tiden heller. I enkelte deler av fylket er jo kollektivtilbudet helt minimalt i dag, sier gruppeleder Benthe Bondhus (Sp).

Publisert: