«You think I'm crazy, well that's not fair ...», synger Rihanna mens Thony Hannevig varmer opp med tretall og piruetter i Bergenshallen.

Om få minutter skal han konkurrere — med seg selv. Han er vant med å være alene i veteranenes herreklasse.

— Det får holde med skjorte og bukse. Det blir ingen paljetter eller rosa trikot, der går grensen, sier Hannevig.

Han fester den svarte spesialbuksen under skøytene, spent og klar til å vise seg frem alene på isen. Rundt ham svinser småjenter med rosa skøytebeskyttere og andre ultrafeminine effekter. Jo da, det var en del som stusset da trebarnsfaren fortalte at han hadde begynt med denne «frøkensporten».

Foreldrekurs

— I Norge er det få menn som driver med kunstløp, men i utlandet er det mye vanligere. Det er også langt flere voksne på isen. I Tyskland er det egne konkurranser for voksne der de eldste er godt over 70, forteller 59-åringen.

Han er Norges eldste, mannlige kunstløper, men i voksengruppen til Bergen Kunstløpklubb er det flere menn, de har bare ikke begynt å konkurrere ennå. De fleste i gruppen har selv stått på sidelinjen og fulgt podene fra knall og fall til hopp og piruetter.

GØY TRIM:- Jeg går på skøyter for å ha det gøy, sier Hannevig. I det daglige monterer han trappeheiser. Etter at han har trent kunstløp, merker han at det blir lettere å gå i trapper.
Odd Mehus

Thony Hannevig hadde lenge vært med døtrene på kunstløp og sønnen på hurtigløp før han selv begynte å svinge seg på isen.

— Da det kom et tilbud til oss foreldre om skøytekurs, meldte både jeg og min kone oss på. Hun ga seg etter en stund, men jeg fortsatte. Og i fjor var jeg med i min første kunstløpkonkurranse. På trening terper vi på én og én ting. Når man konkurrerer får man satt sammen det en har lært. Og så er det jo kjekt å merke forbedring, sier han.

Stadig sprekere

Ifølge far selv, syntes døtrene det var topp at han begynte med kunstløp. Mye har skjedd siden han malte sine første hvite skøyter svarte. Nå har han proffe herreskøyter, svarte med hæl, og mer styrke og spenst enn da han var 50.

— Da yngstedatteren første gang dro meg med på joggetur, var jeg helt pest etter 200 meter. Nå jogger jeg i en time uten problemer.

Parallelt med kunstløp begynte han også med hurtigløp. Han synes kunstløp gjør ham bedre på lengdeløpsskøyter, fordi han blir smidigere og får bedre balanse.

— Etter at jeg har trent kunstløp, kjenner jeg meg lettere. Akkurat som om jeg vekker kroppen, og det blir enklere å gå i trapper på jobben, sier Hannevig. Montering av trappeheiser er hans profesjon.

Nå trener han hurtigløp, kunstløp samt styrke og kondisjon, totalt rundt ti timer trening i uken, derav fire på kunstløpskøytene.

— Jeg går på skøyter for å ha det gøy. Og så er det kjekt å få ting til. Når du har øvd og øvd på et hopp og klarer det, får du godfølelsen. Målet er komme under 50 sekunder på 500 meter og å klare en Axel. Det holder med en enkel, tror aldri jeg kommer til dobbel Axel.

Treningsleir i Andorra

Lørdag tok han både Toe loop, Skredderhopp og Salchow under Loddefjord ILs stevne i Bergenshallen. Han avsluttet med en såkalt «Spiderman», der han nærmest ligger på isen med det ene benet ut til siden. 59-åringen er den eneste i voksengruppen som har lært seg det trikset. Kanskje tar han det med til en konkurranse i Oberstdorf i mai.

I fjor sommer var veteranene på sin første treningsleir. I Andorra i Pyreneene ble det flere treningsøkter både på is og i terreng.

— Vi skal tilbake til sommeren, forteller en litt yngre dame, som mener Thony er den sprekeste av alle i gruppen.

— Kameratskapet i voksengruppen betyr mye. Og så er det jo kjekt å få gode tilbakemeldinger fra de yngre, sier Thony Hannevig.

Han er ikke helt fornøyd med prestasjonen i lørdagens konkurranse. Men han er en lykkelig veteran på isen i Bergenshallen.