Leserne har bestemt. Gulen vant duellen mot naboen Masfjorden. Seieren var også av det solide slaget med 2211 mot 1371 stemmer.

Bergens Tidendes patruljerende team sendte derfor direkte fra Gulen torsdag ettermiddag fra klokken 16.

Trykk her for å se sendingen i opptak!

Med sine 1500 øyer, holmer og skjær er Gulen en krevende kommune å reise i. BT plukket ut Skjerjehamn som arena for torsdagens sending. Valget var ikke tilfeldig. Denne helgen arrangeres nemlig festivalen Utkant for tiende gang.

KNUTEPUNKT: I 2005 ble Skjerjehamn kjøpt av oppdretter Ola Braanaas, som nå har rustet opp handelsstedet til en modernisert utgave av et samlingspunkt langs sjøleia.
KNUT STRAND

Det markeres blant annet med en jubileumskonsert av bergensbandet Real Ones. De har med seg Sondre Lerche, Razika og Thea Hjelmeland somspesialinviterte gjester.I BTs direktesending, som varte cirka en time,tok vi temperaturen i festivalområdet og snakket med artister, arrangører og publikummere.

Til slutt: Her er syv fakta om Gulen og Skjerjehamn.

1. Historisk tyngdepunkt

Gulen ligger i Ytre Sogn ved innløpet til Sognefjorden. Historisk har plassen vært av langt større betydning enn den er i dag. Gulen var for cirka 1000 år siden åsted for Gulatinget. Her samlet høvdinger og storbønder seg fra hele Vestlandet for å avgjøre rettstvister og hylle norske arvekonger. Tingområdet strakk seg fra Agder til Sunnmøre.

Gulens betydning i eldre tider kom av at det lå strategisk til nær både Hordaland, Nordfjord og Sunnmøre, og ikke minst tjente som utgangspunkt for seilingen inn Sognefjorden til Sogn. Rundt år 1300 ble imidertid Gulatinget flyttet til Bergen.

I år 2000 åpner daværende statsminister Kjell Magne Bondevik det nye tusenårsstedet på Flolid i Gulen.

HISTORISK: I 2000 ble Flolid pekt ut som Sogn og Fjordanes tusenårssted. Her er det reist et monument over tingstedet laget av billedhoggeren Bård Breivik. Flolid kan ha vært en kongsgård fra gammelt av.
Marita Aarekol

2. Kommunisten

Hvis vi ser bort fra at Kurt Nilsen har hytte i Gulen, så må antallet kjente personer herfra sies å være begrenset. NRK-journalist Knut Magnus Berge og skuespiller Julia Bache Wiig er kanskje de mest kjente, men ingen av dem bor i kommunen i dag. Av de fastboende er fiskeoppdretter Ola Braanaas den mest kjente. Han blir i intervjuer stadig omtalt som kommunist, noe som skyldes hans bakgrunn fra AKP.

I dag er imidlertid Braanaas både søkkrik og medlem av Høyre. Det hindrer ham ikke fra å ha sterke oppfatninger om dagens økonomiske system. — Det ergrer meg noe fryktelig at dere i media hausser opp folk som er blitt svinsk rike av å putte penger i eiendom, eller spekulere på børsen. Hvilken nytte har de gjort som fortjener slik hyllest? Sa han i et intervju med BT i 2012. Braanaas bor for øvrig så avsides til, at det ble laget et fjernsynsprogram om ham i NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.»

BESØK AV NRK: Der ingen skulle tru at ein millionær kunne bu. Ola Braanaas er blitt rik på laks. Her fra hans hjem på Byrknesøy.
Roar Christiansen

3. Statuen Oslo ikke ville ha

Braanaas er kanskje mest kjent for at han i 2007 kjøpte et granittmonument av Kong Olav. Monumentet ble laget av kunstneren Knut Steen på oppdrag fra Oslo kommune, men da de styrende i hovedstaden så hvordan det var utformet, ville de ikke lenger ha det. Spesielt dårlig likte de kongens måte å hilse på, noe som fikk dem til å tenke på fascister som Mussolini.

Laksemilliardæren Braanaas hadde imidlertid ingen slike betenkeligheter og satte monumentet opp på sitt nyinnkjøpte konferansesenter Skjerjehamn. Bedre reklame kunne han ikke drømt om.

OMSTRIDT: Fra avdukingen av Knut Steens monument over Kong Olav fra 2007.
Scanpix/Marit Hommedal

4. Utkant

Statuen av Kong Olav ser ut til å ha gitt ekstra kraft til Gulen-samfunnet. Under avdukingen i 2007 deltok artister som Nora Brockstedt, Oddvar Torsheim og Lars Martin Myhre. Dette ble startskuddet for musikkfestivalen Utkant, som i år feirer tiårsjubileum. Året etter var for øvrig profilen noe modernisert med blant andre Datarock på programmet. På årets festival deltar blant andre Bob Hund, Honningbarna, Veronica Maggio, Odd Nordstoga, Daniel Kvammen og Silja Sol.

REUNION I HAVGAPET: - Vi samlast alltid for å få med oss Utkant, seier Jostein Birknes (32). Her saman med sysken Åshild Birknes (30), Kjerstin Birknes (27) og Fredrik Birknes (24) som alle har vakse opp på Byrknesøy, men har flytta til Bergen og Arna.
Roar Christiansen

5. Beat them

En sentral aktør bak Utkant-festivalen er ekteparet Njål og Linn Dyveke Wilberg. De har fra sin base på Mjømna startet opp strømmeselskapet Beat. Her kjemper de i samme marked som giganter som Spotify og Tidal. I 2015 hadde de 33.000 abonnenter. 8000 av dem i Bangladesh. I et intervju med BT i 2015 la ikke ekteparet Wilberg skjul på at det innimellom kunne være litt tungvint å ha hovedkontor påMjømna.

Men de hadde nå tross alt et distriktskontor i Bergen, kunne de fornøyd fortelle. - Det at vi er en liten tjeneste som kommer fra utkanten er en del av vår grunnfortelling, det er noe vi er stolte av. Vi holderMjømna-fanen høyt enten vi er i San Francisco, Oslo eller Bergen, sa Njål Hansen Wilberg til BT.

STRØMMER FRA SØMNA: Ekteparet Linn Dyveke Wilberg og Njål Hansen Wilberg driver den eneste norske strømmetjenesten for musikk fra hjemmet på øyen Mjømna i Gulen kommune. - Det hjelper å ha en litt manglende forståelse av virkeligheten når du starter opp et selskap som driver med strømming av musikk her ute, sier Njål Hansen Wilberg, daglig leder i Beat.
Marita Aarekol

6. Vant til ruskevær

Værmessig er ikke utsiktene for helgens Utkant-festival de aller beste. Det burde kanskje ikke overraske noen. Siden 1950 har Meteorologisk institutthatt en betjent, synoptisk værstasjon på Takle ved Sognefjorden. Rekorden herfra er på 5546 mm, noe som også er norsk rekord. Et vanlig år ligger nedbøren på i underkant av 4000 mm, tilsvarende fire meter.

Lurer du på hvor mye det egentlig er? Et normalt nedbørsår i Bergen er på 2250 mm, mens det I Oslo faller i gjennomsnitt i underkant av 800 mm nedbør på et år.

7. Sogne-striler

Gulen befinner seg i Sogn og Fjordane, men har alltid hatt blikket solid festet sørover mot Bergen og Hordaland. Når ungdommene begynner på videregående skole, så går turen som regel med båt over Fensfjorden til Austrheim videregående skole. Det har irritert mange politikere i hjemfylket, som har satt seg lei på å bruke fylkeskommunale elevpenger på en skole i nabofylket. Mange ganger har det vært foreslått å avvikle ordningen, men så langt har den holdt stand.

SØRVENDT: Hurtigbåten som stopper i Mjømna gjør det lett å komme seg til Bergen.