Myndighetene frykter at nærmere 4.500 mennesker kan ha mistet livet.

Lørdagens skjelv i Nepal er det kraftigste som har rammet landet på 81 år. Skjelvet målte 7,9 og hadde sentrum nordøst for hovedstaden Katmandu.

Skjelvene gjorde også skader i nabolandene Bangladesh, Tibet i Kina og India, som melder om til sammen over 50 døde.

I tillegg er det utløst skred i Mount Everest, der mange turister er for å klatre under høysesongen, som varer fra mars til mai.

1.500 omkommet

Anslagsvis 45.000 mennesker er skadd. Nærmere 1.500 er bekreftet omkommet, men antallet døde kan nå tre ganger det tallet vi har så langt, sier informasjonsministeren Minendra Rijal.

Det er i distriktet Gorkha, der skjelvet inntraff, at ødeleggelsene har vært mest alvorlig. Den nepalske hæren fortsatte redningsarbeidet gjennom natten til søndag i området vest for Katmandu med blant annet helikoptre.

Lederen Lokbijay Adhikari ved det nasjonale geologisenteret sier at det er registret 65 etterskjelv i de første åtte timene etter det første store jordskjelvet klokken 12 lørdag lokal tid.

Daglig leder i Utviklingsfondet, Kari Helene Partapuoli er i Katmandu. Hun sier at situasjonen er etter jordskjelvet er svært uoversiktlig.

— Som så mange andre her tilbringer vi natten under åpen himmel på grunn av faren for etterskjelv, sier Partapuoli, som er i Nepal sammen med to andre kollegaer fra Oslo.

Det vil ta tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen og nå alle med redningsarbeidet. Mange avsidesliggende landsbyer er trolig også er rammet av skjelvet.

Hovedstaden Katmandu er hardt rammet, særlig gamlebyen. Store områder er lagt i grus og ødeleggelsene er store. Det skildres hvordan fortvilte pårørende og redningsarbeidere gjennom hele dagen har lett gjennom ruinene etter savnede.

TilBBCforteller Sandesh Kaji Shrestha om enorme ødeleggelser.

— Vi dro ut et barn og dets bestemor tidligere i dag. De overlevde ikke. Sykehusene har ikke kontroll. Vi trenger hjelp, sier Shrestha.

Sykehuset har måttet flytte senger med skadde ut på gata, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen, strømmen er borte mange steder og de sanitære forholdene er vanskelige.

Ett av Katmandus mest kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset.

Skred på Mount Everest

Etter hva NTB forstår, er det trolig minst 150 nordmenn i landet. Det er ikke kommet melding om at noen norske er omkommet eller skadd. Norske myndigheter jobber med å få kontakt med dem som har registrert seg hos ambassaden.

— Det er mange vi har prøvd å få kontakt med, som vi ikke har fått tak i, forteller kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Skjelvet har også utløst flere skred ved Mount Everest. Trolig er det så mange som 1.000 turister i området. Her er minst 13 mennesker er bekreftet døde etter at base camp ble delvis begravd av snømassene. Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk har sju nordmenn på Mount Everest. Alle er i god behold, men det er vanskelige forhold i fjellet.

ENORME ØDELEGGELSER: Jordskjelvet målte 7,9 på Richters skala.

80 elever fra Seljord folkehøgskule er på reise i Nepal. De satt innendørs på et seminar i hovedstaden Katmandu da jordskjelvet rammet og de måtte løpe ut.— Vi skjønte ikke helt hva som skjedde, men så begynte folk å løpe ut. Vi fikk beskjed om å komme oss ut, sier Klara Sivertsen (20) fra Bodø til Dagbladet.

Det står bra til med alle elevene. Mange av dem har valgt å tilbringe natten ute.

Hjelpeorganisasjoner

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier situasjonen er kaotisk.

De som allerede har lokal tilstedeværelse, er i gang med arbeidet. Også norske hjelpeorganisasjoner gjør seg klare og er i beredskap for å reise på kort varsel.

Statsminister Erna Solberg (H) lover at Norge vil bistå Nepal med hjelp.

— Det er jo helt forferdelige dødstall vi så langt har hørt, og de kan sikkert komme til å stige etter hvert, sier hun til NTB.

I første omgang har bidrar Norge med 30 millioner kroner.

En lang rekke land er kommet på banen med tilbud om penger og nød- og redningsbistand. (©NTB)