Fusk ved UiB skal opp i Høyesterett

Fuskesaken mot den tidligere juss-studenten skal behandles av landets øverste domstol. - Litt skuffende, sier studentens advokat.

TIL TOPPS: Den såkalte «Juksesaken» ved UiB der en tidligere juss-student ble tatt for forsøk på juks, skal nå til Høyesterett. Saken kan komme opp på sensommeren.
  • Yngvild Gotaas Torvik
  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det var i en eksamen i forvaltningsrett våren 2012 at den tidligere juss-studenten ved Universitet i Bergen la sine notater på pulten i eksamenslokalet, i tillegg til sine lovlige bøker. Da han ble tatt for forsøk på fusk, klaget studenten. Han tapte i tingretten, vant i lagmannsretten, men staten anket saken til topps. (Se faktaboks.)

Les også

Juksesak kan havne i Høyesterett

Til høyesterett

Nå har ankeutvalget talt: Håvard Holdø hos Regjeringsadvokaten sier de tirsdag fikkbeslutningen fra ankeutvalget om at anken er sluppet gjennom til behandling iHøyesterett. Holdø har representert staten i saken mot den tidligerejuss-studenten ved UiB.

— Vi er fornøyd med at anken er tillatt fremmet, og visynes det er bra Høyesterett er enig med oss i at saken har prinsipiellbetydning, sier Holdø.

Juks på eksamen er ikke noe landest øverste domstol behandler ofte. Høyesterett har tidligere kun hatt oppe én fuskesak tidligere.

- Litt skuffende

Advokat Halfdan Mellbye har representert den tidligere studenten i saken. Han har ikke snakket med sin klient ennå, da BT ringer.

— Det er klart det er litt skuffende at denne saken kommer opp igjen nå, ettersom han vant i lagmannsretten. Men vi får bare ta det til etterretning, sier Melbye.

Les også

Uetisk og ubegrunnet fuskelov

Kjempet i to år

Studenten ble anklaget for juks da vaktene fant en lapp med notater på pulten hans før eksamen. Han ble deretter utsestengt fra høyere utdanning i et halvt år, før han gikk til sak. I to år har studenten kjempet for å bli kvitt juksestempelet. Han fryktet selv at staten ville anke da han vant frem i lagmannsretten i desember.

— Jeg er ikke redd for at universitetet vil anke, men mener de ikke bør bruke ressurser på det, sa studenten til BT den gang.

I dag er den tidligere studenten ferdig utdannet jurist og i jobb, ifølge advokat Mellbye.

- Regner med utgiftene dekkes

Da det ble klart at staten anket saken etter lagmannsrettens dom, kom spørsmålet om hvem som dekker studentens advokatutgifter, opp.

— Det som skjer nå, er at vi må få avklart hvem som skal betale for advokat, sa Mellbye til nettstedet På Høyden.

Studenter har rett til betalt juridisk bistand i fuskesaker som går opp til og med til tingretten. Fordi regelverket ikke har vært klar på hvordan praksis er i høyere rettsinstanser, har den tidligere studenten fått dekket advokatutgiftene også i lagmannsretten.

— Jeg regner med han får dekket utgiftene også i Høyesterett. De har en egen ordning hvor de vurderer om man får dekket kostandene, sier Mellbye til BT i dag.

- Kan få stor betydning

- Studenten skulle gjerne ønske at saken var ferdig nå.Hvorfor er det nødvendig for dere å forfølge denne saken til topps?

— Den lovtolkningen som lagmannsretten la til grunn, menervi ikke er rett. En slik tolkning kan få stor betydning for gjennomføringen aveksamen ved landets universiteter og høyskoler.

Holdø tror saken tidligst kan komme opp på sensommeren.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Labsjefen om omikron-viruset: – Kan vere i Bergen allereie

  2. Skal ha stelt tre måleri – og ei skrumaskin – frå utstilling

  3. Sykehusene i Bergen satte korona­rekord. Men én gruppe er ikke blant pasientene.

  4. Nå blir det kaldt!

  5. Han tek over leiinga i Bergen Høgre

  6. Dette gir Brann-spillerne håp før skjebnekampen