Historisk dårlig for Høyre

Har ikke vært lavere siden 1990-tallet. Hør podkasten 36,9 diskutere Høyres katastrofetall her.

MOTVIND: Statsminister Erna Solberg og byrådsleder Martin Smith-Sivertsen måtte se på at Høyre bare fikk 18,1 prosent i skolevalget tirsdag. Motgangen fortsetter på BTs siste måling. Foto: VEGAR VALDE

  • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Dette er dårlig, men det viser at denne valgkampen ikke har hatt noen effekt for Høyre, sier tidligere byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

I denne utgaven av podkasten 36,9 er Høyres oppslutning på BTs siste måling tema.

Her fortsetter partiet å falle. Denne gang fra 26,4 prosent til 22,2.

Sliter med å sette agendaen

Partiet har nå halvert oppslutningen sin fra toppmålingen i august 2012. Den gang svarte 44,3 prosent at de ville stemme Høyre.

LES OGSÅ: Dødt løp i ny måling (krever abonnement)

Ser vi på valgresultatene så må vi tilbake til 1990-tallet for å finne tilsvarende. I 1999, 1995 og 1991 hadde partiet en oppslutning på henholdsvis 20,4 — 20,6 og 18,0 prosent.

I mai 2007 hadde Høyre en måling på 20,2 prosent i BT. Den gang var Frp byens største parti, med 27 prosent, så høyresiden var totalt sett mye større enn i dag.

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) reagerer slik på den siste målingen:

VALGKAMP: Statsminister Erna Solberg på besøk hos Aaslaug Hanssen (81) i Landås i Bergen under valgkampen. FOTO: Odd Mehus

— Det har vært sprikende målinger de siste ukene, og mange sitter på gjerdet. Valget er på ingen måte avgjort. Nå gjelder det å få gjerdesitterne ned. Vi må overbevise dem om at selv om de siste to årene har vært turbulente, så peker pilen rett vei, og Høyre har de gode ambisjonene for byen. - Dette har du sagt i hele valgkampen. Hvorfor har de ikke kommet ned?

— Det er valget som avgjør dette. Det blir spennende å se hvordan det går på valgdagen.

Ikke imponert

I BTs podkast «36,9» snakker hans forgjenger ut om partifellens valgkamp. Hun er ikke imponert. Stolt-Nielsen peker på at 25 prosent av Høyres velgere i 2013 sitter på gjerdet, og at en snart burde se en positiv effekt med tanke på alle ressursene en bruker på å drive valgkamp.

— De klarer ikke å sette agendaen eller være interessante med sine saker. Det er sentrum som tar plass og rom. Det er Ulstein fra KrF som godblunker mer og mer til Ap, konstaterer Stolt-Nielsen.

For mye historie

Gunnar Wiederstrøm, tidligere politisk journalist i BT og BA, er ikke like kritisk.

— Jeg tror ikke det har stått på innsatsen. Problemet her er at det har skjedd så mye, at det skal så mye til for å snu det. Her sitter mange med ansvar, inkludert Ragnhild Stolt-Nielsen, mener Wiederstrøm.

Stolt-Nielsen avviser ikke at hun må ta sin del av ansvaret, men synes likevel en må kunne forvente mer.

— En må klarer å markere det store borgerlige prosjektet. Det er det jeg har savnet. Hva er det de borgerlige ønsker å få til sammen, som bare kan realiseres gjennom et borgerlig prosjekt, sier hun.

BTs valgekspert Johan Giertsen mener Høyres utgangspunkt har vært for krevende for Martin Smith-Sivertsen.

— Summen av saker som har vært negative for Høyre har vært så mange, at det har vært vanskelig å snu dette.

Men alt er ikke svart. I podkasten 36,9 spår Giertsen et svært spennende valg. Han mener Høyre i aller høyeste grad har gode muligheter til å vinne byrådsmakten.

Vil ikke være med MDG

I den siste meningsmålingen før valget, klarer ikke de fire ikke-sosialistiske partiene å oppnå flertall i bystyret. For å få flertall trenger man 34 stemmer. De klarer bare 32, og kunne trengt støtte fra de fem mandatene til MDG.

På spørsmål om hva han tenker om samarbeid med MDG, trekker først byrådsleder Smith-Sivertsen på det lenge. Så blir det stille, før det kommer:

MAKTKAMP: Tor Woldseth (Frp), Martin Smith-Iversen (H), Erlend Horn (V), Dag Inge Ulstein (KrF), Sondre Båtstrand (MDG), Ove Sverre Bjørdal (Sp), Harald Schjelderup (Ap), Mikkel Grüner (SV) og Sofie Marhaug (Rødt) deltok i valgdebatten på Litteraturhuset. Foto: Vegar Valde

— Jeg tror det er lite realistisk med et samarbeid med dem. MDG har vært eksplisitte på at de ikke vil samarbeide med Frp. Da er ikke det en reell flertallskonstellasjon.Heller ikke hos sentrumspartiet Sp tror han det blir aktuelt å hente støtte:

— Sp er klare på at de vil ha et skifte. Så de er neppe noen samarbeidspartner. Men vi går uansett for plan A, og det er at de fire ikke-sosialistiske partiene får flertall.

- Mer kaos hos Høyre

Sondre Båtstrand (MDG) reagerer slik på den siste meningsmålingen.

— Dette betyr at vi er på vippen? Det er en veldig god posisjon. Nå vil vi ha gjennomslag for miljøpolitikk, sier han.

- Men hvem skal dere vippe sammen med på borgerlig side?

— Vi kan ikke støtte et byråd med Frp. Det har vi vedtak på.

- Det blir ikke borgerlig flertall uten Frp?

— De detaljene får vi ta etter valget. Men det som er sikkert er at det blir bedre miljøpolitikk for Bergen med et slikt resultat som dette.

I valgkampen i Bergen har Høyre og Venstre gjentatte ganger gått ut mot MDG. Høyres byrådsleder har spådd «kaos» i bypolitikken om MDG får makt. Båtstrand virker ikke særlig preget av angrepene og sier de er klare til å forhandle med både Høyre og Ap etter valget.

— Det kan være Høyre må justere seg etter hva velgerne sier. Men hvis ikke Høyre vil ha innflytelse, så får det være opp til dem, før han legger til:

— Det er ikke vi som har skapt kaos i bergenspolitikken de siste årene.

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Lærerstudent Kaia tvinges ut i praksis

– Slik smittesituasjonen er i Bergen, mener jeg det ville vært smart å utsette praksisperioden til våren, sier…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 495 nye smittede – høyeste så langt

  2. Første ettermiddags­rush med nye regler: Sjekk hvor mange som brukte munnbind

  3. Fant bakterier i vannet: Koke­varsel til 19.000 bergensere

  4. – «Ammepupper»? For et hårreisende fokus!

  5. – I pausen kom eg i snakk med ei dame frå Moskva. Det viste seg å vera mitt store lykketreff.

  6. Får 13 millioner til jule­turné: – Hårreisende