14 tenåringsjenter har anmeldt drapstrusler og sjikane

Politiet har beslaglagt mobiler og nettbrett.

Publisert Publisert
  • Hanne Louise Åkernes
  • Joachim Bacha
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

BA skrev mandag om en mor med en 14 år gammel jente som fortalte at datteren opplevde å bli trakassert, mobbet og drapstruet i sosiale medier.

Mandag forteller Svein Føllesdal, politioverbetjent ved Bergen vest politistasjon, at de i alt har fått 13 anmeldelser om drapstrusler fra forskjellige tenåringsjenter i samme miljø i Bergen. Tirsdag kom det nok en anmeldelse skriver Bergensavisen. I alt er det nå 14 saker.

Den første anmeldelsen kom fra 14-åringen og hennes familie i juni. De øvrige er fra hennes venner og bekjente som også har opplevd å bli sjikanert og truet.

— Vi har allerede fått tolv anmeldelser, men vet at en til er på vei. I alt er det snakk om 13 anmeldelser, hvor alle har en relasjon til den fornærmede 14-åringen, forteller Føllesdal til BT.

Les også:

Les også

Den tunge tiden

Flere har fått drapstrusler

Den første anmeldelsen kom 3. juni i år. Resten har kommet i løpet av august måned.

— Flere av jentene har opplevd å bli drapstruet i form av meldinger om at de skal bli tatt livet av. De har også opplevd alvorlig sjikane. Dette har i hovedsak skjedd på Facebook, men også i andre kanaler. Her har jentene både fått høre upassende utsagn om den 14 år gamle jenten, men også sjikane mot dem selv, forteller han.

For 14-åringen skal truslene ha pågått i flere måneder.

BT har vært i kontakt med moren til den 14 år gamle jenten. Hun sier responsen har vært enorm etter hun gikk ut i media.

— Det har vært sinnssykt, enkelt og greit. Jeg er overveldet over responsen og telefonen ringer hele tiden. Jeg er målløs og utrolig takknemlig for den godheten folk har vist mot oss. Men jeg har nesten ikke hatt tid til å kjenne på det ennå, sier hun.

Fire jenter er fratatt nettbrett og mobiler

Mobbingen skal ha foregått både på KIK, Facebook, Instagram og Snapchat.

Politiet har nå snakket med fire jenter i alderen 14–15 år. De har ikke status som mistenkte i saken, men er blitt fratatt både telefoner og nettbrett. De er sendt til analyse før helgen.

— Vi møtte dem på et senter, hvor vi fikk et tips om at de hadde fotografert en bekjent av den fornærmede. Vi tok i fra dem fire telefoner og to nettbrett. De var samarbeidsvillige, forteller han.

De har også vært i kontakt med jentene sine foreldre.

Les også:

Les også

- Elever sier homser skal brenne i helvete

— Svært alvorlig

Jentene vil ikke bli tatt inn til avhør før resultatene fra undersøkelsene er klare.

— Vi har nettopp sendt saken over til Facebook med dokumentasjon, og håper at de kan bistå med å løse saken, forteller Føllesdal til BT.

Han har stor tro på at de kan løse saken.

— Dette har øverste prioritet hos oss. Vi ser svært alvorlig på denne saken, sier han.

Moren til den 14 år gamle jenten er glad for at politiet prioriterer saken.

— Jeg velger å tro på at de sier de skal gjøre sitt beste, det er jeg nødt til. Men jeg håper de får de ressursene de trenger til å gjøre jobben sin, sier hun.

Nytt for FAU

14-åringen har byttet skole i høst. FAU ved skolen hun gikk på tidligere, har ikke behandlet saken.

— Dette var nytt for oss i dag, forteller lederen.

Hun forteller at de ser svært alvorlig på situasjonen.

— Vi vil gå i gang med kampanjer allerede i høst på nettvett. Vi ser at vi foreldre ikke helt vet hva som skjer og hvor barna våre er på sosiale medier. Både voksne og barn har mye å lære, og jeg tror det er viktig at vi begynner helt med de yngste. Det er mange som er på de sosiale mediene selv om de er under aldersgrensen, forteller hun.

Har du tips eller innspill, skriv til oss her.

Publisert
  1. Bergen
  2. Snap Inc.
  3. Politiet
  4. Facebook
  5. Medier