• Torgallmenningen har en helt egen nerve under 8. mars-markeringer, sier Ap-politiker Jette Christensen.

I fjor bidro kampen mot reservasjonsretten til rekorddeltakelse under 8. mars-markeringen i Bergen. I år stilte rundt 1800 personer seg bak parolene i sentrumsgatene, og det var arrangørene godt fornøyd med.

— Her er det mye god energi. Det ser ut til at vi har klart å bygge videre på den brede mobiliseringen fra i fjor, sa en smilende Vivian Skaten Nesse, leder for 8. mars-initiativet, da toget satte seg i bevegelse ut fra Torgallmenningen søndag ettermiddag.

Erikssons drøm

For selv om deltakelsen ikke nådde fjorårets rekord, var det likevel mer folksomt i toget enn det som har vært vanlig i nyere tid.

Det var stor spennvidde i parolene, fra «Likelønn nå» til «Stopp tvungen kastrering av transpersoner».

Hovedtaler Jette Christensen (Ap) gledet seg også over tilstrømmingen. Hun brukte den internasjonale kvinnedagen til å ta et flammende oppgjør mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Særlig arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) fikk så hatten passet av stortingsrepresentanten fra Ap.

Christensen mener Robert Eriksson leverte det frekkeste angrepet i nyere politisk historie tid da han nylig gjorde Martin Luther Kings legendariske ord «I have a dream» til sine i sitt forsvar for endringene i arbeidsmiljøloven.

— Man skulle tro rådgiverne hans konstant er på toalettet. Jeg har et råd til Robert Eriksson, som han kan få helt gratis: Våkn opp fra den drømmen og følg en kvinne med midlertidig jobb i banken for å søke om lån, sa Christensen i appellen.

Kuppet?

«Stopp regjeringens angrep på kvinners rettigheter» var en av tre hovedparoler som rettet seg direkte mot H/Frp-regjeringen.

— Frp-statsråd Sylvi Listhaug hevder at 8. mars-markeringene er kuppet av venstresiden?

— Når regjeringen har fremmet en rekke saker som er negativ for kvinners rettigheter, skulle det bare mangle at det ikke blir engasjement mot regjeringen på 8. mars, sier Jette Christensen.Leila Rossow fra Kirkens Bymisjon holdt appell om minoritetskvinnenes utfordringer i det norske samfunnet.

— En av de største utfordringene er å komme inn i det norske arbeidslivet. Vi bringer med oss masse kunnskap og ressurser som beriker samfunnet, sa Rossow.

Krysspress

Hun tok også opp presset mange jenter og unge kvinner med minoritetsbakgrunn opplever i Norge.

— Mange føler et krysspress mellom den norske kulturen og arven de bringer med seg til landet. Mange må leve et dobbeltliv og finner ikke tilhørighet noen steder. Jeg vet selv hvordan det føles, sa Rossow, og oppfordret mødre til å støtte sine døtre i den vanskelige situasjonen mange befinner seg i.

Hanne Solvik Bolstad (19) fra Sosialistisk Ungdom fikk stor applaus etter sin appell mot kroppsfikseringen i alle slags medier.

— Skjønnhetstyranniet er vold mot jenter, sa Bolstad.