Har mistet kontakten med Shaimaa

Støttegruppen til Shaimaa får ikke lenger kontakt med familien. Nå frykter de at noe kan ha skjedd med dem.

Publisert Publisert

SENDT TILBAKE: I november i fjor hentet politiet Shaimaa Yusuf og hennes mor Afran i Lillesand. De ble først fraktet til Trandum og deretter sendt videre til Jemen. Nå har det brutt ut krig i landet. Støttespillerne er urolige. Foto: Håvard Bjelland

  • Kjetil Gillesvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

For femte dag på rad utførte koalisjonen som ledes av Saudi-Arabia sine bombetokt mot nabolandet Jemen i sør. Organisasjonen Leger Uten Grenser melder at rundt 50 mennesker mistet livet og rundt 30 ble såret i et luftangrep mot en flyktningleir.

Les også

Shaimaas vei ut av Norge

Les også

Tomrommet etter Shaimaa

Også her hjemme skaper den pågående borgerkrigen stor bekymring.

— Vi pleide å snakke sammen daglig. Nå har jeg ikke fått tak i dem siden forrige onsdag. Det gjør meg veldig bekymret. Vi håper det ikke har skjedd noe, sier Naciye Øzturk.

Hun er leder for støttegruppen til Shaimaa, asylbarnet som sammen med mor og to søsken ble uttransportert fra Norge i november i fjor. På det tidspunktet hadde de bodd syv år i Norge.

Alene med fire barn

Øzturk forteller at hun har gjort alt som står i hennes makt for å komme i kontakt med Sahaimaas mor, Afran Yusuf.

Hun har en baby som bare er en måned gammel og er helt alene med fire barn.

— Alle flykter jo fra hovedstaden nå. Jeg tenker på henne, stakkars. Hun har en baby som bare er en måned gammel og er helt alene med fire barn. Jeg skjønner ikke hvordan Norge kunne sende dem tilbake dit, sier hun.

Også Stig Jarle Hansen, forsker og Jemen-ekspert, er forundret over uttransporten.

Les også

Indere og kinesere evakueres fra Jemen

Les også

Mange drept i bombing av flyktningleir i Jemen

— Det er et stort paradoks at de er sendt tilbake. På det tidspunktet de ble sendt ut, burde Norge som stat vært klar over det var en overhengende fare for at det ville gå slik som det har gjort. Den sterke spenningen mellom Hadi og houtiene var der allerede da, sier han med henvisning til kampene mellom houti-militsen og styrker som er lojale overfor landets president, Abd-Rabbu Mansour Hadi.

En talsmann for Saudi-Arabias militære gjorde det søndag klart at Saudi-Arabia og andre allierte, arabiske land med sin offensiv vil legge til rette for at Hadi, som har søkt tilflukt i Saudi-Arabia, kan gjeninnta stillingen som president. Hadi har omtalt houtiene som «Irans marionetter».

- Greier ikke å se forandringene

Shaimaa og hennes familie er den siste barnefamilien norske myndigheter har returnert til Jemen. Forsker Stig Jarle Hansen stiller seg spørrende til hvor godt norske myndigheter følger med.

Vi kan ikke lukke øynene igjen for det som nå skjer.

— Houtiene tok kontroll over Sanaa den 18. september. Når noen tar over en hovedstad, bør det være et klart signal om hvor urolig situasjonen er.

— Er du overrasket?

— Nei, jeg er ikke overrasket. Men en må se at en situasjon er i forandring. Ved retur burde en ta en gjennomgang av utviklingstrender i de landene en returnerer til. Jeg synes at enkelte ganger blir vurderingene som blir gjort litt for statiske. En har et bilde som en har opparbeidet seg, så greier en ikke å se forandringene, mener Hansen.

Vil hente Shaimaa til Norge

Støttegruppen til Shaimaa har nå hyret inn advokat og levert inn en omgjøringsbegjæring for å få hentet Shaimaa og familien tilbake til Lillesand.

— Hvis det ikke hadde vært for krigen, ville vi ikke gjort det. Da ville vi heller sendt pengene ned til dem. Men vi kan ikke lukke øynene igjen for det som nå skjer, sier Naciye Øzturk.

Hun forteller at hun nå også setter sin lit til politikerne. Med tanke på situasjonen i Jemen og lengden på oppholdet i Norge, har Shaimaa og hennes familie trolig mulighet til å få oppholdstillatelse under det nye regelverket. Det forutsetter at KrF og Venstre vinner frem med sitt krav om at asylbarn som ble sendt ut siste halvår i fjor, og som har vært mer enn 4,5 år i Norge, skal få prøvd saken sin på nytt.

Fremskrittspartiet har protestert kraftig mot dette.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Klassevennene i 5A protesterte mot utsendelsen av Shaimaa (10)

  2. Shaimaa (10) ble sendt hjem til lovløs by

BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…