— Han håper fortsatt at han skal få komme tilbake til familien i Bergen. Det er håpet som holder ham oppe, sier Taimans advokat, Asgeir Thomassen.

Saksøkte staten

Taiman kom til Norge med sin mor og flere søsken i 2001. Da var han 14 år gammel. I februar i fjor ble han tvangsutsendt til Irak. Foreldrene og flere av søsknene bor i Bergen.

Taiman har saksøkt staten etter at han fikk avslag på søknaden om familiegjenforening.

— Vi mener det var grunnlag for familiegjenforening både i 2006 og i 2008, og at det ikke var grunnlag for utvisning, sier Thomassen.

Mens moren og søsknene fikk opphold, fikk Taiman avslag fordi han fylte 18 år noen måneder tidligere. Utlendingsnemnda (UNE) mente han hadde eldre søsken i Irak som kunne ta seg av ham.

Broren på flukt

Som BT tidligere har skrevet, var broren Hajar trolig på flukt i Hellas. Men fordi han oppholdt seg ulovlig i Hellas, mener Utlendingsnemnda at han måtte regnes som bosatt i Irak.

«Hajar hadde ikke lovlig opphold noe annet sted enn i Irak, og vil derfor måtte regnes for å ha vært i/skulle tilbake til Irak, selv om han faktisk befant seg et annet sted», heter det i vedtaket.

Professor i rettsvitenskap på Universitet i Bergen, Terje Einarsen, har tidligere uttalt seg kritisk til UNEs tolkning av regelverket.

—  Hensikten med forskriften er at den skal være en sikkerhet for at ikke ett barn i familien blir sendt alene tilbake til hjemlandet, uten foreldre eller søsken. Da må utgangspunktet være at det faktisk befinner seg noen andre i familien i hjemlandet, har han tidligere sagt til BT.

Saken utsatt

Utsendelsen skapte stort engasjement, og justisminister Anders Anundsen ble møtt av demonstranter da han kom til Bergen i februar i fjor. Det ble også opprettet en egen støttegruppe.

Rettssaken skulle egentlig gått av stabelen for ett år siden, men ble stanset fordi UNE bestemte seg for å behandle saken på nytt. Det endte med et nytt avslag.

— Resultatet av den nye behandlingen ble ikke annet enn at vi tapte ett år, sier Thomassen.

Da BT besøkte Taiman i Zakho i mai i fjor, fortalte han om tunge dager.

— Jeg har veldig negative tanker. Jeg sover dårlig og drømmer hele tiden. Jeg tenker på familien og venner. Av og til tenker jeg at jeg bare skal ta livet av meg. Jeg føler meg ikke som et menneske, sa han.

Familien vitner

Ifølge advokaten bor Taiman fortsatt hos familien som tok seg av ham i Zakho i Nord-Irak.

—  UNE må gjerne vise meg hvor brødrene mine bor. Hvorfor skulle jeg bodd hos denne familien hvis jeg har familie i Irak, sa Taiman i fjor. BT fikk ikke kontakt med ham fredag.

— Han er innforstått med at dette blir en kamp, og er positiv til at saken kommer for retten, sier Thomassen. Etter planen skal Taiman vitne via nettjenesten Skype.

I tillegg skal Taimans far, en av brødrene, en psykolog og en mottaksleder, forklare seg i retten. Det er satt av tre dager til saken, som begynner i Oslo tingrett onsdag.

Regjeringsadvokat Karl Otto Thorheim ønsker ikke å kommentere saken.