- Meslinger er den farligste barnesykdommen

Meslinger er ekstremt smittsomt. Overlege Margrethe Greve-Isdahl anbefaler alle å vaksinere seg.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Hvorfor bør folk vaksinere seg mot meslinger?

- Meslinger er den farligste barnesykdommen vi har. Den er ekstremt smittsom, og 30 prosent av dem som får den ender opp med komplikasjoner. De fleste får ørebetennelser og lungebetennelse, mens en promille kan få hjernehinnebetennelse. Hjernebetennelse kan gi varig hjerneskade og føre til dødsfall, Og det er helt unødvendig å risikere dette, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet.

— Hvordan smitter meslinger?

- Meslinger kan smitte gjennom luften. En person kan smitte mellom 15 og 20 andre i en uvaksinert befolkning. I en slik folkegruppe vil meslinger spre seg som ild i tørt gress. I grupper hvor det er lav vaksinasjonsdekning, kan man altså få et utbrudd. Det vil da også kunne ramme andre, særlig små barn under 15 måneder, som ennå ikke er vaksinerte. Det vil også kunne ramme dem som ikke kan ta vaksine av medisinske årsaker.

— Kan man få meslinger selv om man har vaksinert seg?

Les også

«Dette er min sønn Griffin, og han har kanskje meslinger»

- Ja, det er mulig. Etter en dose vil 95 prosent oppnå beskyttelse mot meslinger. Etter andre dose vil 99 prosent være beskyttet. Hvorfor noen ikke får beskyttelse av vaksinen, vet vi ikke. Men for dem som ikke oppnår beskyttelse, blir flokkbeskyttelsen viktig. Sammen står vi sterkere.

— Siden desember i fjor har over hundre personer i USA blitt smittet av meslinger. Hva tenker du om utbruddet?

- Det er trist og unødvendig. USA klarte jo å utrydde meslinger i år 2000. Det ferske utbruddet viser hvor sårbare vi er. Faller vaksinasjonsdekningen, så blusser sykdommen opp igjen

— Det største utbruddet av meslinger de siste årene i Norge var i 2011. Da ble 39 syke, over halvparten barn under ti år. Hvorfor hadde vi et slikt utbrudd?

- Så lenge meslinger ikke er utryddet på verdensbasis, vil vi alltid risikere å kunne importere viruset til Norge. Fra smittetidspunktet til sykdommen bryter ut, går det typisk 10- 15 dager. Derfor kan man smittes i utlandet, og ha med smitten hjem her til landet. Utbruddet i 2011 begynte med et importert tilfelle som smittet videre. Flere av dem som ble syke var under 15 måneder og hadde ikke rukket å bli vaksinert enda.

— Er det fare for nye utbrudd av meslinger i Norge?

- Ja, så lenge viruset sirkulerer. Det er flere utbrudd i Europa og over 7000 smittede i 2014. Også i land nordmenn liker å feriere i, som for eksempel Frankrike, Italia, Tyskland, Storbritannia. Men det er lite sannsynlig at vi får et stort utbrudd så lenge vaksinasjonsdekningen er høy. Men mindre utbrudd i uvaksinerte deler av befolkningen vil vi kunne se.

— Noen hevder at det er bra å gjennomgå en sykdom som meslinger fordi det gjør immunforsvaret til et barn sterkere enn om man blir vaksinert?

- Det er direkte feil. Vaksinen fungerer nettopp ved at den bruker en liten bit av et virus til å lære immunforsvaret hva det skal reagere på. Det er altså helt unødvendig å gjennomgå hele sykdommen i de tilfellene vi har gode vaksiner. Vaksinene vi bruker i barnevaksineprogrammet er underlagt de strengeste sikkerhetskrav. De vanligste bivirkningene etter vaksiner er milde og forbigående, som vondt i armen eller feber.

— Hva synes du om foreldre som ikke velger å vaksinere sine barn?

- Vaksinasjon er frivillig i Norge, og det synes vi i FHI er et viktig prinsipp. Samtidig må foreldrene som velger ikke å vaksinere barna sine, informeres om farene det innebærer for egne barn, og for flokkbeskyttelsen. Vi har mange barn som ikke kan få vaksine av medisinske årsaker, og barn som er for unge til å vaksineres. Vi er avhengig av en høy vaksinasjonsdekning for å beskytte disse, og da er det best om alle som kan bidrar til dette.

BØR VAKSINERE: Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet anbefaler alle å vaksinere seg. - Meslinger er ekstremt smittsomt, og 30 prosent av dem som får det ender opp med komplikasjoner, sier hun.
Publisert: