Anbefaler ikke den hardeste reaksjonen mot havnedirektøren

Havnedirektør Inge Tangerås bør sies opp, ikke sparkes på dagen. Det er anbefalingen havnerådet har fått før et avgjørende møte fredag.

Publisert Publisert

INGEN BØNN: Styreleder Jan Erik Kjerpeseth – her sammen med konstituert havnedirektør Ulrik Jørgensen (til h.) – har utad frontet arbeidet for at Inge Tangerås skal få fyken som havnedirektør. Foto: Vegar Valde (arkiv)

  1. Leserne mener

Både havnestyret og havnerådet, som er øverste organ i Bergen og omland havnevesen (BOH), har vært klare på at den suspenderte havnedirektøren, Inge Tangerås, må vekk fra stillingen sin. På hvilken måte det skal skje, har så langt vært uklart.

Les også

Gratiscruise: Ok i Oslo, oppseiingsgrunn i Bergen

De har holdt mulighetene åpne for to alternative metoder:

1. Avskjedigelse. En slik løsning vil bety at Tangerås må slutte på dagen. Han får dermed heller ikke lønn i oppsigelsestiden, og ikke rett til å stå i stillingen frem til en eventuell arbeidsrettssak er endelig avgjort. En avskjedigelse forutsetter at den ansatte må ha «gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen», heter det i Arbeidsmiljøloven.

2. Oppsigelse. Dette er den mest vanlige fremgangsmåten, og brukes også ved nedbemanninger der den ansatte ikke har forsømt seg. Det gis lønn ut oppsigelsestiden, og den oppsagte har krav på å få stå i stillingen frem til en rettskraftig dom i en eventuell arbeidsrettssak. Når oppsigelsen bunner i noe den ansatte har gjort, kreves det ikke så grove overtramp som ved en avskjedigelse. En oppsigelse vurderes generelt som mindre dramatisk – også rettslig.

Innstilling fra havnerådet

Fredag møtes havnerådet for å diskutere og avgjøre hvilken variant de skal gå for.

Etter det Bergens Tidende kjenner til, blir havnerådet anbefalt å gå for en oppsigelse, altså den minst dramatiske varianten. Oppsigelsen vil være begrunnet i det havnerådet allerede i forrige måned slo fast var Tangerås’ klare brudd på kommunens etiske regelverk.

De vedtok da at Tangerås må få sparken, men ikke hvordan.

Les også

Er havnestyret en domstol?

Innstillingen havnerådet får på sitt bord er forfattet av BOHs styreleder Jan Erik Kjerpeseth, havnerådsleder Jon Askeland og Askøy-politiker Roald Steinseide.

Det var også disse tre som hadde ansvaret for å gjennomføre et såkalt drøftingsmøte med den suspenderte direktøren.

Det møtet ble gjennomført sist fredag, uten at partene ble enige.

– En personalsak

Inge Tangerås vil ikke være med på at han brøt kommunens etiske regelverk da han lot seg frakte i privatfly til Venezia på reder Torstein Hagens regning, for å feire sjøsettingen av cruiseskipet «Viking Star».

Heller ikke det påspanderte dåpscruiset fra Bergen til Oslo året etter, der også konen deltok, var etisk problematisk, ifølgeTangerås.

Havnerådsleder Jon Askeland er ordknapp før fredagens møte.

– Det foreligger en innstilling som rådet skal behandle. Vi må ta diskusjonen der. Dette er en personalsak, sier Askeland.

Havnedirektøren og hans advokat, Svein Aage Valen, har gjort det klart at Tangerås om nødvendig går rettens vei, og at de mener en oppsigelse vil være usaklig.

Publisert