Vil straffe plast-kastere

Forbud mot plastposer, bøtelegging av forsøplere og mer pant. Slik vil Ap i Bergen få bukt med plastproblematikken.

Publisert Publisert

PLASTHAV: Tidligere denne uken tilbragte Norges jeger- og fiskeforbund ettermiddagen sammen med ungdomsskolever i skjærgården på Sotra hvor de plukket plast. Foto: Nikita Solenov (arkiv)

  1. Leserne mener

Blant vedtakene på årsmøtet til Arbeiderpartiet i Bergen, var kampen mot plastforsøplingen et av dem som skapte minst uengighet.

Nyvalgt leder i Arbeiderpartiet i Bergen, Roger Valhammer, sier det er en omfattende liste de har vedtatt.

– Det er fordi vi innser at dette også er et omfattende problem. Internasjonalt så vel som i Norge.

NY LEDER: Roger Valhammer er nyvalgt leder for Arbeiderpartiet i Bergen. Foto: Rune Nielsen (arkiv)

Flere forslag

Blant forslagene på listen finner vi:

  • Plastposer som ikke er biologisk nedbrytbare skal forbys.
  • Dumping av plast fra fiskebåter og andre fartøy bøtelegges.
  • Kommunen skal kunne bøtelegge forsøpling.
  • Klær med mikroplast skal merkes.
  • Panteordningen økes til fem og syv kroner for små og store flasker.

Den praktiske gjennomføringen av alle vedtakene er ikke ferdig utredet.

– Men det er fullt mulig å gi bøter til selskaper for eksempel. Da er det naturlig at tilsynsavdelingene får ansvar for dette. Detaljer må vi komme tilbake til, sier Valhammer.

Det var ikke noen uenighet om forslagene på møtet til lokallaget, og lokallagslederen forventer at det går gjennom hos fylkeslaget og deretter videre til landsmøtet senere i år.

– Jeg tror bildene av gåsenebbhvalen utenfor Sotra har gjort at det har gått opp for de fleste hvor stort dette problemet er. Undersøkelser viser at det slippes ut åtte millioner tonn plast i verdenshavene årlig. Alvoret har sunket inn hos folk, noe det engasjementet vi har sett den siste tiden viser.

Les også

Syk hval hadde 30 plastposer i magen

Etterlyser statlig hjelp

Valhammer etterlyser også ekstra tiltak fra regjeringen, og viser til at Ap på fylkestinget har bevilget 750.000 kroner til den ryddejobben som pågår langs kysten i disse dager.

– Nå håper vi regjeringen våkner og tar ansvar. Dette er et globalt problem som ikke kan ignoreres. Vi ønsker å ta ansvar lokalt, men vi trenger at staten tar sin del av ansvaret.

Daglig leder for Naturvernforbundet Hordaland, Nils Tore Skogland, synes vedtakene fra Ap treffer.

– Dette er veldig bra forslag som går i riktig retning, sier han, etter å ha lest vedtakene.

Skogland påpeker at «biologisk nedbrytbare plastposer» også må bety at posene er giftfrie og at de fungerer i naturen. Altså at de ikke fremstår som fremmedobjekter.

– Det finnes dessverre ikke godt dokumenterte emballasjetyper som dette i dag. Derfor er det nødvendig at vi forbyr all plastbruk til nye løsninger er utviklet.

Forslag som det Ap foreslår her, om forbud, mener han ikke er gode nok, og baserer seg på at bransjen i dag har lovet ting de ikke kan holde.

– Det må lages et nytt lovverk, sier Skogland.

Les også

- Jeg vil ikke kunne klare å se barnebarna mine i øynene dersom jeg overlater dem en slik kyst

Mer pant

Naturverneren mener man bør gå lenger enn å øke panten på flasker, og sier det bør være pant på alle produkter som ikke inngår i naturens kretsløp og som må gjenbrukes eller gjenvinnes.

Han registrerer at Ap vil at staten skal finansiere kostnadene med innsamling av såkalt «herreløs plast». BIR har tidligere tatt betalt for dette, men har i år gått med på å finansiere innsamlingsaksjoner som et helårs prøveprosjekt.

– Som umiddelbart tiltak bør BIRs overskudd dekke kostnadene med herreløst avfall, sier Skogland.

Publisert