– Hjertet mitt stoppet tre ganger. Legene mente jeg ikke ville overleve styrten.

David Tang er tilbake i Bergen for å takke dem som ved et mirakel reddet livet hans etter helikopterstyrten i Sandviken.

Publisert:

– Jeg er ikke troende, men er sikker på at noen der oppe passer på meg. Tiden var ikke kommet for meg til å dø ennå, sier Tang.

Den kinesiske advokaten kom til Bergen onsdag ettermiddag. Bergens Tidende møtte 56-åringen da flight DY1317 fra London landet på Flesland ved 14-tiden. Her gir han sitt første intervju etter helikopterstyrten i Sandviken for en knapp måned siden.

Han er fortsatt preget etter ulykken, men føler seg i stigende form. Stemmen er svak, og mannen særdeles ydmyk og takknemlig.

– Ja, stemmen svikter litt. Helsepersonell måtte stikke hull inn til pusterøret etter noen få dager ettersom jeg ikke fikk puste, men det ordner seg. Livet har vendt tilbake.

– Kort tid fra den visse død

Det var om kvelden 10. mai at helikopteret Tang satt i styrtet under landingsforsøket på superyachten «Bacarella» som lå i Sandviken.

Sammen med Tang var piloten Quentin Smith og eieren av «Bacarella», den kinesiske tv-sjefen Charles Chan.

– Jeg har rett og slett vært for syk til at jeg har vært i stand til å la meg intervjue tidligere. Nå er jeg tilbake i Bergen for å gjøre et nytt forsøk på å feriere litt på «Bacarella», samtidig som jeg vil benytte anledningen til å takke alle som var involvert i den fantastiske innsatsen som til slutt reddet livet mitt. Ifølge det jeg er blitt fortalt, stoppet hjertet mitt tre ganger før jeg kom til sykehuset. Jeg var ubegripelig kort tid unna den visse død..

TILBAKE I BERGEN: David Tang ankommer Bergen for å feriere noen dager på «Bacarella», og for å takke redningsmenn, leger og sykepleiere. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– Legene vil bruke mitt tilfelle

– Jeg må tilbake og takke dem som reddet livet mitt. Flere av legene som var involvert i behandlingen av meg, mente jeg ikke ville overleve. I ettertid har de spurt om de kan få bruke mitt tilfelle i opplæringsøyemed. Det har jeg gitt klarsignal til. Kanskje det kan føre til at også andre liv kan reddes, sier Tang, som har vært hjemme i London og samlet krefter.

Han ble skrevet ut fra Haukeland sykehus mandag 22. mai, tolv dager etter ulykken, og ble deretter overført til Wellington hospital i London der han befant seg frem til fredag 26. mai.

HERDLA PÅ ASKØY: Her blir David Tang fraktet i lettbåt ut til «Bacarella» som onsdag ettermiddag lå ved Herdla på Askøy. - Livet har fått en ny dimensjon etter ulykken, sier advokaten. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Spesiell plass i hjertet

Tang sier at han for evig vil være redningsmenn, leger og sykepleiere takknemlig for at han er i live. I løpet av oppholdet i Bergen vil han personlig prøve å få takket så mange av livredderne som mulig.

– Bergen vil ha en spesiell plass i mitt hjerte. Jeg vil alltid stå i gjeld til folk i denne byen.

Piloten Quentin Smith har fortalt at han prøvde å manøvrere helikopteret unna yachten for ikke å sette mange menneskeliv i fare da en løs presenning på helikopterdekket ble dradd inn i rotoren under landing.

VINKER: Slik så det ut da David Tang begynte å vise livstegn på Haukeland sykehus. Foto: PRIVAT

Har sett videoene

Om selve hendelsen sier Tang:

– Jeg husker ikke hva som foregikk i cockpit før vi styrtet. Det er visket vekk fra minnet mitt, men jeg har i ettertid lest artikler og sett video av ulykken. Jeg er heller ikke i stand til å gjøre rede for hva som skjedde da vi lå opp-ned inne i helikoptervraket. Jeg husker ikke at redningsskøyten kom.

Den første Tang så da han våknet opp på Haukeland var konen.

– Jeg hadde fått i meg gasser og flybensin og var under intensiv behandling. Min kone og barna satt ved sengen de dagene jeg ved hjelp av et mirakel og et fantastisk helsepersonell kjempet meg tilbake til livet. Uten dem hadde jeg ikke vært her i dag, sier han.

TILBAKE I BERGEN: - Jeg skal fiske og slappe av om bord på «Bacarella» sammen med noen venner, deriblant Charles Chan som også var med i ulykken, sier David Tang. Foto: ROLF JOHAN CLAUSEN/PRIVAT

– Flyving er lidenskap

Om forholdet til de andre om bord i ulykkeshelikopteret sier han:

– Quentin er en god venn av meg, og også min pilotinstruktør. Charles er en svært god kamerat, og min helikoptervenn. Flyving er min lidenskap og det er dette som har bragt oss sammen.

Seksbarnsfaren, som driver David Tang & Co Solicitors i London, sier at han ikke er redd for å fly etter ulykken.

– Jeg tror på skjebnen. Det var ikke nå jeg skulle dø. Jeg var i luften igjen sammen med Quentin allerede 29. mai.

I LUFTEN IGJEN: David Tang og Quentin Smith sammen i luften igjen etter helikopterulykken utenfor Sandviken. Foto: PRIVAT

Skal slappe av og fiske

Tang innrømmer at livet har fått en annen betydning og dimensjon etter ulykken.

– Jeg setter mer pris på livet og kommer til å bry meg enda mer om familie og venner. Vi skal ikke ta noe for gitt, sier Tang.

Tilbake på «Bacarella» onsdag ettermiddag vil han prøve å finne roen noen dager.

– Jeg skal slappe av. Det blir en del debriefing med min venn Charles. Vi skal fiske og nyte livet. Så skal jeg få gjort noen avtaler med mine redningsmenn, sier Tang.

Bergens Tidende har fått David Tangs tillatelse til å frita leger ved Haukeland for taushetsplikt. Kommunikasjonsavdelingen opplyser at ingen av legene onsdag ettermiddag har anledning til å kommentere forhold rundt Tangs overlevelse.

Publisert: