Frp-topp trekker seg fra alle verv

Lekket sensitiv informasjon om metoo-varsler til partikollega.

TREKKER SEG: Helge André Njåstad trekker seg fra vervene som finanspolitisk talsperson, parlamentarisk nestleder og sentralstyremedlem i partiet. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Helge André Njåstad trekker seg fra alle tillitsverv etter å ha delt sensitive opplysninger, skriver NRK.

Austevollingen trekker seg som finanspolitisk talsperson, parlamentarisk nestleder og sentralstyremedlem i partiet.

Det skjer som følge av at Njåstad i sin tid som leder for Frps organisasjonsutvalg skal ha delt sensitiv informasjon med en partikollega.

Frps stortingsgruppe har valgt Sivert Bjørnstad som ny finanspolitisk talsmann, melder NTB.

– Jeg gjorde noe fryktelig dumt, og når det har blitt kjent for flere, så velger jeg å legge meg flat overfor partiet. Jeg synes det er rett å beklage overfor alle involverte om det som har skjedd, sier Njåstad til NRK.

Han sier også at han ønsker å tilbringe mer tid med sin ti år gamle sønn.

– Ble en snakkis

Njåstad satt lenge som leder i det såkalte organisasjonsutvalget, og var sentral i Frps behandling av metoo-varsler.

Den kvinnelige partikollegaen han delte informasjon med skal også ha fått sett dokumenter. Njåstad bedyrer at ingenting er kommet på avveie.

– Hvordan oppsto denne saken da? Hvis utelukkende hun har fått det og ikke har delt det videre?

– Hun har sagt til noen at hun har vært en samtalepartner med meg. Om det var for å gjøre seg selv viktig internt eller ikke, vet ikke jeg. Hun har ikke gått videre med innholdet, men bare fortalt at hun har vært en sparringpartner. Så er det blitt en snakkis og nådd NRK-journalister. Derfor valgte jeg å få spøkelset ut av skapet, sier Njåstad til BT.

Hadde fortrolig tone

Njåstad forteller at han delte ting med en person han da hadde en fortrolig tone med.

– Det var fryktelig dårlig dømmekraft av meg, og jeg vil bare legge alt på bordet, sier Njåstad, som ikke vil kommentere om han har en fortrolig tone med vedkommende i dag.

– Hvor mange saker er det snakk om?

– Det er ikke mange saker. Det var i en periode det var litt hektisk med flere ting. Hun var en samtalepartner på den tiden. Men dette er mitt ansvar og jeg vil ikke velte det over på noen andre.

Jensen: – Tillitsbrudd

Frp-leder Siv Jensen sier i en skriftlig redegjørelse at Njåstad har begått et tillitsbrudd.

«Jeg har understreket at dette er svært alvorlig og at dette måtte få konsekvenser, og mener det er klokt av Njåstad å trekke seg», skriver hun.

Den tidligere Austevoll-ordføreren ble valgt inn på Stortinget i 2013, og har opparbeidet seg en viktig posisjon i Fremskrittspartiet, blant annet som finanspolitisk talsmann.

Fikk kritikk

Han har den siste tiden også fått kritikk for reiseregninger der han blandet private gjøremål med reiser som politiker.

Njåstad nevner ikke den saken som begrunnelse for at han nå trekker seg fra sine sentrale verv.

Som leder av organisasjonsutvalget fikk Njåsastad kritikk fra FpU-ere for å ha tatt for lett på en konkret sak, der en tillitsvalgt i ungdomspartiet kun fikk en advarsel etter flere varsler om at mannen hadde bedrevet seksuell trakassering.

– Varslere føler seg forbigått og ignorert, og til tross for overveldende bevis velger Njåstad å snu det andre kinnet til, sa Frp-politiker Mats Ramo.