Gikk gjennom isen på Finse: - Fryktelig skremmende

Irina Lee fikk sjokk da venninnen, som hadde gått rett ved siden av henne, plutselig forsvant ned i isvannet.

Publisert Publisert

ISKALD: Det var like ved steinen midt i høyre bilde at Sigri Sandberg (t.v.) falt gjennom isen. Her ble hun liggende i rundt et minutt. Bildet til venstre er tatt få sekunder etter at hun hadde kommet seg tilbake til hytten etter den iskalde dukkerten. Foto: Irina Lee

Det finnes ikke noe slikt som et trygt vann. Det er den foruroligende beskjeden fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Selv om isen er tykk, er det fare for å falle igjennom på visse steder. Dette fikk venninnene Sigri Sandberg og Irina Lee en dramatisk bekreftelse på sist mandag.

– Vi kom til Finse på lørdag, og da var det mange skiløpere og skiseilere ute på vannet. Vi boret hull gjennom isen for å hente vann, slik vi alltid gjør, og så at den var rundt 50 centimeter tykk, forteller Sandberg.

Mandag formiddag var Finsevatnet tomt for mennesker. Sandberg og Lee la ut på en skitur over isen til Finse hotell for å treffe en venninne. Det var da det skjedde.

RETT FØR: Like etter at Irina Lee (t.h.) filmet denne videoen, gikk Sigri Sandberg (t.v.) gjennom isen. - Stemningen gikk fra veldig lystig til dødsens alvorlig på få minutter. Det var fryktelig skremmende, sier Lee. Foto: Skjermdump

– Plutselig var hun borte

– Vi gikk rett ved siden av hverandre, og da mener jeg skulder mot skulder, forteller Irina Lee.

– Sigri leste opp en melding til meg fra mobilen sin, og plutselig var hun borte. Det var helt uvirkelig.

Instinktivt la Lee seg ned, og krøp vekk fra hullet. Sandberg klarte å få grep om kanten og holdt hodet over vannet.

– Det var iskaldt! Jeg kjente ikke bunnen da jeg falt gjennom isen, så jeg måtte begynne å trå vannet med skiene fortsatt på beina, sier Sandberg.

– Selv om det var et sjokk, fikk jeg ikke panikk, og tenkte kun over hva som var fornuftig å gjøre videre.

Redd for at isen ville briste på nytt

Temperaturen lå på rundt fire minusgrader, og det blåste kaldt. Sandberg ville ikke klart seg mange minuttene i vannet.

– Etter en kort stund fikk Irina rakt ut staven til meg, og jeg tok tak. Jeg tenkte bare at jeg ikke måtte legge for mye vekt på ett punkt, så isen ville briste på nytt, sier Sandberg.

Hun kom seg opp, men nå hastet det med å få i seg varmen igjen. De måtte bestemme lynraskt om de skulle fortsette til hotellet, eller snu og komme seg tilbake til hytten. Valget falt på hytten.

– Vi sprintet alt vi kunne, fortsatt med skiene på beina. Det var i underkant av en kilometer tilbake.

Inne i hytten var det bare å rive av seg klærne og få varmen i seg.

– Da kunne vi puste ut. Det er utrolig at det gikk så bra, sier Sandberg.

HER: Stedet der Sigri Sandberg falt gjennom isen på Finsevatnet er merket med en rød «J». Ulykken fant sted like ved Finseneset. Foto: Iskart.no

– Veldig heldige

Ånund Sigurd Kvambekk, som er med i faggruppen for is- og vanntemperatur i NVE, er enig i at kvinnene hadde flaks. Han har vært i kontakt med de to etter ulykken.

– De var veldig heldige som ikke falt i vannet begge to. Da hadde sjansene deres for å komme fra det i god behold vært betydelig mindre, sier Kvambekk.

Han gir dem begge ros for å ha holdt hodet kaldt.

– At Irina la seg flat og fordelte vekten, mens hun brukte staven som en forlenget arm var svært lurt. Begge gjorde alt riktig.

– Pass opp for steiner i isen

I 2015–2016 har NVE registrert 39 personer som har gått gjennom isen. Fire av dem omkom.

– Det er viktig å ta alle forholdsregler man kan. Jeg vil tro at stedet som Sigri gikk gjennom isen var ekstra svakt på grunn av steinen like ved, samt at vannet er på sitt smaleste akkurat der. Det kan føre til vannstrømninger, som vil svekke isen, sier Kvambekk.

Han slår fast at det er umulig å forberede seg ett hundre prosent, men at mangelen på kunnskap om is er altfor stor.

Her kan du lære mer om farene ved å ferdes på isen.

Publisert