Tre menn fengslet for overgrep for flere tiår siden

Tre menn er varetektsfengslet i fire uker for overgrep mot barn på 1980-tallet.

Publisert:

I RETTEN: Politiadvokat Cathrine Krohn (foran) i retten fredag. Til venstre bistandsadvokat Beate Hamre, som representerer en av de fornærmede i saken. Bakerst i rommet sitter forsvarer Thomas Støer. Foto: ØRJAN DEISZ

– Han er i sjokk og stiller seg helt uforstående til siktelsen, sier forsvareren til en av mennene. To av dem er i 60-årene, mens den ene er i slutten av 50-årene.

Nylig anmeldt

En anmeldelse som nylig kom inn gjorde at de tre ble arrestert tirsdag denne uken. Fredag ble de etter tur fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett, anklaget for seksuelle overgrep mot barn under ti år.

– Det er snakk om alvorlige forhold, sier politiadvokat Cathrine Krohn til BT.

Ellers vil hun ikke kommentere noe etter de lukkede fengslingsmøtene fredag, der alle aktørene ble gitt munnkurv av dommeren.

De alvorlige overgrepene skal ha begynt på 1980-tallet og skal ha pågått over flere år. Etter det BT kjenner til er de tre siktet for å ha forgrepet seg mot de samme barna.

– Ganske mye etterforskning gjenstår, både undersøkelser og avhør av vitner. Vi er helt i startfasen. Faren for at bevis kan gå tapt er stor, sier Krohn.

Politiet legger inntil videre fullstendig lokk på saken. Fredag fikk Krohn retten med på at avgjørelsene i saken unntas offentlighet.

Ifølge BA la dommeren til grunn at det er flere involverte som ennå ikke er siktet, og at opplysninger fra rettsmøtet kan skade etterforskningen dersom de blir kjent.

- Mennene ikke i familie

Fredag ettermiddag ble alle de tre mennene varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to uker i delvis isolasjon.

«UFORSTÅENDE»: – Han er i sjokk og stiller seg helt uforstående til siktelsen, sier advokat Thomas Støer. Han forsvarer en av mennene i 60-årene, siktet for seksuell omgang med barn. Her er han i Bergen tinghus i forkant av rettsmøtet fredag formiddag. Foto: Ørjan Deisz

Politiet vil ikke si noe om forbindelsen mellom de siktede og de fornærmede, men Krohn bekrefter at de tre mennene ikke er i familie med hverandre.

– Er det en fellesnevner mellom de fornærmede?

– Ingen kommentar.

Alle nekter straffskyld

Etter politiets oppfatning har jentene blitt utsatt for overgrep over lang tid.

Ifølge BA, som omtalte arrestasjonene først, skal én av de fornærmede ha en nær relasjon til en av de siktede mennene. Den nå voksne kvinnen skal til slutt ha betrodd seg om vonde opplevelser i barndommen.

Mannen som først ble fremstilt for fengsling fredag, virket tilsynelatende uberørt av de alvorlige anklagene. Sittende på gangen utenfor rettssalen sa han dette til BT:

– Du som er journalist: Du kan jo skrive at jeg ikke får røyke. Det er helt umulig.

Gjennom sine respektive forsvarere formidler de tre mennene at de nekter straffskyld.

– Slik jeg har forstått det er det snakk om forhold fra flere tiår tilbake, sier advokat Thomas Støer.

Forsvareren sier klienten hans er i sjokk.

– Han stiller seg helt uforstående til siktelsen. Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva han anklages for, og jeg ønsker på dette tidspunktet ikke å si mer om saken. Det er av hensyn til de involverte og andre medsiktede.

Bistandsadvokatene Beate Hamre og Ellen E. Mjøs representerer hver sin fornærmede i saken. Begge sier til BT at det dreier seg om en svært alvorlig sak.

Publisert: