Ikea dropper kjøttet i kjøttbollene: – Syv av ti merker ikke forskjell

Planteboller tar over for de ikoniske, svenske kjøttbollene på Bergens største restaurant.

Oliver Stringe (til v.) og Leif Tollefsen ga alle som bestilte kjøttboller en smaksprøve på de nye plantebaserte bollene mandag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Dette har vi ventet på lenge, sier kjøkkensjef på Ikea Åsane, Leif Tollefsen.

Han forteller at bollene ikke skal være det grønne alternativet, men erstatteren til kjøttbollene.

– Dette er boller for dem som liker kjøtt. De skal ikke stå tilbake verken på smak eller konsistens.

Etter å ha gjort noen tester på kundene, konkluderer han med følgende:

– Syv av ti merker ikke forskjell på bollene.

Én milliard kjøttboller

De nye plantebaserte bollene lages av blant annet erter, potet, eple og løk, forteller Tollefsen.

Kjøkkensjef Leif Tollefsen og Ikea food manager Oliver Stringe har tro på at kundene vil like de nye plantebollene. Restauranten på varehuset er Vestlands største i areal og har cirka 1500 kunder innom hver dag.

Helt siden den første Ikea-butikken åpnet i 1958, har det vært mulig å kjøpe mat på Ikea. Og varehuskjedens restauranter har vist seg å bli en pengemaskin.

På Ikea i Åsane serveres det i snitt 416 porsjoner med kjøttboller pr. dag, hele året. Med cirka 1500 kunder innom restauranten hver dag, betyr det at hver tredje person velger kjøttboller. Globalt selger Ikea én milliard kjøttboller i året.

Men nå skal de ikoniske Ikea-kjøttbollene fases ut. Det skriver varehuskjeden i et nyhetsbrev mandag.

Her ligger fire vanlige kjøttboller til venstre, og fire plantebaserte boller til høyre.
Les også

Her får du Bergens beste rullekebaber

Skal bli grønnere

– Innen 2030 skal kjøttbollene fases ut, sier varehussjef Solrun Hitland på Ikea Åsane.

Og understreker:

– Jeg kan ikke garantere at vi har kjøttbollene til 2030.

Det er en del av Ikeas globale og grønnere strategi, legger hun til.

Erstatteren kaller Ikea «plantebaserte boller for kjøttelskere», og lover «den samme gode smaken og konsistensen som kjøttbollene våre». Men klimaavtrykket tilsvarer kun fire prosent av de tradisjonelle kjøttbollene.

Solrun Hitland forteller at kjøttbollene ikke lenger blir å finne hos Ikea i 2030. Etter å ha blitt introdusert på 1980-tallet, serverte alle Ikeas varehus kjøttbollene fra 1994.

Gjennomførte blindtest

Retten ser helt lik ut, ifølge Hitland, og serveres med samme tilbehør som de klassiske kjøttbollene.

– Jeg tok en blindtest hjemme. Jeg blandet plante- og kjøttbollene uten å si noe, forklarer Hitland, og serverte testpanelet bestående av familiemedlemmer mellom 4 og 52 år.

– Jeg spurte om de merket noen forskjell, men det gjorde de ikke.

Etter planen skal det i fremtiden kun serveres grønnsaks- og planteboller i restauranten i Åsane, mens kylling- og lakseboller kan man få kjøpe i butikken i etasjen under.

Arne Hydle ble overrasket over hvor gode de nye plantebollene var. – Jeg gir dem terningkast fem, sier han.

Fornøyde med nyvinningen

Mandag hadde Arne Hydle, sammen med sønnene Herman og Oskar, prøvd de nye bollene på Ikea Åsane.

– Jeg synes de var veldig gode, sier Herman.

– Nå synes jeg de gamle bollene egentlig ble litt kjedelige, sier Arne.

Han forteller at planen er å kjøpe flere av de nye bollene med hjem etterpå.

– Jeg har lyst til å spise mindre kjøtt og mer vegetarmat. Foreløpig består det kjøttfrie kostholdet mest av tomatsuppe og risgrøt.

Herman bestilte de vanlige kjøttbollene, men vil gjerne smake flere av de nye.

– Neste gang blir det plantebollene, sier han.

Oskar (til v.), Herman og Arne Hydle spiste både kjøttbollene og plantebollene på Ikea mandag.
Slik så det ut da Ikea åpnet dørene i Åsane 29. mars 1984.
Publisert: