Medisinmannen på Vossevangen

De siste fire årene har skadede ekstremsportutøvere valfartet til den grønne tipien ved Vangsvatnet. Der finner de en enøyd vis bergenser.

  • Anja Oen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Midt på det frodige gressgulvet i tipien står en mann med leggvarmere i lammeskinn, flagrende vid silkebukse, lang flettet hestehale på et ellers glattbarbert hode, et hvitt og et blått øye, og langt flettet skjegg. Ved første øyekast minner Sturle Holstads (31) ytre om en blanding av sjørøver, viking og en tusenår gammel kinesisk kriger. Men når han blotter tennene er det liten tvil om at han vil deg vel, selv om han har hundrevis av lange nåler liggende på bordet, som før eller siden finner veien inn i kroppen din.

Knar titankropper

Holstad fikk sitt første massasjeoppdrag allerede som syvåring da faren fikk vondt i nakken. Som Odin har han ofret ene øyet for sin kunnskap, om noe ufrivillig. For da han sprengte høyre øye med fenghette som 13-åring fikk livet en ny dimensjon.

— Det var universet som ga meg et wake up call. Når du bare har ett øye er det lettere å se innover. Jeg begynte å lese metafysikk, og kicket på at jeg kunne forandre livsvei og kroppslig smerte ved å forandre tanker og handlinger. Det ledet meg videre i terapien av andre, men det er ikke så mange som er klar for å gå dypt inn i livene sine bare fordi de har vondt i en muskel, påpeker terapeuten.

Akkurat nå er det ingen ringere enn den tidligere danske landslagshopperen Martin Kristiansens stive muskler som skal til pers på Holstads myke benk.

— Jeg har ganske mange på benken her som har mye titan i kroppen. Dette er et herlig avbrekk fra stressnakker og musearmer som jeg behandler til vanlig på senteret mitt på Nøstet, smiler akupunktøren. I det Holstad leiter seg frem til de vondeste muskelknutene han kan oppdrive, innrømmer dansken at han knapt har pådratt seg et eneste skrubbsår på de 6000 hoppene han har gjennomført.

Fisker etter livskraft

— Det handler om å være forsiktig og passe på seg selv, sier Kristiansen. Skinnreimen med den lille steinen som er knyttet rundt halsen hans vitner om at ikke alle er like heldige. Den er til minne om kompisen som døde i fallskjermulykke for åtte år siden. Fallskjermhoppingen er likevel indirekte synderen for rygg- og leggplagen hans.

— Jeg er med og arrangerer fallskjerm og Nordic Meet, med alle programforandringene i det dårlige været knyter det seg i musklene, sier hopperen.

— Ah!, utbryter han.

-Jeg fisket etter Ch'i, og der fikk jeg er twitch, sier en fornøyd akupunktør.

Lærte av kineserne

Holstad har ikke alltid mestret nålekunsten, men da han som 21-åring ikke klarte å massere opp en fastlåst nakke, skjønte han at han måtte ta et steg videre.

-Hendene mine har alltid visst hva de skulle gjøre, men jeg skjønte jeg at jeg trengte flere verktøy og begynte på Akupunkturhøyskolen. Halvveis i studiet fikk jeg inn en pasient med identisk problem, og da fikset jeg det på ti minutter, sier han. Akupunkturstudiet førte ham til Kina.

-Det var fascinerende å se hvordan akupunktur var en integrert del av den ordinære medisinen. Der fikk vi blant annet være med på keisersnitt hvor akupunktur var eneste bedøvelsesmiddelet. Det ble sagt at i gamle dager fikk landsbyakupunktøren bare penger for behandlingen dersom innbyggerne holdt seg friske. Dersom noen ble syke fikk han ingenting. Det er et paradoks når en ser hvor mye penger helse- og medisinindustrien tjener på at folk er syke, sier Holstad.

Foto: Ørjan Deisz

Foto: Ørjan Deisz

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Latviske «Anna» (45) sier hun ikke fikk lønn, men råtten mat. Sjefen var mangemillionær.

Latviske «Anna» (45) sier hun ikke fikk lønn, men råtten og utgått mat fra Rema 1000. Sjefen var mangemillionær.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 26 nye smittede i Bergen: – Holder seg vedvarende høyt

  2. Latviske «Anna» (45) sier hun ikke fikk lønn, men råtten mat. Sjefen var mangemillionær.

  3. Her limer Åsane-spilleren ballen i krysset

  4. Fant gammel tønne fra krigen: Mann til sykehus for sjekk

  5. – Vi skal ikke betale bompenger for å slippe å få stein i hodet

  6. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk