Serverte farlig ris

Mongolian Barbecue Restaurant serverte ris som kunne gjøre gjestene matforgiftet.

  • Torunn Aarøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Onsdag kveld kom Mattilsynet på uanmeldt inspeksjon ved 17 serveringssteder i Bergen.

På seks av stedene var ikke Mattilsynet fornøyd med det de fant. Resultatene av aksjonen var at 11 steder fikk karakteren bra, 3 fikk mindre bra og 3 fikk karakteren dårlig.

To steder måtte lukke dørene for spisegjester på grunn av hygieniske forhold.

Farlig ris

Ved Mongolian Barbecue Restaurant ble forholdene funnet mindre bra, med det er var et av stedene som ikke ble stengt. De fikk imidlertid omsetningsforbud på kokt ris. Risen hadde blitt oppbevart i 27 grader fra klokken 22.00 kvelden før da Mattilsynet kom på inspeksjon.

Da Mattilsynet troppet opp kom rundt klokken 18.00 hadde en del av risen allerede blitt oppvarmet og gitt til gjestene. Dette kan føre til at spisegjestene kan bli matforgiftet.

— Dette er veldig risikofylt og ikke tilfredsstillende i det hele tatt, sier seniorinspektør Hilde Berge i Mattilsynet.

– Tidligere har vi kokt opp igjen risrester fra dagen før. Vi ansatte har selv spist av denne risen, sier Ming Liy ved den mongolske restauranten.

Etter besøket fra Mattilsynet varmer ikke restauranten opp den farlige risen igjen, den bli kastet. Verken ansatte eller gjester spiser oppvarmet ris.

– Vi fikk beskjed om at det ikke var godt nok å sette den til kjøling, så vi følger selvfølgelig pålegget fra Mattilsynet, sier Liy.

Opprydding

Kafé Krystall ble delvis stengt på grunn av dårlige bygningsmessige forhold og mangelfull internkontroll.

I går begynte de oppryddingen etter at restaurantgjestene hadde gått.

Legger seg flat

– Jeg legger meg flat, vi burde sikkert sett at dette ikke er bra nok. Situasjonen er fryktelig kjedelig for oss, sier eier Vibeke Bjørvik.

Hun understreker at restauranten har holdt åpent som vanlig og at Mattilsynet delvise stenging gjelder et tilstøtende bygg som er blitt brukt som garderobe for deres ansatte. Bygget ligger bak kjøkkenet. Mattilsynet mener at dette bygget er for vanskelig å få sikret mot skadedyr. I tillegg ble det oppbevart noe kjøkkennutstyr i dette bygget.

– Dette har ikke noe med maten vår å gjøre. Vi har verken servert eller tilberedt mat i det tilstøtende bygget, som ligger på baksiden av kjøkkenet. Garderoben er stengt av nå. Men jeg vil understreke at restauranten aldri har vært stengt, sier Bjørvik.

Fortsatt stengt

To serveringssteder har fortsatt ikke åpnet igjen etter at de ble stengt onsdag:

Kung Fu Fast Food fikk stengt matserveringen på grunn av svært dårlig orden i lokalene: De hadde ikke personaltoalett og garderobeplass og de manglet internkontroll.

Buzz Bar måtte stenge matserveringen på grunn av kjøkkenfaciliteter, dårlig renhold og orden, personaltoalett og garderober. Internkontroll var ikke etablert.

Bt.no har ikke lykkes å komme i kontakt med disse to serveringsstedene.

Mattilsynet overrasket

Tilsynsaksjonen ble gjennomført mellom klokken 18 og 22 onsdag kveld. Mattilsynet besøkte både større og mindre serveringssteder.

– Mattilsynet får stadig overraskelser med hensyn til hvilke virksomheter som ikke har ting i orden, sier seniorinspektør Hilde Berge i Mattilsynet.

Bedre enn før

– Til tross for at det på tre steder ble avdekket så grove brudd at det medførte stenging av matservering og deler av virksomheten, er Mattilsynet likevel fornøyd med at hele elleve steder fikk karakteren bra, sier seniorinspektør Hilde Berge i Mattilsynet.

Hun legger til:

– Dette er et resultat som er mye bedre enn de foregående tilsynsaksjonene vi har hatt i Bergen sentrum.

Mattilsynet kommer til å følge med på at serveringsstedene retter opp i uhygieniske forhold. De lover flere aksjoner i tiden som kommer.

– Det vil bli utført flere slike tilsynsaksjoner mot serveringssteder i tiden fremover, sier Berge.

Sted Resultat Kommentar
Dalia KebabMindre braIkke tilfredsstillende internkontroll (tining, reinhold, oppvask, temperaturkontroll)
Mongolian Barbeque RestaurantMindre braBlokkert håndvaskpunkt, defekt blandebatteri og ikke tilfredsstillende internkontroll (nedkjøling, orden, manglende merking av kjøtt). Omsetningsforbud på kokt ris på grunn av oppbevaring i romtemperatur fra kvelden før.
SlottskroenMindre braIkke tilfredsstillende internkontroll og dårlige garderobeforhold
Buzz BarDårligStengt matservering pga kjøkkenfasiliteter, dårlig reinhold og orden, personaltoalett og garderober. Internkontroll ikke etablert.
Kafe KrystallDårligDelvis stengt pga svært dårlige bygningsmessige forhold. Mangelfull internkontroll.
Kung Fu Fast FoodDårligStengt matservering pga svært dårlig orden i lokaler tilknyttet virksomheten, manglende personaltoalett og garderobeplass. Internkontroll ikke etablert.
AspendosBra
Bergen KebabBra
Casa Del ToroBra
Enhjørningen fiskerestaurantBra
MaharajaBra
Mr ChanBra
Møtestedet Erna,Bra
Neptun Restauranter Pascal,Bra
PacificBra
To kokkerBra
TrekronerenBra
Publisert
Mongolian Barbecue Restaurant serverte gjestene sine ris som hadde blitt oppbevart i 27 grader nesten et helt døgn.
Kafe Kystall har fått stor anerkjennelse for god mat. Nå må de stenge et gammelt bygg på baksiden av kjøkkenet.

Les mer om dette temaet

  1. Byens skitneste is

BT anbefaler

– Det verste er utslippene til miljøet

Full overtenning. Folk ble bedt om å holde seg inne. Brannvesenet melder at brannen er slukket.

LES SAKEN