På lønningslisten til Clear Channel

Ap-politiker Trond Tystad ga Clear Channel gode råd mot betaling. Regningen for det nekter kommunen å erstatte.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

I utgangspunktet mener Bergen kommune at Clear Channel ikke har rett på en krone. Hvis retten konkluderer med at selskapet må få erstatning, vil kommunen ha barbert kravet kraftig.

Clear Channel hevder de brukte fem millioner kroner på å vinne i Bergen. Kommunen har saumfart fakturaene. Noen utgifter er halvert. Noen er strøket fordi de påløp før eller etter selve konkurransen. Andre er bare strøket. Kommunens sluttsum blir 2,5 millioner kroner.

Blant regningene som kommuneadvokaten nekter å dekke, er 38.000 kroner som Ap-politiker Trond Tystad fikk betalt høsten 2004 for å gi råd til Clear Channel.

Til sammen brukte Clear Channel 295.000 kroner på «opinionspåvirkning». Alt sammen krever kommunen strøket.

Bergensk alibi

Direktør Jan Tore Endresen i Clear Channel sier til BT at Tystad først ble hyret inn til et panel som skulle hjelpe det Oslo-baserte reklameselskapet å få en bergensk profil på tilbudet sitt. I panelet satt også forfatter og BA-skribent Erling Gjelsvik og lokale arkitekter. Alle fikk betalt.

— Deretter brukte vi Tystad som en slags korrekturleser. Vi sendte over tekster som han gjorde spiselige for bergenserne, sier Endresen.

Tystad kom også med politiske råd.

— På et tidspunkt rådet han oss til å undersøke om utlysningen av konkurransen var tilstrekkelig politisk fundert, forklarer Endresen.

Kjent for partiledelsen

Tystad satt et år tidligere i det byrådet som vedtok at saken skulle behandles politisk før konkurransen ble utlyst.

Det skjedde som kjent ikke, og Clear Channel spinner erstatningskravet sitt rundt den manglende prinsippavklaringen.

Trond Tystad erklærte seg inhabil da Clear Channel-saken kom opp i komité og bystyret. BT har tidligere skrevet at han var inhabil fordi arbeidsgiveren Opus AS hadde bistått Clear Channel. I går kom det altså frem at han også var personlig involvert.

Aps gruppeleder Terje Ohnstad sier til BT at han var kjent med Tystads personlige engasjement.

— Jeg kjenner ikke til at Tystad har deltatt i den partimessige behandlingen av saken. Han har heller ikke søkt å påvirke medlemmer av partiets bystyregruppe. Hadde det skjedd, ville jeg ganske sikkert ha fått vite om det.

Hulter til bulter

Kommuneadvokat Helge Strand har lite godt å si om Clear Channels regnskapsføring.

— Bilagsmassen kommer hulter til bulter. Å trenge til bunns i dette har påført oss store ekstra-kostnader, sa Strand i retten i går.

Hvor mye har Strand ennå ikke oversikt over.

— Selskapet har hatt en ressursbruk som overstiger det vi mener er rimelig. Nå vil de velte alt dette over på kommunen, sa Strand.

Helt frem til for en uke siden krevde Clear Channel å få erstattet alle inntekter som gikk tapt i Bergen. Da lød kravet på 50 millioner.

- Demokrati på sitt beste

Kommuneadvokaten brukte mye tid på å dokumentere hvordan engasjementet i Clear Channel-saken vokste i intensitet frem mot bystyrebehandling.

Strand mener saken er et glimrende eksempel på lokaldemokrati på sitt beste:

— Clear Channel ville at bystyret skulle binde seg til masten på et tidlig tidspunkt, noe som ville hindret den demokratiske prosessen, sa Strand.

Publisert:
MØTE I DAG: Trond Tystad er leder av kinostyret, som skal ha møte i dag.