I dag går Bergen tom for vaksine

Krisemøte i dag. Kapasiteten er sprengt.

  • Berit Kvalheim
  • Pia Martine Wold
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

I dag møtes beredskapsutvalget for svineinfluensa til krisemøte. Bakgrunnen er at kapasiteten ved Bergen legevakt nå er fullstendig sprengt etter storinnrykk av influensapasienter.

Løsningen som kan bli aktuell, er en daglegevakt som er forbeholdt folk med influensasymptomer. Det finnes ledige lokaler både i Fana og Åsane.

Ekstremhelg — Denne siste helgen har vært ekstrem hos oss, sier legevaktsjef Frank van Betten ved Bergen legevakt.

I løpet av 48 timer fra lørdag til søndag var det 100 personer innom, mot 36 forrige helg. Klokken 16.30 i går var det bare fire stoler ledig på venterommet som nå er forbeholdt pasienter som mistenker svineinfluensa.

Les også

Halve skolen slått ut

— Helgene er vanligvis travlere enn hverdagene, men nå er vi inne i en helt uvanlig periode, sier van Betten.

— Vi har for lengst tatt i bruk alt vi har av ressurser både på bemanningssiden og ikke minst når det gjelder fysisk plass til behandling. Nå har vi ikke mer å gå på. Det er nødvendig å se på andre måter å organisere tilbudet på, særlig med tanke på at situasjonen fort kan forverre seg, sier han.

Syv timers ventetid - Hvis det blir verre nå, er det risiko for at det kan gå ut over hele behandlingstilbudet, også for dem som ikke kommer på grunn av mistanke om svineinfluensa. Vi er veldig presset. Lørdag og søndag var det syv timers ventetid på det meste, og vi hadde 200 telefoner fra folk som enten var syke eller som hadde spørsmål å stille, sier van Betten.

Fra og med i går ble derfor telefonsentralen bemannet med en ekstra sykepleier for å ta unna alle telefonene.

- Mer stressende hverdag - Alt dette kommer jo i tillegg til de andre pasientene, så det blir nok en mer stressende hverdag for oss som jobber her, medgir overlege Torbjørn Hiis Bergh, som selv fikk vaksine mandag.

Les også

Tåler ikke vaksinen

Han bekrefter at ventetiden kan være lang for dem som mistenker at de er syke. Inne på svineinfluensa-venterommet mandag klokken 16.30 var det åtte synlig medtatte pasienter som ventet, alle med munnbind.

En jente på 23 år ble syk på søndag, og forteller at hun er blitt betraktelig verre bare på ett døgn. En gutt på 14 år orker ikke å prate og hoster sårt. Her er både små barn, tenåringer og godt voksne.

— Siden de hoster så mye har vi dem i et eget rom, som vi til vanlig bare har brukt som venterom om natten, forteller overlege Hiis Bergh.

Kamp om de siste dosene I mellomtiden er det kamp om de siste dosene med influensavaksine som Bergen kommune har fått tildelt. I dag er det tomt. Noen få hundre doser er igjen, men de vil forsvinne i løpet av morgentimene.

400 mennesker sto i kø utenfor gamle Fyllingsdalen sykehjem da vaksinasjonssenteret åpnet i går. De fleste måtte vente i tre-fire timer før det var deres tur, selv om syv-åtte vaksinatører var i kontinuerlig sving.

Publisert