Anklager Solberg for avtalebrudd

Erna Solberg var mer opptatt av å holde en dør åpen for Frp enn å fremstå som den mest troverdige statsministerkandidaten.

SAMMEN, MEN BARE PÅ BILDET: Dagfinn Høybråten (KrF), Erna Solberg (H) og Lars Sponheim (V) ble i valgkampen fotografert sammen av VG. I artikkelen pekte Høybråten og Sponheim på Solberg som deres felles statsministerkandidat.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Det sier KrF-leder Dagfinn Høybråten. Han støtter dermed sentrumskamerat Lars Sponheims oppgjør med Høyres Erna Solberg. I et intervju med Bergens Tidende i går sa Sponheim at H, KrF og V var enige om at de, Erna Solberg inkludert, «i resten av valgkampen skulle ha en sentrum/Høyre-regjering som første prioritet».

Skulle rydde opp De var blitt enige om dette, i forbindelse med de ble fotografert sammen på Stortinget. Det hele var arrangert av VG.

Det spesielle var at Sponheim og Høybråten gjennom artikkelen i VG, pekte på Erna Solberg som deres egen statsministerkandidat. De ga med andre ord fra seg statsministerkortet i en fremtidig regjeringskabal.

Det gikk imidlertid ikke mange timene før Erna Solberg, i en fjernsynsdebatt, hadde forlatt det de to sentrumspartienes ledere mente var en klar avtale.

Bergens Tidende er kjent med at de tre partilederne i valgkampinnspurten møttes for å forsøke å rydde opp i sin interne uenighet.

Les også

Her snakket de om å regjere sammen

Erna løp til Frp Nå sier Dagfinn Høybråten at det ikke er første gang Erna Solberg har valgt å strekke ut en forsonende hånd til Frp, etter å ha inngått politiske avtaler med KrF og Venstre:

— KrF hadde før valget ambisjoner om å fremstå som en del av et troverdig regjeringsalternativ. Vi tok initiativ til en felles borgerlig opptreden i håndteringen av finanskrisen. De tre partiene kom også med felles merknader til perspektivmeldingen da Stortinget behandlet den, og vi valgte å være med på en felles opptreden i valgkampen.

— Ved alle disse tre korsveiene var Høyre og Solberg i etterkant mer opptatt av å markere at døren til Frp var åpen, enn å opptre som et troverdig borgerlig alternativ, sier Høybråten.

Avviser løftebrudd Erna Solberg avviser løftebrudd i forhold til Venstre og KrF.

— Det finnes overhodet ikke noe grunnlag for å kritisere Høyre, slik venstreleder Lars Sponheim og KrF-leder Dagfinn Høybråten nå gjør. Vi har hele tiden hatt en strategi om at vi kunne samarbeide begge veier på borgerlig side, og at vi ikke ville velge mellom alternativene, sier Erna Solberg.

Ifølge Sponheim og Høybråten var det en forutsetning for å stille opp på felles bilde i VG med Erna Solberg, og utrope henne til statsministerkandidat, at alle tre deretter skulle ha en Høyre-sentrums-regjering som førsteprioritet.

— Det er ikke riktig. For det første ba jeg aldri om å bli utnevnt til statsministerkandidat. Det var noe de to gjorde på egen hånd. Dessuten ble jeg overrasket over at VG kom løpende og ville ha dette bildet, men jeg oppfattet at det var etter regi fra KrF og Venstre. Og til deres ønske om at vi skulle velge parti, ga jeg klar beskjed om at det ikke kom på tale. Jeg ser nå at jeg kanskje skulle sagt det enda klarere, sier Solberg.

— Men du var vel godt fornøyd med bildet?

— Vi initierte ikke dette bildet i det hele tatt. Og det ville vært helt unaturlig for meg ikke å stille opp på bildet når jeg først ble spurt. Men som sagt sa vi nei til å velge vekk noen, og det gjorde vi klart.

Les også

Sponheims gode vyer

— Bortforklaringer

— Dette er noe helt annet enn det Høybråten og Sponheim sier?

— Jeg synes det blir litt bortforklaringer for dårlige valgresultat. Men jeg står for det jeg sa, nemlig at sannsynligheten for en Høyre-sentrum-regjering økte jo større de tre partiene ble på meningsmålingene. Jeg vil jo minne om at på et tidspunkt i vinter sa Sponheim at et slikt alternativ var utelukket fordi de tre partiene var for små.

– Hva sier du til Sponheims påstand om at Høyre er dømt til å nærme seg Frp etter dette valget og danne en mørkeblå blokk?

- Slutt å lage regi for andre - Jeg deler ikke den analysen. Høyre er opptatt av å få gjennomslag for våre saker, og vi vil bli et bredt folkeparti på ikke-sosialistisk side. Jeg synes Sponheim skal la være å lage regi for andre partier.

— Han mener også Venstre må frigjøre seg fra tanken om å danne regjering med Høyre?

— Når man trekker seg som partileder, bør man unnlate å gi for mange råd til sin etterfølger. Da bør man overlate til de som kommer etterpå å legge strategien.

I stedet for å kritisere andre, mener Erna Solberg at Venstre-lederen bør tenke gjennom de feil han selv gjorde i valgkampen.

— Kan samarbeidet mellom Høyre og Frp utvikle seg slik i neste periode at dere ved i 2013 går til valg på felles plattform?

— Jeg har hele tiden vært for bredt forpliktende borgerlig samarbeid. Men vi gjør ikke noe valg nå. Vi skal sørge for god politikk og utfordre regjeringen på saker i Stortinget, og konsentrere oss om det, sier Høyre-lederen.

Publisert