Nedringt etter skattetabbe

Inger Leegaard hos kemneren i Bergen blir nedringt av fortvilte skattebetalere. Mange bergensere har fått krav om å betale dobbel restskatt. En rutinesvikt er årsaken.

  • Frode Buanes
  • Ragnhild Stenvaagnes
  • Berit Kvalheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Kravbrevet fra kemneren har dumpet ned i postkassene til omkring 4000 personer over hele landet de siste dagene. Folk som tidligere i år fikk skatteoppgjøret avgjort med restskatt og forskriftsmessig krav om innbetaling, har nå fått et nytt krav om betaling av det samme beløpet.

Rutinesvikt

Informasjonsdirektør i Skattedirektoratet, Lise Halvorsen, sier at det dreier seg om en rutinesvikt, ikke en datafeil, og det gjelder hele landet, ikke bare Bergen.

De som rammes er folk som har klaget og fått godkjent endringer i forhold til den opprinnelige utregningen, sier hun.

Sentralbordet sprengt

Både Skattedirektoratet og de lokale kemnerkontorene har imidlertid fått svi for tabben. De er blitt nedringt av rasende skattebetalere som vil vite om de virkelig skal betale skatten sin to ganger.

Da BT ringte Skattedirektoratet ved 10.30-tiden i går, sto 150 i telefonkø. Hvor mange som ringte uten å komme inn i ventekøen vites ikke, for køen rommer maks 150 på vent. De som kom gjennom, fikk beskjed om at de måtte belage seg på å vente i bortimot en halvtime.

Ingen skal betale mer

Også hos kemneren i Bergen har det vært stor pågang de siste dagene.

— Vi oppdaget dette for en uke siden. Det har vært stor pågang hele uken, sier kemneren i Bergen, Lasse Hunsrød.

Han understreker at ingen skal betale mer enn de har fått oppgitt på skatteoppgjøret, men skjønner at folk har behov for oppklaring når de får en ekstraregning som de ikke var forberedt på.

— Det er nok grunnen til pågangen vi har hatt de siste dagene, men folk skal ikke behøve å bekymre seg. Ingen vil bli krevd for mer skatt enn det som opprinnelig er utregnet, sier han.

Har ikke informert

Til tross for at Skattedirektoratet har vært klar over feilen en stund, har det ikke vært aktuelt å gå ut med informasjon i mediene om problemene.

Skattebetalerne som er blitt rammet, har derfor på eget initiativ måttet ta kontakt med kemnerkontoret. Der har det ikke vært lett å komme gjennom på telefon. Køen har vært full hver dag denne uken.

80 telefoner på en dag

— Torsdag tok jeg imot telefoner fra 50-60 stykker. I tillegg måtte jeg ringe tilbake til om lag 20 personer som sentralbordet hadde tatt imot beskjed fra, forteller konsulent Inger Leegaard hos kemneren i Bergen.

Fredag ved lunsjtider var det stilnet litt, men fortsatt hadde Leegaard mange på listen som hun skulle ringe tilbake til.

På kontoret hennes er det rundt 30 grader. Aircondition er et fremmedord i de gamle kontorene i Neumannsgate, som kemneren snart skal flytte fra. Mager sommerbemanning har også gjort arbeidsdagen ekstra hektisk i sommervarmen.

Historiene fra de fortvilte innringerne er i stor grad den samme: De kom hjem fra ferie og fant to skattekrav fra kemneren.

— Men de aller fleste er hyggelige, sier Leegaard.

Ingen forklaring

Kravet som nå mange blir konfrontert med, er identisk med det som ble sendt ut for flere måneder siden.

Det ligger ikke ved noen forklaring i brevet, bare to fakturaer med forfall i august og september. Beløpene er de samme som i det første betalingsvarselet som ble sendt ut tidligere.

En mann som BT har snakket med, kom hjem til en regning på nærmere 30.000 kroner, penger som var betalt for to måneder siden.

Har du kranglet med kemneren? Syng ut i kommentarfeltet!

Publisert
BT anbefaler

«For en kamp av Brann. De dominerte fra start til mål.»

Sol, scoringer og stemning!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. MC-ulykke på Voss: – Fremstår som alvorlig

  2. Feiringen ble avsluttet med et smell

  3. Da sjefen fikk en telefon, trodde han det bare var tull

  4. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

  5. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg

  6. Oppunder 300 politi­oppdrag: – Det har vært særdeles travelt