Storm på vaksinetelefonen

Bergen er blant de første kommunene som kommer i gang med vaksineringen mot svineinfluensa. Men forvirringen er stor. Det er også pågangen av folk som ønsker informasjon.

  • Ragnhild Hov
  • Krister Clausen Hoaas
  • Berit Kvalheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Både Folkehelseinstituttets Pandemitelefon og Bergen kommunes nyopprettede informasjonstelefon er de siste dagene blitt nedringt av folk som vil ha kunnskap om hvor de kan få vaksinen og hvilke effekter den har.

– Vi har merket en sterkt økende pågang de siste dagene, sier pressekontakt i Folkehelseinstituttet, Therese Øgaard.

Det samme har Bergen kommunes informasjonstelefon, som ble opprettet tirsdag. Bare i løpet av den første dagen kom det inn 150 telefoner, og pågangen fortsatte i gå

Les også

Norge har flest dødsfall i Norden

Første stikk

Bergen er blant landets første kommuner som kommer i gang med vaksineringen.

I går ettermiddag ble de første vaksinedosene satt på Haukeland Universitetssykehus. Det var ansatte på intensivavdelingen som fikk være først i køen. Smittevernoverlege Per Espen Akselsen regnet med å få vaksinert 50 ansatte i går. Sykehuset har foreløpig fått 3000 vaksinedoser.

I går ble også de første vaksinene fraktet ut med kjølebil til fastlegene, opplyses det fra Bergen kommune. Det ble også sendt ut informasjonsbrev til skoler og barnehager. Kommunen rykket også inn helsides annonser i BT og BA.

Fra og med i dag kan bergensere i risikogruppene få vaksinen mot svineinfluensa, så langt beholdningen på 15.000 rekker.

De som er i risikogruppene er gravide, personer med kroniske luftveissykdommer, kroniske hjerte— og karsykdommer, kronisk nyre- eller leversvikt, kronisk nevrologisk sykdom, folk med nedsatt forsvar mot infeksjoner, de med diabetes type 1 eller 2, eller personer som lider av svært alvorlig fedme.

Ikke imponert

Informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad, er ikke overvettes imponert over informasjonen som har kommet fra nasjonale helsemyndigheter.

– Det er veldig frustrerende at man ikke har vært tydeligere, sier Rastad.

– Det skulle vært både bedre logistikk og informasjon fra sentralt hold. Og mangelen på informasjon sentralt, gjør informasjonsarbeidet vanskelig lokalt. Vi har et stort informasjonsapparat klart, men har ikke kunnet svare på det helt grunnleggende; når vaksinen kommer og hvor folk kan få den, sier Rastad.

Selv om vaksineringen av risikogruppene starter i dag, kan problemet oppstå på ny.

– Vi vet fortsatt ikke når vi får neste ladning, sier Rastad.

Dermed vet heller ikke kommunen når massevaksinering av befolkningen utenfor risikogruppene kan settes i gang.

– Nei, vi vet heller ikke ingenting om hvor mange vaksiner vi får i neste runde, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Svineinfluensa på Askøy

  2. 12 fastleger vil <br/>ikke gi vaksine

  3. Tiril og Steffen ble alene i klassen

  4. Bergen er klar

BT anbefaler

Fana-mann ble frastjålet sykkelen. Dette fant politiet hjemme hos tyven.

– Vi ønsker å finne de rette eierne.

LES SAKEN