Det nye koronaviruset truer utvekslingsopphold for studenter

En student ved Norges Handelshøyskole måtte avbryte praksisopphold i Italia på grunn av smittefare. Samtidig har flere studenter fått utsatt utvekslingsopphold til Kina.

Publisert Publisert

Flere studenter ved Norges Handelshøyskole har blitt nødt til å endre sine studieplaner på grunn av smittefare. Foto: Bergens Tidende (ARKIV)

 • Karoline Risnes
iconDenne artikkelen er 207 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

– Vi blir påvirket av virusutbruddet fordi vi har mange studenter på utveksling og i praksis over hele verden, sier prorektor for utdanning ved NHH, Linda Nøstbakken.

Fredag ble det første tilfellet av koronavirus bekreftet i Bergen kommune. Flere studenter i Bergen står nå i fare for å måtte legge om sine semesterplaner på grunn av smittefare i flere land.

Måtte reise hjem

– Vi følger opp situasjonen kontinuerlig og vil gi studenter tilbud om alternativt studieopplegg, slik at ingen blir hengende bakpå, sier Nøstbakken.

Ifølge Nøstbakken har en student avbrutt sitt praksisopphold i Italia som følge av smittefaren i landet. Studenten har nå reist hjem, og vil få tilbud om ny praksisplass i Norge. Den aktuelle studenten skal ikke være smittet, opplyser hun.

Flere NHH studenter som er på utveksling i Nord-Italia har fått tilbud om undervisning via internett på grunn av smittefare.

Prorektor ved NHH, Linda Nøstbakken, forteller at de arbeider med å finne alternativer for de berørte studentene. Foto: Bård Bøe

Flere hopper av utveksling til Kina

NHH har også flere studenter som skulle til Kina dette semesteret. På grunn av utsatt studiestart ved flere kinesiske universitet har ikke de norske studentene kunnet reise.

– Noen av studentene har valgt å starte semesteret via nettstudier, mens andre har hoppet av og fått nytt studiested i et annet land, sier Nøstbakken.

Må holde seg unna campus

Universitetet i Bergen og flere høyskoler opplyser også om tiltak i forbindelse med det nye koronaviruset.

– Dersom ansatte eller studenter kommer hjem fra Hubei-provinsen eller fastlands-Kina og har symptomer på luftveisinfeksjoner, skal de ikke oppholde seg på campus eller arbeidsplassen de første 14 dagene etter hjemkomst, skriver UiB på sine hjemmesider.

I en e-post til BT skriver seniorrådgiver ved UiB Olaf Erlend Gundersen at det jobbes med en beredskap for situasjoner der smitte kan påvirke studenters studieløp.

– UiB har fokus på å tilrettelegge for at studenter ikke skal bli forsinket av hendelser de kommer borti mens de er på utveksling. På samme måte vil vi legge til rette for at studenter som blir berørt av situasjonen ikke skal bli forsinket i studiet.

– Løpende risikovurdering

På lik linje med UiB har NLA Høgskolen fokus på å tilrettelegge for studenter som kan bli berørt.

– Vi har løpende risikovurderinger når det gjelder studieturer og holder oss oppdatert om situasjonen på de ulike destinasjonene. Eventuelle avbrutte studieturer vil vi kompensere med undervisning. Vi har foreløpig ikke vurdert å avlyse undervisning i Norge, skriver studiesjef Marit Offerdal i en e-post.

Publisert
 1. Kvinne fikk illebefinnende og havnet på sykehus i Førde. Det forhindret trolig et stort koronautbrudd.

 2. Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

 3. Legevakten får svar på sine tester innen et døgn. Aleris må vente inntil fem dager.

 4. Koronadødsfall i Bergen, smitte på sykehjem og over 90 Helse Bergen-ansatte i karantene

 5. To av tre voksne skal få korona­vaksinen når den er klar

 6. Ni av ti som døde med covid-19, hadde kronisk sykdom

Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Koronasmitte påvist i Bergen. Én person i hjemmeisolasjon.

 2. Dersom mange blir korona-syke, kan denne hallen bli tatt i bruk

 3. Her testes en pasient for korona på Haukeland

 4. Hvis korona-utbruddet blir stort, kan skoler og barnehager bli stengt

BT anbefaler

Det er én smitte­vern­regel elevene på videre­gående ikke klarer å holde

– Det tikket inn en melding halv tolv natt til lørdag. Da var min helg ødelagt, sier rektor ved Åsane videregående skole, Jens-Petter Storheim.

LES SAKEN
 1. Koronaviruset
 2. NHH
 3. Kina
 4. Italia
 5. Virus