Katten-elever i karantene

En lærer og to elever på Bergen katedralskole har fått korona-karantene. Imens er rundt 50 på utenlandstur. – Man kan jo spørre seg om Bergen er tryggere enn Berlin, sier rektoren.

Publisert Publisert

Rektor Lise Holsen formidler korona-informasjon til lærerne før de tar det videre til elevene på Bergen katedralskole. – Det er viktig at alle elever får informasjon om hvordan man kan forebygge smitte. Samtidig bør ikke dette hauses opp så elevene blir redde for å gå på skolen, sier hun. Foto: Tor Høvik

 • Cathrine Krane Hansen
 • Linda Hilland
iconDenne artikkelen er 91 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

– Har vi sprit?

– Vi har noe, jeg hadde jo bestilt i forkant i tilfelle influensa.

Dialogen mellom rektor Lise Holsen og renholder Wenche Myking på Bergen katedralskole er litt uvanlig denne mandagsformiddagen. Mens Myking sprayer desinfiserende væske på dørhåndtak og heisknotter, forbereder Holsen seg til korona-møte med lærerne.

Da Bergen katedralskole skulle kjøpe flere spritdispensere, fikk de beskjed om at det var utsolgt. Men renholdsleder Wenche Myking hadde litt på lager. Foto: Tor Høvik

Etter vinterferien ble det klart at to elever hadde vært på ferie i smitteutsatte områder.

– De fikk beskjed om å holde seg hjemme og ta kontakt med fastlege eller beredskapstelefon. I utgangspunktet blir de hjemme i to uker, sier Holsen før møtet.

– Ingen syke

I møtet kommer det frem at flere elever kan ha vært i korona-infiserte områder i vinterferien. En lærer har også det, og har fått karantene. Alle som har vært i slike områder får beskjed om å holde seg hjemme, men ingen er syke, understreker rektoren.

– Vi følger rådene fra Folkehelseinstituttet, kommunen og fylkeskommunen. Det er viktig at alle elever får informasjon om hvordan man kan forebygge smitte. Samtidig bør ikke dette hauses opp så elevene blir redde for å gå på skolen, sier hun til lærerne i personalrommet.

En lærer etterlyser flere dispensere for antibac, og får beskjed om at det kommer, for skolen har noen fra svineinfluensa-perioden og sikret seg også noen før det ble utsolgt fra apotekene i Bergen. En kjemilærer foreslår at skolen selv kan lage antibac.

Lærerne får også beskjed om at de har myndighet til å sende syke elever hjem.

– Men det er ikke du som lærer som skal avgjøre om noen er syke eller smittet. De må ta kontakt med lege eller ringe beredskapstelefonen, sier Holsen.

Avlyser samling

Tirsdagens planlagte solidaritetsdag, der noen elever skulle ta med og selge hjemmelaget mat, er avlyst på «Katten». Å ha alle elevene tett sammen, føles ikke riktig nå, synes Holsen.

I kantinen sitter en elevgjeng som tror korona-trusselen oppfattes veldig forskjellig.

Katten-elevene Frida Stalheim, Elise Løseth Øvrebø, Frida Kvalheim og Siri Bolstad Aasland har akkurat fått vite at skolens planlagte solidaritetsdag er avlyst. Foto: Tor Høvik

– Enten er man veldig redd eller så bryr man seg ikke. Men når et arrangement avlyses på skolen, virker dette mer alvorlig enn vanlig influensa, sier Frida Stalheim.

– Vi skulle ha elevbesøk fra Kina i januar, men det ble avlyst to-tre dager før de skulle komme. Nå er det noen elever herfra på tur i Tyskland og Spania, forteller Frida Kvalheim.

Begge er tredjeårselever på Katten.

Rektor Holsen understreker at de lenge planlagte utenlandsturene ble nøye diskutert før elever og lærere reiste.

– Man kan jo spørre seg om Bergen er tryggere enn Berlin. Så langt jeg vet nå, er ikke dette områder som gir karantene.

Noen elever har tatt initiativ til en underskriftskampanje for å stenge skolene, men det blir neppe realisert med det første.

Elever som får korona-karantene skal ikke få vanlig fravær, men registreres med «ikke-tellende fravær». Hvordan de eventuelt kan få undervisning, skal nå avklares. Holsen ber lærerne bidra til at elevene får så god hjelp som mulig.

Det er 22.000 videregående-elever i Vestland fylke. Alle skal følge de samme rådene om å holde seg hjemme hvis de har vært i områder med koronasmitte eller har vært i kontakt med noen som er smittet eller har symptomer.

Vurderer å avlyse Italia-tur

– Vi har planlagt en utvekslingstur til Nord-Italia i uke tolv. I samråd med foreldre og elever må skolen nå vurdere om denne lar seg gjennomføre, sier rektor Lars Berntsen ved Amalie Skram videregående skole.

Han sier at skolen forholder seg til råd fra Vestland fylkeskommune.

– Vi har to elever som er hjemme på grunn av symptomer etter å ha vært i kontakt med andre med symptomer. Ingen har vært i kontakt med noen som har fått påvist koronasmitte, sier Berntsen til BT mandag ettermiddag.

Følger rådene til FHI

Direktør for opplæring i Vestland kommune, Bjørn Lyngedal, kjenner ikke til andre skoler som har avlyst turene sine på grunn av koronasmitte.

– Videregående skoler i Vestfold og Telemark har valgt å utsette alle sine planlagte utenlandsreiser. Så restriktive vil ikke vi være, sier Lyngedal.

Han opplyser at Vestland fylkeskommune forholder seg til Folkehelseinstituttet (FHI) sine råd når det gjelder reiser til utlandet.

– Det vil si områder med vedvarende spredning av koronaviruset. Jeg ser ikke problemet med at elever reiser på planlagte turer til Roma. Akkurat nå er det færre smittede i Roma enn i Bergen. Dersom vi skulle utsatt alle utenlandsreiser, burde vi også innført restriksjoner på reiser innad i Norge, sier han.

Lyngedal opplyser mandag at ingen av elevene har fått påvist koronasmitte.

– Nå må vi hjelpe hverandre, sier matematikklærer Bjørn Skarbøvik og viser elevene smitteverntiltak på storskjerm. Foto: Tor Høvik

På Bergen katedralskole fikk alle elever informasjon om hvordan de kan forebygge smitte og hva de skal gjøre hvis de kjenner seg syke.

I matteklassen til Bjørn Skarbøvik har elevene allerede laget statistikk på spredningen av koronaviruset i Kina. Men så kom det plutselig mye nærmere.

– Nå må vi hjelpe hverandre. Hvis dere ser at jeg nyser i hendene mine må dere be meg vaske dem, sier han og viser smitteverntiltak på storskjerm.

Disse tiltakene henger nå rundt på hele skolen.

Publisert
 1. NYHETER

  Appen er lasta ned 1,5 millionar gonger. Så langt har under ti personar fått varsel om smittefare.

 2. LOKALT

  Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

 3. ØKONOMI

  Se hvilke bedrifter som permitterer og hvilke som tar folk tilbake på jobb

 4. DEBATT

  – Det er derfor sosialismen aldri har fungert, og aldri vil fungere

 5. LOKALT

  Her får koronasyke 14 dager på kommunens regning

 6. DEBATT

  – Tre grunner til optimisme etter korona

 1. Koronaviruset
 2. Vestland fylkeskommune
 3. Influensa
 4. Undervisning
 5. Folkehelseinstituttet