Fra fotball og bordtennis til innebandy

For 100 år siden samlet en gjeng gutter seg på marken nedenfor Ole Irgens-støtten i Fjellveien. De skapte idrettslaget Fjell-Kameraterne.

FJELL-KAMERATERNE 100 ÅR: – Her rett nedenfor Fjellveien samlet en gjeng fotballspillere seg den 6. juli i 1919 og stiftet Fjell-Kameraterne, sier Dag Steiro. På lørdag blir det markert med et jubileumstreff i Fjellveien. Foto: Rune Sævig

  • Pål Engesæter
Publisert Publisert

FØRSTE FORMANN: Harald Nilsen var en av stifterne og første formann i Fjell-Kameraterne. Foto: Fjell-Kameraterne

icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

I 1919 la TIF Viking ned sin fotballgruppe, til fordel for turn og friidrett. 18 gutter ville fortsette med fotball og bestemte seg for å lage en egen klubb.

– De trente på Skansemyren, og drev med fotball og friidrett. Etter hvert ble fotball dominerende, forteller Dag Steiro (71). Han kommer fra en Fjell-familie, og var i mange år formann og trener i klubben.

Det naturlige rekrutteringsområdet var i strøkene Eidemarken, Skansen og Stølen. Medlemmene kom stort sett fra Krohnengen skole og Christi Krybbe skoler.

JUNIORLAGET 1932: Dette er Fjell-Kameraternes juniorlag i 1932. I arkivet er navnelisten ikke komplett, men treneren er Albert Dahle. På laget var Reidar Larsen, Finn Jensen, Phillip Helzer, Henry Monsen, Egil Pedersen, Hjalmar Nielsen, samt Tønnesen, Platten, Løland, Adolf Person (Adden) og Nipen. Foto: Fjell-Kameraterne

– Fotballen i klubben hadde sin beste tid i slutten av 1930 årene. Vi fikk vår eneste landslagsspiller i 1945 da Sverre Zachariassen (Peien) spilte for Norge mot Danmark, forteller Steiro.

I de seinere årene har Fjell kun hatt tre lag i old boys og veteranklassene.

Knallgode i bordtennis

Fra slutten av 1950-årene har bordtennissporten vært flaggskipet i Fjell. Gruppens medlemmer har vunnet om lag 170 norske mesterskap, og en rekke av lagets spillere har spilt med det norske flagget på brystet både i Europa og Asia.

NORGESMESTERE: Norgesmestere for gutter og jenter i begynnelsen av 1970-årene. Bak Kim Fersum og Svein Solheim. Foran John Grahl-Madsen, Solveig Greve, Kristin Steen og Gilbert Totland. Foto: Fjell-Kameraterne

– Hvorfor ble dere så gode i bordtennis?

– Vi hadde et godt miljø. På Asylplass, der vi trente mye, var det plass til fem bord. De spilte hele ettermiddagen og til langt utpå kvelden. Spillerne bodde jo nærmest der, og da ble de gode. I bordtennis er det slik at du må spille mot noen som er bedre enn deg for å bli virkelig god, sier Steiro.

Seinere på 1970-tallet flyttet de treningene til Vikinghallen, og fikk bedre plass. På begynnelsen av 1950-tallet var Heros den dominerende av de mange bordtennisklubbene i Bergen, men i 1957 delte de seg opp. Dermed ble Fjell- Kameraterne på ny en konkurrent å regne med. I dag er det stort sett bare i Fjell-Kameraterne, Heros og i Laksevåg det er et aktivt bordtennismiljø i byen.

KANONSPILLERE: Gruppens medlemmer har vunnet om lag 170 norgesmesterskap, og en rekke av lagets spillere har spilt med norske flagget på brystet både i Europa og Asia. Fra venstre Asbjørn Nessøy, Steinar Bruvik og Odd Nilsen. Foto: Fjell-Kameraterne

UNG SPILLER: Kretsmesterskap i bordtennis i Fyllingsdalen Idrettshall i 2008. Fridtjof Falke Rosenbaum (12) fra Fjell-Kameraterne vant på bursdagen sin. Foto: Bergens Tidende

– Hyttene viktig for miljøet

Klubben eier to hytter på fjellet. Den første på Rundemanen kjøpte i de i 1925, men den ble ødelagt av tyskerne under krigen. Etter krigen bygget de ny hytte Fjelltun, i Mødalen på Kvamskogen. Den er i dag modernisert og har soveplass til rundt 30 personer.

FJELL-HYTTEN: Det ble store skader på Fjell-hytten etter en eksplosjonsulykke i 2018. Bildet er tatt dagen etter ulykke Foto: Nikita Solenov

– Hytten var viktig for å skape det gode miljøet i klubben. Vi kom jo fra et arbeiderklassestrøk med trangboddhet. Da var det herlig å kunne reise på fjellet i helgene. Det var med på å skape det gode samholdet i klubben, sier Steiro.

I 1977 kjøpte de en ruin av en hytte på byfjellet. Etter omfattende arbeid er Fjellhytten, som ligger mellom Blåmanen og Fløyen, nå mye brukt både av byens befolkning, medlemmer og turister.

VANT UNGDOMSTURNERING: Fjell-Kameraterne vant Ungdomsturnering 19. Fra venstre Trener: Daniel Berg, Simen Jetmundsen, Marius Knutsvik, Casper W Hansen, Aron Gjerde, Mathias Blomstedt, Simen Titlestad. Keeper John Lehnardt. Foto: Anniken Bye

– Innebandy er drittgøy

At klubben begynte med innebandy var en tilfeldighet. Det startet i 1998, da en gjeng begynte å spille fredagsinnebandy i Vikinghallen etter bordtennistreningen.

I 2003 bestemte en gjeng av bordtennisspillerne seg for å lage en egen innebandyavdeling.

– Det kan se ut som dette er fremtiden vår. Innebandyavdelingen har vokst jevnt og trutt og har i dag rundt 350 spillere, sier Steiro.

FEIRING AV SEIER OG OPPRYKK: Laget som vant 1. divisjon Sørvest. Fra venstre bak: Daniel Berg, Marte S. Eidshaug, Mari Prestegård, Ingvild Kåshagen, Martine Hatlem, Rebecca Olsen, Andrea Opshaug, Marie Jakobsen, Anniken Bye, Torgeir Ådland. Foran fra Venstre: Anniken Knutsdatter, Martine Simonsen, Maria Ordemann, Ragnhild Ådland, Hege Fauskanger og Ida Espelund. Foto: Norges Bandyforbund

Klubbens herrelag har rykket opp i 1. divisjon, og i vår rykket damelaget opp i eliteserien. De er historiske som det første damelaget fra Vestlandet i eliteserien i innebandy.

– Hvorfor er dere blitt så store i innebandy?

– Vi har jobbet hardt, og så brukte vi unge spillere til å få med yngre barn. Spillere trente yngre spillere. Og vi var heldige som hadde noen gode ildsjeler i klubben. I dag er vi en av de største innebandyklubbene i landet, sier Ragnhild Ådland, leder av innebandygruppen.

Det er flest barn og ungdom som spiller innebandy. Lagene trener nå i Bøneshallen, Ny-Krohnborghallen, Slåtthaughallen og i mange ulike gymsaler på skoler i Fyllingsdalen og på Laksevåg.

–Hva er det med innebandy?

– Det er rett og slett drittgøy. Det er lystfylt spilling og veldig god trening.

VANT OPPRYKKSKAMPEN: Fjelljentene vant opprykkskamp mot Stavanger IBK i 1. divisjon Sørvest. Her er kaptein Maria Ordemann på vei oppover i banen. Foto: Norges Bandyforbund

Feirer til høsten

Lørdag 6. juli vil stiftelsesdagen bli markert med et jubileumstreff i Fjellveien, på marken der klubben ble stiftet for hundre år siden.

I september møtes nye og gamle kamerater til jubileumsfest på Radisson Blu, Bryggen.

EL-INNEBANDY: El-innebandy – aldersbestemt innebandyturnering i Bøneshallen i 2011. For første gang deltok el-innebandylagene ti Fjell-Kameraterne. Fra v. Berit Hjelle Vaage (9) og Lars-Joakim Harkestad Jensen (9). Foto: Martin Eilertsen

Publisert
  1. Bordtennis
  2. Fotball
  3. Norsk fotball
  4. Innebandy
  5. Damelag
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. I helgen sikret bergenserne historisk opprykk. Nå må de få på plass en halv million kroner.

  2. Får bot etter gasseksplosjon i hytte: – De åtte har hatt englevakt

  3. Styrte seg selv med joystick

  4. Bordtennistalentet

BT anbefaler

Sønnen fant Oddekalv: – Min far ga oss de verktøyene vi trengte når ting blir vanskelige

Det var Kurt Oddekalvs eldste sønn, Ruben (36), som først oppdaget at faren hadde gått gjennom isen på Bahusvatnet…

LES SAKEN