Hele Bergens Ottoen ble begravet 6. januar i år. Otto Fredrik Wollertsen, som var hans fulle navn, ble 89 år gammel. I flere år bodde Ottoen på Frelsesarmeen Bakkegaten bo og omsorgssenter, der Solveig Nilsen er daglig leder.

Nå har Nilsen startet innsamling til en helt spesiell gravstein for Ottoen. På gravsteinen vil hun gravere inn en graffiti med byens mest kjente utevandrer.

To versjoner

UTGANGSPUNKTET: Dette bildet tok Kleveland på oppdrag fra gatekunstnerne. Siden er det laget graffiti av det i to versjoner.
Karl Torbjørn Kleveland

Graffitien med Otto baserer seg på et foto tatt av Karl Torbjørn Kleveland. Da det ble snakk om å gjenskape Ottoen på veggen til revisorselskapet PwC i Sandviken, trakk Argus seg.

På bloggen sin skrev Argus at han ikke ville gi noe til «destruktive kapitalister». En versjon av Otto-graffitien som er laget av gatekunstneren Nimi, pryder nå veggen til PwC.

Argus har plassert sin versjon like bak Litteraturhuset i Skostredet. Blant kjennere regnes det som den originale Otto-graffitien.

Det var nettstedet Bymag til UiB som først meldte om innsamlingsaksjonen til Solveig Nilsen. Gravsteinen skal baseres på Nimi-versjonen i Sandviken.

Nimi uttaler til Bymag at han føler seg beæret over slik bruk av graffitien.

Auksjonerer bort bilde

Solveig Nilsen har et helt spesielt forhold til Ottoen.

– Otto bodde her i lang tid frem til året før han gikk bort. Han var som en bestefar for meg. Det er helt naturlig at vi påtar oss denne rollen med å ordne med gravstøtte når Otto ikke hadde noen nære pårørende, sier hun.

BESTEFAR: – Ottoen var som en bestefar for meg, sier Solveig Nilsen, som er daglig leder ved Frelsesarmeen Bakkegaten.
Sean Meling Murray

Christer Holm driver Gategalleriet i Steinkjelleren. Da han fikk høre om Nilsens innsamlingsaksjon, bestemte han seg for å auksjonere ut sitt eget Nimi-bilde av Ottoen.

Auksjonen vil han ta på sin egen Facebook-profil, der budgivingen blir synlig for alle.

– Jeg er tidligere tilbudt 15.000 kroner for dette bildet, så auksjonen burde gi omtrent nok til å dekke utgiftene, sier Holm til BT.

Solveig Nilsen er begeistret for Holms gave til innsamlingen. Hun tror en gravstøtte med graffiti-portrett av avdøde blir ganske enestående. For henne står graffitien også som et symbol for alle som strever.

Solveig Nilsen er i kontakt med steinforhandler, og tror kunstverket kan bli risset inn i steinen. Men en slik stein er kostbar.

– Det er kommet inn flere bidrag de siste to dagene, men vi trenger fortsatt mer, sa hun før hun fikk vite om auksjonen til Holm.

Innsamlingen gjøres via Otto Fredrik Wollertsens minneside.