Tar et oppgjør med Byråkrati-Norge

Nytenkning og kreativitet taper mot frykten for å gjøre feil, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

REGJERINGSKVARTALET: 22. juli kunne Anders Behring Breivik kjøre sin bombebil rett til hovedinngangen til Regjeringskvatalets høyblokk - uhindret. Da hadde myndighetene jobbet med å stenge Grubbegata i mange år.
  • Magnus Aamo Holte
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Uklare ansvarsforhold, manglende handlekraft og store samarbeidsproblemer på tvers av departementene.

De offentliggjorte statsrådsintervjuene fra 22. juli-kommisjonen setter regjeringen i et grelt lys.

Les også

Nå skylder depå hverandre

Typisk norsk, mener KrF-leder Knut Arild Hareide, som også er leder av Stortingets 22. juli-komité. Han sitter igjen med to hovedinntrykk etter å ha lest gjennom de syv intervjuene som ble publisert på regjeringens nettsider i går kveld.— Det er uavklarte ansvarsforhold i regjeringen, og selv ikke toppledelsen har visst hvem som har ansvaret for viktige oppgaver, sier Hareide.

Stussende statsråder

Hareide biter seg også merke i at flere statsråder i intervjuene er sitert på at de har «stusset» på en rekke ting som omhandler sikkerhet og beredskap opp gjennom årene.

Blant annet stusset tidligere justisminister Knut Storberget over at PST i 2008 sa at det var over femti prosent sannsynlighet for terrorforsøk i Norge innen tre år, uten at de samtidig hevet trusselnivået i landet.

- På enkelte områder er byråkratiet verre enn ryktene tilsier

Toppbyråkrat Eivind Tesaker

Storberget oppgir i intervjuet med 22. juli-kommisjonen at han undret seg over at det bare skulle en halv million i ekstrabevilgninger til for å etablere tilstedeværelse av politipatruljer i Oslo sentrum - med et totalbudsjett på 2,5 milliarder kroner.

Rigmor Aasrud skal på sin side ha stusset over at sikkerhetssamarbeid på tvers av departementene ikke var bedre koordinert.

Likevel ble det med undringen fra statsrådenes side, uten at noen tok skikkelig grep.

Å feile er aller verst

Det er symptomatisk for norsk politikk og byråkrati, mener Hareide.

— Storberget sier jo selv at hans departement manglet en fremoverlent holdning, uten at han forsøkte å gjøre noe med dette. I tillegg ser vi at departementene har store problemer med å samarbeide med hverandre, sier han.

Det mener KrF-lederen er et symptom på en kultur i den offentlige forvaltningen som har eksistert i mange tiår.

— Norsk byråkrati mangler den fremoverlente og offensive holdningen som vi finner i privat næringsliv, mener Hareide, som har erfaring fra både regjeringsapparatet og privat sektor.

— Det er en holdning om at det verste man kan gjøre er å gjøre feil. Dermed forsvinner motivasjonen for å tenke nytt og prøve kreative løsninger, legger han til.

Denne uken tok toppbyråkrat Eivind Tesaker et knusende oppgjør i Aftenposten med det han omtaler som sendrektighet og passivitet i Kulturdepartementet, hvor han selv er avdelingsdirektør.

Den langsomme kvern

Tesaker mener byråkratiet lever opp til fordommene mot offentlige ansatte.

— På enkelte områder er byråkratiet verre enn ryktene tilsier. Når det gjelder handlekraft, har vi en utvikling jeg er bekymret for. De mest handlekraftige har forhåpentlig sluttet i tide, sier Tesaker.

Hareide er glad for toppbyråkratens ærlige oppgjør med statsforvaltningen.

— Vi rekrutterer veldig flinke folk inn i byråkratiet, men klarer ikke å skape en kultur hvor de får utfordringer og muligheter til nyskapning. Dette tror jeg blir en av de store debattene fremover, sier Hareide.

Som tidligere statsråd tar han sin del av skylden for at byråkratiets kvern maler langsomt.

— Man kan ikke skylde på den sittende regjeringen alene for dette. Mye av det vi ser i byråkratiet i dag, kunne man også sagt på 80- og 90-tallet.

— Jeg håper at et samlet politisk Norge kan ta denne erkjennelsen inn over seg, og gjøre noe med det sammen, sier Hareide.

OPPGJØR: - Det bør belønnes å være kreativ og nytenkende i byråkratiet, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.
Publisert
BT anbefaler

Palasset har vært på topp­listen to år på rad. Se byens 50 dyreste boliger.

Nær dobling i antall storsalg i fjor. Se boligtoppen her.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Demonstrerte mot høye strømpriser: – Helt knusende

  2. – Skremmende å se disse to tingene sammen

  3. Underernært tenåring innlagt – har ikke gått på skole

  4. Rundt 1000 operasjoner utsatt på grunn av korona

  5. Smittetoppen er bare noen uker unna. Slik vil det gå etterpå.

  6. Mann uten førerkort mistenkt for ruskjøring i bil som er begjært avskiltet