Bergens-blogger pågrepet

Eivind Berge (34) oppfordret til drap på politifolk. - Vi fryktet han ville gjøre alvor av truslene innen kort tid, sier politiet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Den høyreekstreme bloggeren Eivind Berge fra Bergen ble fredag ettermiddag fremstilt for fengsling i Nordhordland tingrett. På sin blogg skal han ha kommet med konkrete drapstrusler mot polititjenestemenn.

— Fullt navn og bilde, var alt Berge rakk å si til bt.no før han ble ført inn i rettssalen ved 13.30-tiden.

Berge har skrevet blogg siden 2006. Den har ifølge statistikken hatt 13.638 visninger.

- Drapstrusler

— Han har oppfordret til og forherliget drap på politifolk. Vi oppfattet dette som så alvorlig at vi valgte å gå til pågripelse. Politiet ser på dette som en umiddelbar trussel, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til bt.no.

Politiet anser truslene som en oppfordring til andre om å drepe politifolk, men fryktet også at han ville begå handlingene selv innen kort tid.

— Det var mistanke om at han kunne begå slike handlinger selv. De svært konkrete uttalelsene trekker i den retningen, sier Christoffersen.

Berge er siktet etter straffelovens paragraf 140, som omhandler oppfordringer om straffbare handlinger.

Det jobbes ennå med å finne en forsvarer som kan representere Eivind Berge i tingretten.

Støttet Breivik

Berge bor i Bergen og bruker også pseudonymet Arpagus. Han beskriver seg som antifeminist og libertianer.

Etter 22. juli uttrykte han støtte til deler av det ideologiske budskapet Anders Behring Breivik publiserte i det såkalte manifestet.

— Jeg hadde ingen idé om at en formidabel aktivist som Anders Behring Breivik i årevis hadde planlagt et angrep som skulle vise verden hva vikinger er laget av, skrev Berge fem dager etter angrepene som drepte 77 personer.

Han fulgte opp overfor bt.no i fjor høst:

— Jeg ble positivt overrasket etter 22. juli. Endelig skjedde noe for mannssaken, sa han.

Debatt med politivakt

I fjor høst ble Eivind Berge invitert til en paneldebatt om Breiviks kvinnesyn på Universitetet i Bergen.

Les også

- Før følte jeg meg som en ensom ulv, men ikke etter at Breivik kom

Les også

Måtte ha politivakt

— Vi forstår at folk stiller spørsmål til denne avgjørelsen, men samtidig er jeg trygg på at vi har et kyndig panel som kan stille spørsmål til Berges argumentasjon. Vi mener det er i universitets ånd at vi lar meninger brytes mot hverandre, sa Ellen Mortensen, professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning som tok initiativ til debatten.Politiet tok sine forholdsregler og plasserte en politibil utenfor «Egget» på Studentsenteret.

— Jeg er sjokkert over at noen hadde mer ekstreme meninger enn meg, sa Berge etter debatten.

Publisert:

Les mer om dette temaet

INVITERT AV UIB: I fjor høst deltok Eivind Berge (i midten) på en paneldebatt om likestilling på Universitetet i Bergen. Her flankert av Kari Jegerstedt og Øyvind Strømmen. I bakgrunnen Ellen Mortensen.