Lokket til Norge, lever i fattigdom

En bag leker og en bag klær. Det var alt Dan (48), Catalina (34) og Salvador (4) Giuglea hadde med seg, da de landet på Flesland som eurokriseflyktninger tidlig i desember.

TAK OVER HODET: Her har familienGiuglea bodd i flere uker. Nå ersparepengene brukt opp, og de måfinne seg en ny plass å bo. RONALD E. HOLE

spanjol_daniel03.jpg RONALD E. HOLE

RUNDDANS: Etter å ha besøkt etNAV-kontor i sentrum, blir familiensent til Indre Arna, og deretter tilYtrebygda. Etter mange dagersjobbing, får nå endelig familien støttefra NAV. RONALD E. HOLE

JOBBJAKTEN: Endelig inne i varmenhos NAV, etter å ha vandret gatelangs i Bergen i striregnet. RONALD E. HOLE

spanjol_daniel14.jpg RONALD E. HOLE

svp://26611

Huset i Alfaz del Pi på Costa Blanca-kysten var solgt. Bilen, også. Nå satset den spanske familien alt på ett kort: Bergen, Noruega.

Avgjørelsen tok de etter flere konsultasjoner med det norske konsulatet i Benidorm.

— Vi ble fortalt at Norge hadde flust av jobber og gode oppvekstvilkår for barn. At folk med min yrkeserfaring og utdannelse får jobb på dagen, selv om de ikke snakker norsk, sier Dan.

— Jeg tenkte at dette var mitt livs sjanse. Men alt var propaganda. Vi er blitt lurt, sier Dan Giuglea.

  • Se og hør hele hans historie i videovinduet over.

Sjokkmøte med Norge

Dress, slips og matchende skjerf. Spanjolen Dan Giuglea skiller seg ut på Robin Hood-huset.

Den tidligere forretningsmannen har mastergrad både i politikk og økonomi. Inntil for tre år siden var han salgssjef for en petrokjemisk fabrikk i hjemlandet. Så feide den europeiske gjeldskrisen over markedet, og den belgiske eieren gikk til storstilte oppsigelser.

Les også

- Man må lide litt når man kommer for å finne arbeid

Les også

Slakteren Jesus (60) må samle flasker på gaten i Bergen

Siden har Giuglea søkt flere hundre jobber uten resultat. Konen Catalina har ikke hatt jobb på fire år. Derfor var de overlykkelige, da de forlot det norske konsulatet den dagen i høst.— Egentlig hadde vi tenkt å dra til Oslo, men de sa: "Glem Oslo! Der er det fullt av immigranter og kriminalitet. Dra heller til Bergen!", forteller ekteparet.

Slutt på sparepengene

Møtet med Norge ble sjokkartet. I seks uker har de ventet på at NAV skal gi dem et såkalt D-nummer, som utenlandske statsborgere må ha for å jobbe i Norge. De venter fortsatt.

I mellomtiden er sparepengene brukt opp på kost og losji. Familen har bodd på pensjonat siden de kom.

— Vi har fått napp på leilighet flere ganger. Men utleierne trekker seg, når vi forteller at vi har et barn.

Gjennom EØS-avtalen har EØS-borgere rett til opphold i tre måneder mens de søker arbeid. Forutsetningen er at de er i stand til å klare seg selv. Norske myndigheter har ingen forpliktelser utover å gi informasjon og veiledning, eller nødhjelp om nødvendig. I Norge skal ingen være nødt til å bo på gaten, sulte eller fryse ihjel.

— Man kommer fort i etiske og moralske dilemma selv om loven er klar. Med en gang folk kommer hit med barn blir situasjonen ekstra vanskelig, sier sosialbyråd Lisbeth Iversen (KrF).

- Lær deg norsk

Slusene åpner seg over Bergen i det familien Giuglea krysser Torgalmenningen på vei til NAV. Rundt vesken har Catalina knyttet en Rema 1000-pose for å beskytte det verdifulle innholdet mot vestlandsregnet.

I vesken ligger attester, dokumenter, referanser. De skulle være selve inngangsbilletten til familiens norske restart, men har så langt vært til liten hjelp. Dan Giuglea har søkt et femtitalls jobber etter at han kom til Norge, alt fra renholder til salgssjef. De få som har svart, ber ham komme tilbake når han kan norsk.

— Dette er stikk i strid med det vi ble fortalt på det norske konsulatet, sier Dan Giuglea.

Populært reisemål

Visekonsul Torunn Klokk ved det norske konsulatet i Benidorm bekrefter at de opplyser spanjoler om at de kan reise til Norge og oppholde seg her i tre måneder mens de søker arbeid. Men Klokk avviser at hun har lovet noen at de enkelt kan få seg jobb.

— Vi sier at de har tre måneder på seg, og vi gir dem adressen til Nav. Vi presiserer også dette med språk, at de må kunne norsk eller engelsk, sier Klokk.

Det siste året har konsulatet merket økt tilstrømming av både spanjoler og sør-amerikanere som vil ha informasjon om det norske arbeidsmarkedet. Arbeidsledigheten i Spania er over 20 prosent, og folk har hørt at Norge er et godt land å bo i.

— Vi har ganske mange som ønsker å søke jobb i Norge, mange flere enn for noen år siden. Norge er en populær stat å søke seg til, sier konsul Jan Arild Nilsen.

Søker lykken

Det siste året har flere og flere spanjoler, italienere, grekere og rumenere reist til Norge og Bergen på jakt etter jobb og et bedre liv. Gjennom EØS-avtalen kan folk fritt reise til andre land på jakt etter jobb, men for mange går det fra vondt til verre.

Stiftelsen Robin Hood-huset, et møtested for fattige i Bergen, har hatt stor pågang av spanske arbeidsinnvandrere det siste året.

Les også

Ber blakke reise hjem

— I mars i fjor tok det helt av. Siden har cirka 250 spanjoler vært innom her hos oss. Noen har bare 300-400 euro i lommen når de kommer, og det er begrenset hvor lenge de klarer seg på det. Mitt inntrykk er likevel at bare noen få har reist hjem igjen, sier daglig leder Marcos Amano. - Hvilken bakgrunn har de?

— Spekteret er bredt. Noen kommer fra hotell- og restaurantbransjen. Andre er bygningsarbeidere, ingeniører eller mekanikere. Noen har fortsatt hus i Spania og prøver å betale ned gjelden fra Norge. Andre har mistet alt de hadde og levde på gaten i Spania.

- Hvordan bor de i Bergen?

— Et fåtall bor på gaten. De sover der de finner tak over hodet: Under presenninger på båter, på jernbanestasjonen, i busskur. Andre deler et lite rom med 4-5 andre.

Les og se flere historier om arbeidssøkende spanjoler på bt.no og i Bergens Tidende denne helgen!

svp://26611