— Vi har sjekket med entreprenøren som sier at det blir mulig å holde vegen åpen fra onsdag. Jeg kjenner ikke detaljene, men bilistene må regne med redusert fremkommelighet med innsnevring og lavere hastighet, sier trafikkoperatør, Marius Råve hos Vegtrafikksentralen.

Var rasende

Dermed blir det slutt på venting og omkjøring på den sterkt trafikkerte hovedåren mellom Bergen og Østlandet. I går kveld var det lange køer. Dag Jarle Søvik var en av de vegfarende som fortvilet.

— Til slutt var det nesten så vi bare kjørte forbi sperringene. Folk bakover i køen var rasende og begynte å gå ut av bilene. Det begynner å bli ganske drøyt hva vi må finne oss i på denne veien. Ved Trengereid var det sikkert tre kilometer kø, sier Søvik.

Enten er det total mangel på koordinering og planlegging - eller total arroganse fra vegvesenet

Dag Jarle Søvik, bilist på vei fra Voss til Bergen søndag kveld

Nær klokken 23 søndag var han endelig kommet seg ut av klisteret og nærmet seg Arnanipatunnelen.

Kommentarer eller meninger? Syng ut i debattfeltet nederst.

Opphopning

— Først fikk det nesten en time på å komme seg forbi Vangsvatnet. Akkurat det forstår jeg, etter raset som gikk torsdag. Men så var det en ekstrastengning på Stanghelle, en rødlysstengning i forbindelse med fjellrensking. Også ved Vaksdal var det arbeider og venting ved tunnelen. Så kom vi til Stavenestunnelen, der det var stengning og venting på ledebil, sier en oppgitt Søvik.

— En slik opphopning av veiarbeider, når vi først har fått en ekstraordinær stenging langs Vangsvatnet, er enten total mangel på koordinering og planlegging - eller total arroganse fra vegvesenet. For eksempel burde de sluppet tre kilometer med biler fra Voss gjennom Bogatunnelen på en slik måte at de slapp å vente også ved Stavenestunnelen.Ved Vegtrafikksentralen region vest kjenner de søndag kveld først ikke til noen spesielle problemer med E16-trafikken. Etter litt sjekking kommer vaktoperatør Idar Sangolt tilbake.

- Ikke godkjent

— Jeg har i hvert fall funnet ut at arbeidet i Stavenestunnelen ikke var godkjent av oss. Vi har ikke godkjent arbeider der søndag kveld, selv om det eksterne firmaet som jobbet der mente at de hadde lov. Vi har bedt dem avslutte, sier Sangolt.

Han kjenner godt til arbeidene ved Vaksdal.— I Bogatunnelen ved Vaksdal pågår det varslede arbeider. De som jobber der har fått beskjed om å være oppmerksomme på kolonnene fra Voss, sier Sangolt.

- Noen sier de har ventet to timer, altså to timer ren ventetid, mellom Voss og Bergen i kveld?

— I så fall er det jo beklagelig, sier Sangolt.

Kommentarer eller meninger? Syng ut i debattfeltet nederst.

Han opplyser for øvrig at kolonnen langs Vangsvatnet nå er avsluttet for kvelden, men at det blir nye kolonnekjøring fra klokken 07 mandag morgen.

«Må komme på banen»

Tilbake i bilen til Søvik er stemningen fortsatt ikke god.

— E16 er liksom hovednerven vår østover, selveste europaveien vår. Så blir den stengt i dagevis på grunn av et ras. I tillegg klarer man altså å pøse på med veiarbeider når man først har kommet seg gjennom kolonnen langs Vangsvatnet. Nei, nå må byrådet og de sentrale folkene våre i regjeringen komme på banen og få fremskyndet en ny 16. Vi kan ikke vente i fem år til, sier Dag Jarle Søvik.

— Sånn som det er nå, settes folks tålmodighet på en alvorlig prøve.