De løper. Nesten så fort de kan. Målet er brukte skatter på Slettebakken skole. Ett av byens store loppemarkeder åpner i stor fart. Og dermed er også loppesesongen åpnet i Bergen.

Slettebakken skole kl. 11.00

I løpet av to minutter har fire par ski og tre par slalåmstøvler fått en ny eier. Inne på skolen griper noen damer fatt i serviser med gullkanter mens tre lamper omfavnes av en mann. Og midt i trengselen står Noah Valencia (4) og farmor Scarlett Valencia. De har funnet en etterlengtet bil av typen rallycross. Alle lekene er fint samlet i en piknikkurv.

- Det er veldig mye folk her, sier Valencia og holder Noah godt fast i hånden når de går ut.

Lørdag åpnet ikke mindre enn åtte loppemarkeder i Bergen. Lenge før åpningstid har de ivrigste stilt seg i kø. Ved Slettebakken skole er køen 30-40 meter lang før startskuddet går, sperresnoren blir fjernet og folk kan løpe om kapp inn i lokalene.

FULL FART: Klokken er akkurat 11.00, sperringen tas bort og køen på 30-40 meter blir til folk som løper om kapp for å nå loppene først. Loppemarkedet på Slettebakken skole er i gang.
ELIAS DAHLEN

Haukeland skole kl. 09.55

Det nærmer seg åpning på Haukeland skole. De første kom hit allerede i nitiden. Køen er lang, men Osvald Olsen har allerede satt seg i en stressless i skinn utenfor skolen.

- Er dette lov da?

- Ja, jeg sitter nå her hvis de ikke kaster meg vekk, sier Olsen og flirer.

Denne stresslessen har akkurat samme farge som den hjemme, men er enda bedre å sitte i. Nå må den bli hans. Prisen er 500 kroner. Fotskammelen skal også hjem til Olsen og konen.

- Jeg får se om jeg får kranglet med dem om prisen, sier han gemyttlig.

Haukeland skole kl. 10.00

Klokken 10.00 er stolen hans.

- Du gjorde dagens varp der, sier mannen fra Haukeland Kronstad skolekorps.

Men Olsen er ikke ferdig der. Han og konen skal på fem loppemarkeder i løpet av lørdagen.

- Vi ser ikke etter noe spesielt, det er mest for moro skyld.

Men én ting leter han etter: En bunke med nøkler. For to uker siden kjøpte han et skap på et garasjesalg. Det var låst og nøkkelen var borte. Noe er inni skapet også. Men han vet ikke hva.

- Jeg må få åpnet det skapet, så jeg leter etter nøkler, slår Olsen fast.

Haukeland skole kl. 10.15

Inne på skolen står mange og holder fast på skattene de har funnet. En antikk klokke. En globus. En lampe. Noen får beskjed om å stille seg i kø. Medisinskapet som står på gulvet, er det foreløpig ingen som fatter interesse for.

NY BIL: Inne i piknikkurven ligger mange nye brukte leker. Noah Valencia (4) har en skatt av en rallycrossbil der nede og farmor Scarlett Valencia har betalt.
FLY: Et radiostyrt fly kan få ny eier på Haukeland skole. Men det er godt brukt, tapet og cockpiten sitter feil vei. Christian Selen vet ikke helt om han skal slå til.

I ett av klasserommene henger veskene tett i tett. Skoparene er så mange at de ikke får plass på bordene. Gulvet må også tas i bruk.

Rigmor Skaar er en av dem som leter. Hun har funnet en fin veske. Men kampen ved stativene er hard. Og Skaar merker at interessen for loppemarkeder bare vokser.

- Jeg har gått på loppemarked i mange år og synes det er en fornøyelse. Men jeg ser at det blir stadig mer folk og flere ting enn for noen år siden, sier Skaar.

Christian Selen har funnet et radiostyrt fly av typen P51 Mustang. Det er tøft, men slitt. Her inne fyller lekene klasserommet til randen. Mye er rosa og i plast.

- Det er ekstremt mye folk her inne, sier Selen, og ser seg om mens han tenker på om flyet skal bli hans.

Slettebakken skole kl. 11.15

Inne i gymsalen på Slettebakken skole ser vi igjen noen av de samme menneskene som sveipet over loppene på Haukeland skole. Også de som sa at de bare var tilfeldigvis innom på Haukeland. For noen er dette sport.

- Hva slags folk er det som går på loppemarked?

- Alle slags folk, egentlig. Men de har forskjellig agenda. Noen har en fast sum penger som de kan bruke på ulike ting, andre ser etter noe helt spesielt og kan bruker flere tusen hvis de finner det rette, sier Arild Jørgensen.

Han har vært med på å arrangere loppemarked for Minde skoles musikkorps de syv siste årene. I år låner de Slettebakken skole. Loppemarkedene er viktige inntektskilder for musikkorpsene.

- Hva er det dyreste dere selger?

- I fjor solgte vi en bergens-bunad for 3000 kroner og et skap for 4000 kroner. Det er noe av det dyreste, folk betaler sjelden mer enn det på loppemarked, sier Jørgensen.

For deg som ikke kom så langt lørdag, er det ikke for sent. Også i dag er syv av de åtte loppemarkedene åpne. Hvis det finnes noen flere lopper igjen, da.