2014 er tidenes varmeste i Norge. Bergen har vært spesielt varmt

Klimaekspert har dårlig nytt til skifolket.

Publisert Publisert

SLAPSEFØRE: Dette bildet er fra 2008. Vintrene i Bergen var kalde fra 2010 til 2012. Fjoråret var imidlertid rekordmildt, og snøen lar vente seg på i år også. Foto: VEGAR VALDE

Mens avisene på Østlandet varslet torsdag at vinteren er i anmarsj, er langtidsvarselet for Vestlandet lite lystelig lesning for de som liker hvitt.

— Det er for tidlig å si om det kommer snø, men desember skal være en vintermåned, sier vakthavende meteorolog Trond Thorsteinsson ved Vervarslinga på Vestlandet.

Twitter har Meteorologisk institutt en liten åpning for snø på første advent, altså søndag.

Ellers vil det blåse sørvestlig jevnt de nærmeste dagene. Det blir liten kuling enkelte steder. Trøsten er at det blir oppholdsvær til søndag. Utover uken er det ventet nedbør.

— Hvis det kommer snø, blir det over i 500 meters høyde, sier Thorsteinsson.

2014 det varmeste

Akkurat når vinteren kommer, er flytende i Bergen og Stavanger i motsetning til mange andre steder. Langs kysten av Vestlandet går døgnmiddeltemperaturen ikke under 0 grader, og derfor er det ikke klimatologisk vinter disse stedene. Skillet mellom høst og vår er satt når temperaturen stiger igjen.

Les også

Dette bildet er tatt i dag. Det har ikke vært mildere i Bergen på hundre år

Men en ting er sikkert: Det skjer senere og senere.— Hele 2014 er det varmeste som har vært registrert i Norge. Bergen har vært spesielt varmt, sier dr. scient Eystein Jansen. Han er klimaforsker ved Bjerknessenteret.

Målingene går tilbake til 1800-tallet.

Vinteren 2013-14 var den mildeste som noen gang er målt i Bergen. Snitt-temperaturen i desember, januar og februar var 4,9 grader - mot 1,7 normalt. I Nygårdsparken sto Rhododendron-busker i full blomst 2. mars.

Skjedde sist i vikingtiden

BT skrev i oktober at snitt-temperaturen for året lå på 10,1 grader. Det er det varmeste siden vikingtiden.

BEKYMRET: Eystein Jansen Foto: BT-arkiv

Professor Jansen mener det er sannsynlig at økningen i ekstremvær og våte vintre i lavlandet skyldes et klima i endring. Forskerne tror at vi må regne med mellom to til fire grader temperaturøkning i løpet av 2000-tallet.— I beste fall kan det på slutten av dette århundret vise seg at 2014 var et gjennomsnittlig år. I verste fall kan det vise seg at temperaturøkningen vil være dobbelt så stor som den oppvarmingen vi har sett i år, har professor Helge Drange uttalt.

Jansen advarer mot konsekvensene.

— Milde vintre betyr mer regn og ekstreme hendelser som i Flåm og Odda. Jeg får veldig mange invitasjoner til foredrag for tiden. Folk vil vite hva som skjer. Både jernbanen og vegvesenet er bekymret, det samme gjelder de som driver med avløp i Bergen. Det er mer skader enn før, sier Jansen.

Færre ski-muligheter

Han sier også at mulighetene til å gå på ski sannsynligvis blir innskrenket.

— Kalde, tørre vintre vil bli mer uvanlig. Vinter og snø og ski er det mange som er glade i, men mulighetene til å gå på ski kan bli innskrenket. Du må lenger til fjells, sier Jansen som selv har hytte på Mjølfjell.

Vinter og snø og ski er det mange som er glade i, men mulighetene til å gå på ski kan bli innskrenket Eystein Jansen

— Jeg er kjempeglad å gå på ski selv, men i fjor skulle jeg ikke langt ned i dalen før det ikke var snø, sier han.

Han holdt foredrag for FNs påtroppende klimautsending Jens Stoltenberg, som nå er generalsekretær i Nato, i januar.

— Vi har veldig kompetente kunnskapsmiljøer i Norge. De ønsker jeg å samarbeide med i arbeidet som jeg nå tar fatt på, sier Stoltenberg.

Men Jansen har ikke hørt noe fra den tidligere statsministeren etter januar.

— Han bekymrer seg nok over andre ting akkurat nå. For så vidt er klimaendringene også en sikkerhetsrisiko på sikt. Vi har permanent endret klimaet. Det kan føre til uro og ustabile forhold.

Greit å slippe vinter? Diskuter saken under:

VÅRLIG: Allerede i februar kom snøklokkene på Arboretet. Nå kan det skje igjen. Foto: Rune Meyer Berentsen

Publisert