Solen smiler, men neppe til oss

Tirsdag morgen opplever Sør-Norge den nest største solformørkelsen siden 1954. Men i vest får vi neppe se den.

  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Denne soloppgangen blir trolig en av de mest dramatiske vi har sett fra Norge, og vi kan forvente et av de vakreste og mest imponerende himmelfenomenene i Norge i moderne tid, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Nesten ingen sjanse

Ved Vervarslinga på Vestlandet kommer Anna Reistad med nedslående nyheter.

— Det er nesten ingen sjanse å se formørkelsen i Bergen, rett og slett fordi været ikke er med oss. Vi forventer overskyet og nedbør i det aktuelle tidsrommet, sier statsmeteorolog Anna Reistad til bt.no.

Det er et lavtrykk i Nordsjøen og vind fra sør som etter alt å dømme ødelegger soloppgangen.

- Gi aldri opp

Kjendisastronom Ødegaard gir imidlertid ikke opp. Han forteller til bt.no at han har sett mange formørkelser da værprognosene var dårlige.

— Men noen ganger har utsiktene også vært gode. Da har det hendt at været har skiftet like før en spesiell hendelse inntraff. Man kan aldri vite. Jeg råder bergenserne til å prøve å få dette med seg. Dra til Ulriken, Løvstakken, Lyderhorn eller ut i ytre strøk. Kom deg unna fjellene som stenger utsikten fra sentrum. Moralen er å aldri gi opp, sier han optimistisk.

Himmeldramatikk

Meteorolog Reistad mener det er større sjanser å se formørkelsen i indre strøk av Hordaland enn i Bergen. Har man litt flaks, kan skyene sprekke opp, og det kan bli mulig å se i hvert fall deler av formørkelsen.

Den er størst rundt klokken 09.35 mens solen står lavt i sørøstlig retning. Opptil 85 prosent av solen dekkes av månen, og soloppgangen blir betydelig mørkere enn den normalt er på denne tiden av året.

— Formørkelsen er størst midt i Skandinavia, og ingen steder i verden kan konkurrere med himmeldramatikken som oppstår når fargespillet fra soloppgangen blandes med det merkelige lyset fra en så stor formørkelse, sier Røed Ødegaard til NTB.

- IKKE GI OPP: Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard mener det er vel verdt å dra til fjells for å få med seg himmelfenomenet. FOTO: Scanpix
Publisert
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kvinne skadet etter sammenstøt i sentrum

  2. Dette kan bli byens nye hotell

  3. Fortsatt munnbind på fly

  4. Utestedene rydder dansegulv og jobber dobbeltskift. – What, skjer det allerede?

  5. Se deg selv eller naboen slite seg i mål

  6. Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.