Hyller norske politikere

Publisert Publisert

TROR PÅ OL-JA: Oslo-ordfører ser lyst på mulighetene for at Stortinget vil si ja til en norsk OL-søknad. Nå hyller han de norske politikerne for at de ikke har snudd kappen etter vinden som følge av dårlige meningsmålinger. Foto: Storfjell Ingar/Aftenposten

  • Jeg er imponert over at så mange politikere er positive når vi vet hvor stor motstanden i folket er, sier Oslo-ordfører Fabian Stang.
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Torsdag formiddag presenterte søkerkomiteen til Oslo 2022 kutt i statsgarantien (35 milliarder kroner) på 8,8 millarder kroner. BT traff Oslo-orfører Fabian Stang under bystyremøte i byens rådhus ondag kveld. Der hyllet han norske politikere for ikke å ha skrinlagt søknaden for lengst.

— Jeg synes det er imponerende at de ikke har snudd kappen etter vinden, sier han og tenker på motstanden i folket.

Stor motstand

En meningsmåling i BT forrige uke viste at på et drøyt ett år har nesten en av to OL-tilhengere forsvunnet. Nå sier bare 26 prosent ja til at Oslo skal søke. Til syvende og sist er det Stortinget som skal bestemme. Aftenposten meldte denne uken at det i Høyre er klart ja-flertall, mens Ap er splittet på midten.

Etter hva BT erfarer er det store sjanser for at både Høyre, Ap og Venstre til slutt vil falle ned på et ja-standpunkt. Det er inntrykket som etterlates når en snakker med ulike politikere i de tre partiene.

— Det handler om å være på rett siden av historien. Skulle vi få OL vil alle være fornøyd og ingen tenke tilbake på at dette skulle vi ikke ha søkt om, sier en storingsrepresentant fra ett av de tre partiene.

Oslo-ordfører Fabian Stang har samme inntrykk etter å ha snakke med en rekke rikspolitikere.

— Jeg er imponert over at så mange norske politikere er for når vi vet hvor sterk motstanden i folket er.

Selv sier han at byrådet har tatt innover seg skepsisen i folket. Derfor presenterer de i dag en kuttliste på mange milliarder. Men de anbefaler den ikke.

— For oss er det viktig å synliggjøre kuttene.

Idretten sa nei

Som bt.no skrev onsdag kveldvil søkerorganisasjonen ikke anbefale å flytte deler av lekene til andre østlandsbyer som Fredrikstad, Moss, Drammen eller Vikersund for å øke oppslutningen i folket. Det var VG som rett før helgen meldte at Oslo 2022, i et alle siste forsøk på å snu den negative stemningen i folket, jobber med slike planer.

Saken ble også behandlet av Norges Idrettsforbund tirsdag kveld. Der sa alle de syv særforbundene som sender representanter til vinter-OL klart nei til å flytte lekene ut av hovedstaden.

— Vi står sammen om at vi ønsker de kompakte lekene som er foreslått. Sender vi den eksisterende søknaden kommer vil til å få OL i 2022, sier Rune Gerhardsen, president i Norges Skøyteforbund.

Han viser til at IOC har vurdert Oslo for å ha den beste søknaden. Kun ett moment scorer de dårligst på - oppslutning i folket. BT presenterte nylig en meningsmåling som viser at bare 26 prosent av befolkningen ønsker OL i 2022, som har en anslått totalkostnad på 35 milliarder kroner.

Ønsker ikke kutt

Torsdag formiddag vil søkerkomiteen, representert ved byrådsleder i Oslo Stian Bergen Røssland, presentere forslag på mulige kutt i den totale statsgarantien på mellom fem og ti milliarder. BT vet at det ligger inne forslag om at en i stedet for å bygge ny hall for ishockey og skøyter i hovedstaden, heller bruker eksisterende anlegg i Mjøsa-regionen.

Derimot skal det ikke ligge inne forslag om å bygge hall i Fredrikstad, Moss og Drammen, noe som tidligere har vært foreslått. Dette vil nemlig kreve nye infrastrukturtiltak. Å ta i bruk skiflyvningsbakken i Vikersund og innføre denne grenen som et prøveforsøk i Oslo 2022 har heller ikke fått tilslutning.

— Vi kommer ikke til å presentere forslag som fordyrer søknaden, sier byrådsleder Røssland.

Han presiserer at han er mot kuttene som han vil skal presentere.

— Vi synliggjør hva som er mulig å få til hvis regjering og Stortinget ønsker det. Men vi kommer ikke til å anbefale disse kuttene.

- Anlegg er hovedgrunnen

Dermed kan det virke som ingen er for den krisepakken som ble varslet rett før helgen.

— Målet med å ha et OL i Oslo må jo være at vi skal ha et OL i Oslo. Jeg synes vi har spredt det brukbart fra før på Østlandet. Dette står idrettsledelsen og syv særforbund innen vinteridrett sammen om, sier Gerhardsen, som foruten skøyteforbundet også tenker på ski, skiskyting, ishockey, curling, snowboard, samt bob og aking.

Stein Erik Lauvås, fylkesleder i Østfold Ap, beklager signalene fra idretten og søkerkomiteen.

— Jeg antar at et Østlands-OL kunne skapt større oppslutning enn et kompakt mesterskap hvor alt samles i Oslo. Det blir vanskeligere å selge inn et flertall for dette arrangementet når vi ikke får være en del av infrastrukturen.

Etter hva BT erfarer vil hovedkuttene som kommer torsdag formiddag være på idrettsanlegg, infrastruktur, samt billigere løsninger for medielandsby, deltakerlandsby og åpnings- og avslutningsseremoni.

Publisert