I sin seierstale til partifellene i Brasília lovet Rousseff å føre en bedre dialog med alle sektorer i samfunnet for å unngå videre splittelse. Rousseff vant en knapp seier med 51,6 prosent av stemmene.

Hun har lovet å gjøre alt for å bekjempe korrupsjonen i landet, og vil blant annet sperre adgangskortene til politikere som kjøper dyre villaer og biler uten å kunne dokumentere hvor pengene kom fra.

Rousseff vil også gjennomføre en folkeavstemning om en politisk reform som kan revolusjonere valgprosessen i verdens fjerde største demokrati. Hun foreslår at det skal bli forbudt for private firmaer å gi kampanjebidrag til partiene, og at det skal bli vanskeligere for korrupte politikere å stille i kongressvalget.

I seierstalen hyllet hun arbeiderpartiets grunnlegger, Lula da Silva, som forandret velferdspolitikken i Brasil.

- Han er vår evige president. Lenge leve det brasilianske folk, sa Dilma Rousseff.

Slått i innspurten

Opposisjonslederen Aécio Neves fikk 48,4 prosent av stemmene, og gjennomførte dermed høyresidens beste valg på mange år. At han ikke lyktes skyldes i stor grad mobiliseringen som arbeiderpartiets medarbeidere satte inn de siste ukene.

På gater og torg i Brasils største metropoler har arbeiderpartiets tilhengere delt ut klistremerker og flagg, og argumentert for at årets presidentvalg er en klassekamp. Mobiliseringen ga resultat, og Dilma Rousseff blir sittende fire år til — til tross for at hun kom dårlig ut av den siste og viktigste TV-debatten.

- Jeg har snakket med Dilma Rousseff og understreket at hun bør prioritere å samle landet, sa en slagen Aécio Neves, som tilhører en familieklan som har deltatt i brasiliansk politikk i mer enn femti år.

Geografisk skille

Valgdistriktet der Neves fikk flest stemmer var faktisk i Miami i den amerikanske delstaten Florida. Høyre-lederen fikk 91,8 prosent av stemmene til brasilianske statsborgere med stemmerett i den amerikanske delstaten.

Det polariserte valgresultatet har delt Brasil på midten, også geografisk. Aécio Neves vant i de rikere sørlige delstatene, og Dilma Rousseff vant i de fattigere delstatene i nord.

Den største og viktigste delstaten er São Paulo, med 44 millioner innbyggere. Her vant Aécio Neves 64 prosent av stemmene. I Maranhao, en av Brasils minst utviklede delstater, fikk Dilma Rousseff 78 prosent av stemmene.

Valgresultatet er det jevneste siden landet igjen ble demokratisert i 1985, og kommer til å vanskeliggjøre det politiske arbeidet i kongressen. Dilma Rousseff tvinges igjen til å sette sammen en regjering med noen av de mest korrupte partiene og dele ut statsrådsposter til lederne i disse partiene.

Den pågående korrupsjonsskandalen i det statseide oljeselskapet Petrobras vanskeliggjør det politiske arbeidet ytterligere. Opposisjonen beskylder Dilma Rousseff og arbeiderpartiets grunnlegger, Lula de Silva, for å ha kjennskap til at partiledelsen stjal penger fra oljeselskapet for å bruke dem i partiets valgkamp.

- Eneste alternativ

- Jeg må stole på henne. Det er ikke noe annet valg. Den andre kandidaten var fra Høyre, og de bryr seg bare om de rike, sier Simone Carvalho.

Hun jobber som renholder på et arkitektkontor i Rio de Janeiro, og stemte på Rousseff for andre gang.

- Hun gjør så godt hun kan, men det er ikke lett å styre Brasil. Det finnes så mange stridende interesser, mener Carvalho.

Portvakten Claudio Marinho stemte også på Dilma.

- Jeg kommer fra det tørre, nordøstlige Brasil. Der har høyresiden aldri gjort noe. De bryr seg bare om de mer utviklede statene i sør. Dilma er min president, men hun kan bli mer effektiv, sier han.

Da Dilma Rousseff ble valgt til president første gang i 2010, hadde hun god hjelp i arbeiderpartiets popularitet, med støtte fra rundt 70 prosent av befolkningen. Etter hennes første år synes 58 prosent av velgerne at hun gjorde en god eller utmerket jobb.

Da den økonomiske veksten stagnerte i 2012, mistet hun imidlertid folkets tillit. Verst var det under VM-protestene i juni 2013, da flere millioner demonstrerte mot at regjeringen skulle bruke 75 milliarder kroner på å arrangere fotball-VM. Støtten til Rousseff dalte til 32 prosent.

I sommer sprakk korrupsjonsskandalen i oljeselskapet Petrobras, og mange trodde derfor at opposisjonen ville ta valgseieren. Høyre-lederen Aécio Neves ledet lenge i meningsmålingene.

Lover dialog

- Jeg er faktisk skikkelig sur. Jeg hadde håpet at vi skulle bli kvitt arbeiderpartiet. De har hatt makten i tolv år og økonomien blir bare verre og verre, sier Cecilia Gomes, som jobber som psykoterapeut.

Hun er redd for at arbeiderpartiet nå kommer til å holde enda hardere om makten i landet.

- Det skulle ikke overraske meg om vår forrige president Lula da Silva plutselig er på stemmeseddelen igjen ved neste valg i 2018. Arbeiderpartiet tar over landet vårt, sier Gomes.

I kampen mot polariseringen av landet har Dilma Rousseff lovet å føre dialog med opposisjonen, men spørsmålet er hvordan. Årets valgkamp var den mest opphetede siden 1989, og Dilma anklaget blant annet Aécio Neves for å misbruke rusmidler.

Til tross for at Neves kunne tenke seg en slik dialog, er det ikke veldig sannsynlig at det skjer. Dilma Rousseff nevnte engang navnet hans i da hun holdt seierstale etter valget.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN