Ferskinger i barnehagen

Barn gråter. Voksne gråter. Elisabeth Alnes trøster i barnehagegarderoben.

Publisert Publisert

TILLIT: - For oss er det viktig at foreldrene stoler på at vi er ærlige mennesker som de kan overlate barna sine til. I tilvenningsperioden er det særlig viktig at foreldrene føler seg trygge. Små barn oppfatter det lett, hvis foreldrene lurer på om det er riktig av dem å forlate barnet hos oss, sier Elisabeth Alnes, styrer i Klosteret barnehage. Foto: Roar Christiansen

  • Marte Bjørklund
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Hva kan foreldre gjøre feil når de skal forlate barnet sitt i barnehagen?

- De må aldri, aldri gå uten å si ifra. Det skaper stor utrygghet hos barnet. Hvis barnet gråter når du går, må du bare stå i det. Det kan være vondt, men det mener jeg foreldre må tåle.

— Hvordan bør avskjeden foregå?

- Ikke spør barnet: "Skal mamma gå nå?" Da gir du barnet et valg. Vis at du har bestemt deg, si at: "Nå skal mamma gå, men jeg kommer tilbake og henter deg". Anerkjenn gjerne barnets følelser ved å si noe sånt som: "Jeg ser at du er lei deg, men nå må mamma likevel gå." Det er godt for barnet å oppleve at følelsene deres blir sett, og at det er greit å føle som de gjør.

Vondt i hjertet

— Det kan gjøre vondt i hjertet å forlate sitt gråtende barn?

- Ja. Det hjalp ikke at jeg er pedagog, da mine egne barn skulle begynne i barnehagen. Da tok faren deres tilvenningen, fordi jeg ble for emosjonell. Det hjelper ikke hva du sier, hvis kroppsspråket ditt sier noe annet. Hvis du sier: "Nå går jeg", mens du samtidig går mot barnet for å gi det enda en klem, vil det oppfattes som forvirrende.

— Hvordan foregår tilvenningen?

- Vanligvis tar det tre dager. Den første dagen er foreldre og barn et par timer i barnehagen. Dagen etter i fire timer. Foreldrene bytter for eksempel bleie på barnet, mens familiens kontaktperson i barnehagen er til stede. Vi prøver å få til at denne personen er den samme gjennom hele året, men de første ukene er det særlig viktig å ha tilknytning til en bestemt ansatt. Den tredje dagen sier foreldrene "ha det" og går - for så å komme tilbake. De trenger bare å gå rundt hjørnet. Poenget er at barnet skal oppleve at foreldrene kommer tilbake. For de aller fleste barn går det greit etter tre dager.

— Oppleves tilvenningen i barnehagen mer dramatisk for foreldre enn for barn, tror du?

- Jeg tror det, ja. Hos oss skal det være lav terskel for å ringe og spørre hvordan det går. Jeg er utrolig opptatt av at folk skal slippe å sitte på jobb og ha vondt i magen. Vi prøver å ringe foreldrene raskt og fortelle at det går bra, når vi ser at de forlater barnehagen med skjelvende leppe.

Tre dager

— Fagfolk strides om tre dager er nok tid for at barnet skal venne seg til barnehagen. Noen mener det er for brutalt, andre tror det beste er å "rive av plasteret med én gang".

- Ja. For oss er det viktig at foreldrene er trygge, fordi det bidrar så sterkt til at barna blir trygge. Slike diskusjoner som du nevner, kan gjøre foreldrene usikre. Jeg mener de som har behov for - og anledning til - å bruke lengre tid på tilvenningen, skal få lov til det.

— De andre ungene vil ikke lure på hvorfor ikke deres foreldre også er i barnehagen?

- Nei, jeg tror ikke barna tenker på den måten. Jeg er mer opptatt av å legge til rette for individene. Det er stor forskjell på barn. Jeg husker en jente som begynte her da hun var tre år. Hun hadde tilvenning i en måned. Men det er veldig sjelden noen bruker mer enn tre dager hos oss.

— Nytter det å forberede ettåringen muntlig på barnehagestarten?

- Ja, i alle fall hvis du kan ta ham med innom barnehagen en gang eller to på forhånd. Da vil ikke det nye miljøet være like ukjent. En ettåring er i stor grad til stede her og nå, og oppfatter stemninger veldig lett.

For liten til barnehage?

— Noen mener ettåringer er for små til å begynne i barnehage. Møter dere mange foreldre som tviler på om det er riktig å overlevere barnet til dere?

- Nei. Vi opplever at dette er et valg de har gjort før de har søkt. Vi har lang venteliste, så de fleste som kommer hit er glad de har fått plass. Verden er som den er, og barnehagen er et trygt sted der barn står i fokus.

— Likevel felles noen ekstra tårer i garderoben denne måneden?

- August er en spesiell måned for oss, ja. Vi tar det ekstra rolig på denne tiden. Personlig er jeg veldig var for barnegråt. Ofte hjelper det mye å holde rundt barnet.

Hva er din erfaring med barnehagetilvenning?

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Havnet på isolat etter sydenturen

  2. Mannlige barnehageansatte slipper bleieskift