Sølvet ska hem

For 340.000 kroner fikk Stiftelsen Bergenssølvet tilslag på en svært sjelden brudekrone laget i Bergen på 1700-tallet. Snart kommer sølvskatten tilbake til byen.

Publisert:

Brudekronen ble laget av den bergenske sølvsmeden Jens Petter Smitt på begynnelsen av 1700-tallet. Den er sammensatt av ni støpte sølvplater med en ring på innsiden og spir med kuleformede knopper mellom platene.

Den barokke brudekronens siste eier var avdøde skipsreder Erik Finn Lorentzen. Tirsdag ble hele hans sølvsamling lagt ut for salg på Blomqvist Kunsthandel i Oslo.

Stiftelsen Bergenssølvet hadde sett seg ut brudekronen, men var slett ikke sikre på at de ville få tilslag.

Supplere sølvsamlingen

— Brudekronen er vurdert av eksperter i både Oslo og Bergen og er et unikt stykke. Vi var veldig glupsk etter denne og i dag er jeg en meget glad styreleder, sier Jan Einar Greve etter at budet på 340.000 kroner ble godtatt.

Ifølge Greve vil brudekronen supplere den store sølvsamlingen som finansmannen Christen Sveaas donerte til Bergen i fjor, og som har fått en egen sølvsal i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Sveaas ga til sammen 464 ulike sølvgjenstander som ble laget av håndverkere i Bergen fra 1600- til 1950-tallet. I tillegg ga han en million kroner til Stiftelsen Bergenssølvet. Det er disse pengene som nå er benyttet for å bringe kronen hjem.

LES OGSÅ :

Les også

Han eier bergenssølvet

Han eier bergenssølvet

Håndbåren til Bergen

— Dette er en flott brudekrone av høy kvalitet, sier museets førstekonservator Trond Indahl.

Museet har kroner i samlingen fra før, men ingen er så gamle som denne.

— Kronen er av typen som vi kjenner helt tilbake til 1500-tallet. Den ble brukt til tradisjonelle brudedrakter på Vestlandet. Et viktig element var at kronen ga lyd når den ble brukt, det gjør denne, forteller Indahl.

Når kronen kommer til Bergen og når publikum endelig kan få se den, er foreløpig uklart.

— Den skal forsikres og pakkes forsvarlig ned før den blir håndbåren til byen, forteller Greve.

  • Dette blir vårt eget prakteksemplar.

Skal du se sølvskatten da den kommer til Bergen? Si din mening i feltet under.

Publisert: