Legger ned Hunstad skole

Tre av fire skoler for døve legges ned. Den eneste som blir igjen, ligger i Trondheim.

Publisert Publisert

LEGGES NED: Det tas ikke lenger elever inn på Hunstad skole. Dette bildet viser undervisning på skolen i 2009. ARKIVFOTO: Vegar Valde

  • Heidi Ryste
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Fra og med i går blir det ikke tatt inn flere elever ved Hunstad skole i Bergen, eller Skådalen skole i Oslo og Nedre Gausen skole i Holmestrand. Kunnskapsdepartementet har bestemt seg for å avvikle tre av landets fire skoler med heltidsundervisning for hørselshemmede elever. Den eneste skolen som fortsatt skal bestå, er A. C. Møller skole i Trondheim.

«Elevene som går ved de tre skolene, kan fortsette ut skoleåret 2013–2014. Da vil de enten ha nådd ungdomstrinnet eller ha fullført grunnskolen.», skriver Utdanningsdirektoratet på sine nettsider.

— Det vil bli mulig for elever fra Vestlandet å søke seg til skolen i Trondheim. Det ligger i vedtaket at den skal ha et landsdekkende inntak, sier direktør i Statped Vest, Steinar Sandstad.

Det er statlig spesialpedagogisk støttesystem (Statped), som står for det statlige tilbudet om heltids grunnskoleopplæring for hørselshemmede elever.

- Overraskende

  • Dette er svært overraskende. Vi har brukt mange år på å få til et godt tilbud for hele elevgruppen på Nattland, med denne nyheten kan det se ut til at vi har kastet bort enormt med tid og enormt med ressurser. Men mer bekymringsfullt er det som ligger foran. Ingenting tyder foreløpig på at man har tenkt å kompensere ansvarsendringen økonomisk, sier byråd for skole og oppvekst, Filip Rygg (Krf).

Han har ikke fått nøyaktige tall over hvor store ekstrautgifter i årlige driftsutgifter det er snakk om, men sier at det trolig dreier seg om 8-9 millioner ekstra i året sammenlignet med kostnader til elever i ordinær grunnskole.

Lav etterspørsel

Årsaken til at tilbudet ved Hunstad og de to andre skolene legges ned, er den synkende etterspørselen.

— Elevtallet har gått ned fra 55 for vel ti år siden, til 18 i dag. Neste skoleår vil det være 14, sier Sandstad.

— Det er et så lite tall at vi vanskelig kan si at det gir et bredt tegnspråklig miljø for elevene å ta sin opplæring i.

Operasjoner

  • Driften ved Hunstad vil bli avviklet i løpet av en treårsperiode, og i stedet vil staten dreie sin innsats og styrke veiledningsbiten, tilbudet om deltidsopplæring og utvikle møteplasser og kursvirksomhet for elever, lærere og foreldre, sier Sandstad.

Han sier at beslutningen er en følge av to ting. For det første at flere og flere hørselshemmede har valgt å benytte seg av tilrettelagt opplæringstilbud på sin lokale skole, og for det andre at langt flere hørselshemmede får operert inn CI, som er et fintfølende apparat som gir sterkt hørselshemmede et lydbilde.

— I tillegg til dette har Statped sin veiledningsinnsats gjort mange kommuner og skoler langt bedre i stand til å gi hørselshemmete elever et godt tilbud.

Er det riktig å legge disse skolene ned?

- Elever fra Vestlandet kan søke seg til skolen i Trondheim, sier direktør i Statped Vest, Steinar Sandstad.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  2. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  3. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  4. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  5. – Han ble funnet med store kuttskader og sto i fare for å dø

  6. Hellas krever småbarnsmor fra Bergen utlevert: – Helt ubegripelig