Monicas ryddegutt

Henning Warloe var en av Høyres mest anerkjente og profilerte politikere i Bergen

Publisert Publisert
  • Tron Strand
  • Trond Olav Skrunes
  • Anders Haga
  • Gunnar Wiederstrøm
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Da byrådsleder Monica Mæland i 2003 utpekte sitt første byråd, var det en person hun ikke kom unna. Henning Warloe var ikke det soleklare førstevalget som finansbyråd, men at han skulle i byråd, kom knapt som noen overraskelse.

Les også

Warloe tatt i narkorazzia

Les også

- Mye har rast sammen

Han fikk et svært krevende arbeidsfelt. Som finansbyråd hadde han ansvaret for bybudsjettet i en periode der underskuddene nådde milliarden. Meget stram styring av økonomien, kombinert med gode skatteinntekter og rause statsbudsjett, fikk fjernet de store underskuddene i løpet av få år.

Økte kulturbudsjettet

Samtidig hadde han ansvaret for kultur og næring. Det var nettopp det bergenske kulturliv som sto siviløkonomens politiske hjerte nærmest. Dette var et område som interesserte ham sterkt, og der han tok initiativ til å få satt i gang nye tiltak. I hans byrådstid økte kulturbudsjettet med 50 prosent i løpet av seks år, og særlig det nyskapende hadde en sterk forsvarer i ham.

Også næringspolitikken var viktig for Warloe, og etter hvert som kommuneøkonomien bedret seg, ble det rom for flere konferanser og tiltak særlig for unge gründere. I disse årene nøt han Monica Mælands absolutte tillit og var en av hennes nærmeste rådgivere.

Høyremannen kom inn i Bergen bystyre i 1995. Der ledet han hovedutvalg for skole i fire år, for deretter å bli nestleder i hovedutvalg for kultur og idrett den påfølgende fireårsperioden. Her var han en av drivkreftene bak regnbuekoalisjonen i bystyret som drev Anne-Grethe Strøm-Erichsens mindretallsbyråd til fortvilelse.

Ble backbencher

Warloe var byråd i seks år, et halvår vikarierte han som byrådsleder i Monica Mælands barselpermisjon. I 2007 ble Warloe innvalgt på Stortinget, der han havnet i kirke-, utdannings— og forskningskomiteen. Han ble Høyres forskningspolitisk talsmann, men på det feltet har han ikke maktet å markere seg nevneverdig. I det hele tatt ble stortingsperioden en tilværelse i skyggenes dal, og det var alminnelig kjent at overgangen fra sentral politiker i Bergen til backbencher på Stortinget var tung å bære.

Warloe har hatt flere verv i partiet lokalt. Han har sittet i Bergen Høyres hovedstyre 2003-2009, og er første nestleder i fylkespartiet siden 2007. Ellers kan han skilte med en rekke tillitsverv i ulike organisasjoner, fra Ungdommens fellesråd i Bergen, via Ferieklubben (som han var med å etablere) til styret for Europabevegelsen og presidentvervet i Magiske Cirkel Norge. Warloe har i alle år vært en habil tryllekunstner.

POLITISK RINGREV: Henning Warloe. ARKIVFOTO: BT

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

  2. Idrettstopper strekker ut en hånd til Northug: – Døren står åpen

  3. Northug får støtte fra broren: – Kom hjem nå

  4. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  5. Arnanipatunnelen åpnet etter trafikkuhell

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»